De la Pufan la Einstein - Nominalizare surpriza a Romaniei la Curtea Europeana de Conturi

Luni, 27 Mai 2013, ora 18:45
5970 citiri
De la Pufan la Einstein - Nominalizare surpriza a Romaniei la Curtea Europeana de Conturi
Foto:site Comisie

George Pufan, de formatie inginer constructor si licentiat in contabilitate la varsta de 53 de ani (la o universitate privata din Galati), este propunerea surpriza facuta de Guvernul Ponta pentru locul pe care Romania il detine in Curtea Europeana de Conturi.

Romania a inregistrat deja un esec rasunator in incercarea de a-l desemna pentru acest post pe Leonard Orban, fostul comisar european, de aceea a doua nominalizare a suscitat un interes deosebit in mass-media.

George Pufan a terminat in 1984 Institutul de Constructii Bucuresti, dupa care a lucrat timp de 10 ani ca inginer la Centrala Industriei Sticlei, apoi ca sef de santier la Trustul Carpati si sef de serviciu cazarmare (administrator de camin) la Liceul de Politie Ploiesti.

Conform Centrului de Investigatii Media, George Pufan a obtinut o licenta in specialitatea "contabilitate" de la Universitatea Danubius din Galati abia la 53 de ani (in 2011).

Din 2002, George Pufan ocupa functia de secretar general la Curtea de Conturi a Romaniei, pozitia sa fiind una de functionar public eminamente administrativa, fara nicio legatura cu competenta sau atributiile Curtii, au declarat surse din institutie.

Centrul de Investigatii Media a mai dezvaluit ca, potrivit diplomei de licenta a lui Gheorghe Pufan, acesta si-a facut studiile la zi, in Galati, desi in perioada aceea era si angajat al Curtii de Conturi.

Zvonuri despre trimiterea lui Pufan la Curtea Europeana de Conturi au aparut de mai multe zile, dar ele nu au fost confirmate oficial de Guvern cu toate ca la data de 30 aprilie reprezentanti ai Biroului de presa declarau pentru Ziare.com ca, "daca nominalizarea ar fi fost facuta, cu siguranta ar fi fost anuntata oficial in presa". Tot atunci, purtatorul de cuvant al PSD si liderul eurodeputatilor PSD, Catalin Ivan, declara ca nu stie de nicio nominalizare.

Romania are un loc gol in Curtea Europeana de Conturi. In carti, o persoana controversata

Ziare.com a cerut oficial Biroului de presa al Guvernului sa prezinte public cateva informatii: cand a fost ales George Pufan pentru aceasta functie, de catre cine si, mai ales, de ce nu a fost informata opinia publica despre aceasta nominalizare.

Pana la ora redactarii acestei stiri nu am primit niciun raspuns, in ciuda faptului ca luni, de la ora 17 (ora Romaniei), George Pufan a fost audiat in Comisia de control bugetar a Parlamentului European (foto dreapta), nominalizarea sa fiind astfel confirmata oficial.

Catalin Ivan: Este o candidatura foarte buna din punctul de vedere al europenilor

Contactat din nou de Ziare.com, Catalin Ivan, liderul europarlamentarilor PSD si purtatorul de cuvant al acestui partid, a precizat ca nu poate raspunde la intrebarile adresate Guvernului, in schimb poate spune cum stau lucrurile in Parlamentul European.

"Trebuie sa va spuna Guvernul cand si cum s-a decis. Este responsabilitatea Guvernului, eu nu sunt purtator de cuvant al Guvernului, eu va pot spune ce s-a intamplat cu nominalizarea in Parlamentul European.

S-a facut un raport de evaluare a candidaturii in Comisia de control bugetar, raportor fiind doamna Ines Ayala Sender, si evaluarea este una foarte pozitiva. Domnul Pufan, din punct de vedere al experientei profesionale, al educatiei, al pregatirii, sta foarte foarte bine comparativ cu multi membri ai actualei Curti de Conturi care au trecut prin Comisia de control bugetar si au obtinut aviz favorabil", a declarat Catalin Ivan.

Intrebat cand s-a facut evaluarea la care face referire, Catalin Ivan a raspuns: "S-a facut evaluarea in perioada care a trecut, pana astazi".

"Astazi (luni, 27 mai - n.red.) avem raportul prezentat de doamna Ines Ayala Sender, astazi avem Comisia de control bugetar", a adaugat Catalin Ivan.

