De ce sa nu impozitam Biserica Ortodoxa Romana?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 30 August 2015, ora 18:54
14444 citiri
De ce sa nu impozitam Biserica Ortodoxa Romana?

Chiar asa, de ce nici macar nu se discuta serios despre posibilitatea taxarii veniturilor si impozitarii proprietatilor si terenurilor Bisericii Ortodoxe Romane? Cum si prin ce mijloace a ajuns aceasta institutie superioara tuturor celorlalate si aproape suverana in raport cu statul? Aceasta ar trebui sa fie o discutie cu prioritate pe agenda oricarui viitor Guvern.

De la Executivul condus de Victor Ponta nu cred ca ar fi foarte realist sa mai avem vreo asteptare, desi actualul ministru de Finante, domnul Eugen Teodorovici, a declarat acum cateva zile ca "asta este o discutie pe care o vom avea eventual la final de an, cand facem bugetul pe 2016, dar nu se va discuta acum." Dupa acest raspuns e clar ca nu se va face nimic, Biserica ar fi putut sa stea foarte linistita ca si pana acum.

Doar ca nu s-a intamplat asa. Capii BOR au considerat probabil, in paranoia care probabil ii pandeste in turnul social in care s-au izolat, ca este cazul sa se manifeste public printr-un comunicat public in care isi expuna indignarea si chiar revolta in fata posibilitatii discutarii serioase a taxarii afacerilor si impozitarea patrimoniului detinut de extrem de rentabila si prospera BOR.

Problema nu e neaparat ca Biserica Ortodoxa Romana a ajuns sa aiba profituri ca orice alta mare corporatie multinationala, vorba lor, nu pentru asta ar trebui sa-i invidiem. Si nici macar pentru faptul ca au reusit sa se dezvolte atat de mult exclusiv privilegiilor si daniilor pe care le-au primit de fiecare data cu generozitate politic. O astfel de nedreptate sociala se poate corecta la fel de usor, tot politic, exact prin introducerea Bisericii in randul lumii.

Pentru ca altfel, o politica exagerat de binevoitoare fata de BOR, asa cum a fost cazul in Romania dupa 1989, poate sa nasca monstri care nu mai au nimic in comun ceea ce ar trebui sa fie rolul minim social al oricarei biserici oriunde in lume.

Este poate deranjant ca astazi Biserica Ortodoxa Romana a ajuns sa se laude ca are spirit capitalist, intrucat ar fi trebuit sa dea dovada in primul rand de spirit crestin, care sa propage grija pentru aproape, nu sa isi exacerbeze spiritul egoist al capitalismului, care ii impinge spre proiecte egocentrice si megalomane precum Catedrala Mantuirii Neamului.

Anacronismul BOR devine iarasi deranjant cand constati ca profitul cu care ei se lauda e facut exclusiv prin privilegiile acordate politic, asta insemnand ca bunastarea tot mai opulenta a capilor BOR e garantata de catre stat. Si e dovada de sanatate sociala sa se discute daca aceasta trufasa sfidare, venita din partea celor care au trebui sa fie primii care sa demonstreze solidaritate fata de cei nevoiasi, nu ar trebui sa fie pus semnul intrebarii si normalizata.

"Biserica este deschisa pentru o discutie pe tema impozitarii veniturilor ei daca aceasta discutie este abordata impreuna cu chestiunea retrocedarii sau a compensarii tuturor proprietatilor bisericesti confiscate de Statul roman, astfel incat Biserica sa poata dispune de resursele necesare pentru intretinere si pentru sustinerea operei ei social-filantropice", scrie in comunicatul BOR.

Ce vrea sa ne spuna aici Biserica Ortodoxa Romana este ca ar putea accepta, ca si cum ea ar putea nici sa nu accepte sa se supuna legilor statului roman, taxarea si impozitarea veniturilor ei doar daca statul isi asuma retrocedarea tuturor proprietatilor detinute de Biserica.

Intelegem de aici ca BOR si-ar dori probabil inapoi toate bunurile pe care le-a detinut inainte de secularizarea facuta in 1863 de Alexandru Cuza. Cand un sfert din suprafata arabila a tarii apartinea manastarilor romanesti. Dar pe langa posibilitatea de a ne intoarce la 1860 avem si sansa sa venim in prezent, ceea ce pentru Biserica Ortodoxa ar trebui sa insemne in primul rand trezirea la realitate si coborarea din turnul tot mai opulent in care s-a baricadat. Asa am face rost poate de ceva bani pentru marirea salariilor profesorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#impozitare BOR, #impozit Biserica, #ministru Finante BOR , #guvern