De ce se impusca Guvernul in picior, n-are cap? (Opinii)

Sambata, 13 August 2011, ora 20:00
4169 citiri
De ce se impusca Guvernul in picior, n-are cap? (Opinii)

Cititi aici o mica povestioara si apoi ganditi-va la ce a facut Guvernul joi. Cum s-a umplut de penibil Puterea.

Intr-o carte de interviuri, fostul ministru de Externe Adrian Severin povestea ce se intampla in Guvernul Ciorbea. Cum se comunica. La un moment dat, Executivul de atunci a luat o decizie oarecare. Pe care purtatorul de cuvant a mers sa o prezinte presei.

Intre timp, premierul Ciorbea s-a razgandit, a cerut sa fie rediscutata, iar Guvernul a luat o decizie contrara. Purtatorul de cuvant a fost chemat sa comunice noua decizie, povesteste Severin. Doar ca acesta apucase sa spuna presei prima varianta si s-a aratat de parere ca "vor fi facuti praf". Ce a facut atunci Ciorbea? A pastrat prima decizie, de teama presei.

Guvernul Boc nu face asta. Are curaj. Doar ca strategia sa de comunicare e la fel de jenanta. Inadmisibil de proasta. De fapt, pare gandita de cineva lovit cu leuca. Joi, am mai avut o mostra. Cand s-a aflat de noua sa strategie fiscal-bugetara. O decizie luata miercuri, aflata pe surse joi, pe care Puterea nu a fost in stare s-o explice. Timp de o zi. Si a fost macelarita. Si, cand a incercat sa o explice, s-a incurcat in cifre. Dar, mai apoi, cine s-o explice? Boc era in China, altcineva nu voia sa iasa.

Ce e mai interesant? PDL vrea sa castige alegerile din 2012. Bine, sansele sunt mici, dar ei vor. Doar ca se impusca in picior intr-o veselie.

Ca leii. Orbi si impiedicati

Sa recapitulam. Masuri de austeritate adoptate miercuri de Guvern. Pensiile pentru cei care au lucrat in conditii grele si au iesit la pensie dupa anul 2001 nu vor mai fi majorate in 2012, ci in 2014. Fara tichete de masa, fara prime pentru bugetari. Angajarile la stat, practic blocate.

Guvernul ingheata unele pensii pana in 2014 si elimina tichetele de masa si primele

Cum a comunicat Guvernul masura? N-a comunicat-o. Premierul Emil Boc plecase in China fara sa comunice unele din cele mai importante decizii luate in aceasta perioada. Uitase, oare? Cine a comunicat-o, in locul sau? In prima faza, tot nimeni. Informatia despre strategie a fost aflata pe surse, a doua zi dupa adoptare. Timp in care presa a macelarit-o, pana s-o explice cineva.

Nu doar ca presa a facut praf Guvernul, iar pensionarii s-au nelinistit si au anuntat ca ies in strada. Nu. Guvernul a mai si dat impresia de amatorism pentru ca nu a iesit sa explice nici joi dupa amiaza o decizie pe care o luase de miercuri.

Lucrurile nu s-au reglat nici ulterior. Sulfina Barbu a vorbit de 400.000 de pensionari care nu iau marirea de 25% anuntata, pentru ca abia noaptea ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, sa spuna ca e vorba doar de 100.000 de oameni. Ce s-a intamplat in timpul asta? Milioane de oameni au crezut ca li se ingheata pensiile, cand de fapt nu era vorba de asa ceva. Bravo!

Sulfina Barbu: Nu ingheata pensiile, cresc. Vezi cati pensionari nu iau marirea

Lazaroiu: Pensiile nu sunt inghetate, 100.000 nu cresc. Vezi pe cine acuza de manipulare

Pana si parlamentarii Puterii au aflat din presa despre aceasta strategie, culmea. Ba, mai mult, fara a fi discutata in Coalitie. Se pun mai multe intrebari. Cum, oare, mai vrei sa castigi alegerile cand tu comunici in felul, pardon, halul asta? Ce sa simt eu, contribuabil, cand vad ca oameni platiti din banii mei sunt atat de haotici si nesiguri? Si, in fine, pe cine sa ma bazez, ca jurnalist, ca sa aflu ceea ce trebuie?

Gloante in picior

Te intrebi cine gandeste strategia de comunicare a Guvernului. Ca sa stii cine ar trebui sa se ocupe de alte lucruri mai interesante, dar cu mai putina responsabilitate.

Pentru ca ce s-a intamplat joi nu e prima isprava a Puterii, care pare parca decisa sa-si mineze propriile propuneri, proiecte, programe. Sa ne amintim de marirea pensiilor militarilor. Sau de orice altceva. Pana acum, Guvernul Boc a reusit performanta sa comunice atat de prost incat, probabil, si Opozitia se mira de norocul sau.

In 2000, scria Vladimir Tismaneanu in una din cartile sale, ca Adrian Nastase ar fi spus "Noi nu trebuie facem nimic, baietii astia fac toata treaba pentru noi". Se referea la cei de la puterea condusa de Conventia Democrata. Probabil, asa gandeste si acum.

Nota: Da, Titlul e cu doua sensuri.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#Guvern comunicare, #guvern strategie fiscal bugetara , #guvern