Daianu: E un context international nenorocit, trebuie format cat mai rapid noul guvern

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 16:50
3444 citiri
Daianu: E un context international nenorocit, trebuie format cat mai rapid noul guvern

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu a declarat ca un context international "nenorocit" impune formarea unui nou guvern cat mai rapid, care trebuie sa incheie un nou acord cu FMI, BM si CE, sa continue reformele si sa creasca absorbtia fondurilor europene.

"Avand in vedere ca 2013 va fi un an dificil si nu va debuta sub auspicii mai favorabile decat 2012, poate sub un singur aspect, si anume ca pasul de consolidare fiscala, de diminuare a deficitului bugetar, a fost major in 2012, astfel ca in 2013 nu ne vom mai confrunta cu o corectie necesara atat de mare. Pe de alta parte, este un context international nenorocit. Recesiunea se pare ca probabil va continua in zona euro.

Nici pe piete situatia nu este roza, dimpotriva, exista si marea problema bugetara in Statele Unite. Un asemenea context reclama cu atat mai mult formarea unui guvern rapid, iar in opinia mea, rezultatele sunt suficient de concludente pentru a nu conduce la intarzierea formarii noului guvern. Rezultatele sunt concludente, ceea ce ar trebui sa usureze mult formarea unui guvern care sa se bucure de o sustinere parlamentara solida si clara, nu vremelnica, cum trec unii din stanga in dreapta si fragilizeaza constructia guvernamentala.

Tara are nevoie de constructia unui Guvern intr-un timp rezonabil, cat mai repede, un guvern care sa fie solid, un guvern care prin formarea sa sa inlature incertitudinile si sa evite intrarea intr-o perioada de instabilitate. Aceasta instabilitate care ar avea originea in formarea guvernului ar fi rea, in ceea ce priveste perceptia Romaniei in tara si in afara", a spus Daianu.

Potrivit lui Daianu, noul guvern trebuie sa continue aranjamentul cu institutiile financiare internationale.

"Acest guvern are cateva misiuni de baza. In opinia mea, de a duce la bun sfarsit acordul cu partenerii externi care este inca in desfasurare si care ne-a ajutat prin finantari. Consider ca este util pentru Romania sa se continue aranjamentul cu "troica" (FMI, Banca Mondiala, CE, nr.), intrucat o asemenea relatie este buna pentru ca ajuta la disciplinarea politicii economice, pentru ca nu ne putem permite derapaje.

Statul roman are de finantat un deficit si are de refinantat datorii care ajung la scadenta. Aceasta presupune prezenta pe pietele financiare, iar aceasta prezenta este bine sa fie insotita de un cost rezonabil al accesului la finantare si refinantare. De aceea, arajamentul cu "troica" este foarte util Romaniei: pe de parte te ajuta sa disciplinezi politica economica, e un sprijin pentru continuarea unor reforme structurale, iar pe de alta parte faciliteaza prezenta pe pietele financiare intr-o perioada dificila", a precizat Daianu.

Acesta a adaugat ca "o alta piesa de rezistenta pe agenda sunt reformele care trebuie continuate, unele adancite. Ma refer in special la companiile de stat: nu ne mai putem permite tolerarea unui management defectuos. Guvernul legitimat de alegeri trebuie sa aiba mult mai multa forta, sa fie ferm in adoptarea unor masuri".

In ceea ce priveste reforma sectorului public, trebuie reduse, in opinia lui Daianu, costurile necesare proiectelor publice, de infrastructura.

"Trebuie sa facem in asa fel incat achizitiile publice sa fie derulate in conditii de transparenta, tinand cont de reguli, proceduri si sa se soldeze cu costuri rezonabile pentru bugetul public. Nu mai vorbesc de marele deziderat de a creste absorbtia fondurilor europene.In continuare trebuie facuti pasi in ceea ce priveste conbaterea evaziunii fiscale: s-a inceput in 2012, a existat un progres, trebuie mers in continuare.

Este nevoie de introducerea unui nou regim al redeventelor. Pe de o parte trebuie sa facem in asa fel incat sa atragem investitii straine pentru valorificarea unor resurse naturale, fara sa se faca rabat de la protectia mediului inconjurator. Pe de alta parte este de neacceptat sa avem un regim al redeventelor care sa nu fie european", a mentionat Daianu.

Acesta a mai spus ca noul Guvern ar putea incerca diminuare a costului fortei de munca prin asigurari

"Ce poate incerca noul Guvern este si o diminuare a costului fortei de munca prin asigurari, insa aici trebuie facute calcule temeinice, trebuie gandita o strategie de-a lungul unei guvernari, nu in primele luni imediat, nu trebuie adoptate niste masuri de ordin fiscal care sa pericliteze echilibrul bugetar.Nu suntem in situatia in care ne permitem diminuari de taxe si impozite. Am vazut diverse opinii in acest sens. Noi avem aceasta cota unica care este competitiva", a precizat Daianu.

Citeste si:
Liderii UDMR spun că nu ar fi fost căutați pentru discuții cu Nicolae Ciucă în vederea formării noului guvern SURSE
Liderii UDMR spun că nu ar fi fost căutați pentru discuții cu Nicolae Ciucă în vederea formării noului guvern SURSE
Premierul desemnat ar fi trebuit să discute cu UDMR despre structura viitorului guvern și împărțirea portofoliilor, despre programul de guvernare al noului Cabinet și despre formarea unei...
Dedicație pentru Liviu Dragnea pe TikTok, de la un celebru manelist: ”Auuuu, Liviu Dragneaaaa… Ne-a mărit salariileeeee” VIDEO
Dedicație pentru Liviu Dragnea pe TikTok, de la un celebru manelist: ”Auuuu, Liviu Dragneaaaa… Ne-a mărit salariileeeee” VIDEO
Fostul lider PSD Liviu Dragnea a ajuns din nou în atenția publică. De această dată, după o dedicație primită de la un manelist celebru care a ținut neapărat să îl îmbrățișeze, pe...
Sursa: rNews