Catalin Ivan a precizat ca nu il cunoaste personal pe candidat, dar stie ca acesta nu are pic de experienta politica, ceea ce este un mare avantaj.

"Nu il cunosc pe domnul Pufan, l-am cunoscut doar din documentele prezentate oficial in Comisia de control bugetar. Nu am avut treaba cu Curtea de conturi a Romaniei si mai mult decat atat dansul nu a fost membru de partid. Este o persoana care n-are absolut deloc experienta politica, ceea ce, credeti-ma, este un foarte mare atu", a explicat liderul eurodeputatilor PSD.

Pe de alta parte, intrebat daca din documentele cu care s-a prezentat George Pufan in fata Parlamentului European ar rezulta ca acesta are o experienta bogata, care sa il recomande pentru domeniul in care urmeaza sa activeze, Catalin Ivan a replicat ca acesta a fost extrem de laudat si apreciat de europeni.

"Eu nu ma iau dupa standardele romanesti, pentru ca eu as putea fi subiectiv avand in vedere ca este o nominalizare a Guvernului USL. Este o candidatura foarte buna din punctul de vedere al europenilor, al celor care au experienta in Comisia de control bugetar si in audit.

Chiar a fost laudat, v-am spus, a fost laudata candidatura Romaniei.

Daca va pica din nou la vot din cauza PDL si a PPE, se vor purta discutii la nivel mult mai inalt, pentru ca o astfel de candidatura nu are chiar niciun rationament logic pentru a fi respinsa", a subliniat Catalin Ivan.

Sub tirul intrebarilor: De la copy-paste, la Einstein

George Pufan a fost audiat luni, de ora 17, timp de 50 de minute, de catre membrii Comisiei de Control bugetar din Parlamentul European. Dupa o prezentare de cinci minute, citita de pe hartie in limba franceza, acesta a raspuns la o serie de intrebari, dupa care membrii s-au reunit pentru discutii, urmand sa dea un vot secret pentru aceasta candidatura, procedura urmand sa se incheie cu un vot in plenul Parlamentului European, in urmatoarea sesiune.

George Pufan a subliniat in raspunsurile sale, date in limba romana, ca a activat timp de 20 de ani in domeniu si ca a urmat principiul "invatarii pe tot parcursul vietii", participand la mai multe cursuri de perfectionare in strainatate.

"M-am decis sa imi completez studiile la o facultate din Universitatea Galati. E un fapt benefic, care va aduce un plus de valoare pentru o intelegere mai buna auditului si modul in care trebuie executat acesta", a punctat el.

Un membru al comisiei i-a cerut sa detalieze informatia aparuta in CV conform careia ar fi coordonat 42 de curti de conturi in Romania, mai exact daca a coordonat chestiuni strict legate de audit sau doar pe plan functionaresc, administrativ, in calitatea sa de secretar general al Curtii de Conturi a Romaniei.

George Pufan a raspuns ca in Romania sunt 42 de camere de conturi judetene care primeau credite bugetare pentru achizitii publice si investitii, iar el a fost in perioada 1994-2002 seful corpului de control, fiind trimis sa veridice modul cum s-au cheltuit banii si sa intocmeasca un raport. "Era un fel, daca vreti, de descarcare de gestiune la nivelul camerei(...) Era practic un audit", a explicat el.

Unul dintre cei care a pus intrebari a fost chiar europarlamentarul Catalin Ivan, care a tinut sa o atace inca de la inceput pe Monica Macovei, prezenta in sala, spunand ca in loc sa o convinga pe aceasta sa il voteze pe Pufan, "mai repede convingem Guvernul sa o desemneze pe Monica Macovei".

Catalin Ivan l-a intrebat pe George Pufan daca experienta sa este pur administrativa sau a fost legata si de audit si daca activitatea sa a fost evaluata pozitiv de catre PDL.

Pufan a raspuns ca el considera ca "experienta pe care o am, de 19 ani de activitate in Curtea de Conturi a Romaniei, imi da dreptul sa spun ca am participat de nenumarate ori la actiuni si controale si am efectuat raporturi de audit".

El a mai subliniat ca cele doua pozitii obtinute in 1994 si 2002 au fost obtinute prin concurs, nu prin numire. In ceea ce priveste Universitatea Galati, "am considerat ca trebuie sa imi completez studiile", a spus el, subliniind ca Universitatea din Galati e o universitate recunoscuta.

Un alt membru al comisiei a sesizat ca, in prezentarea care apare in dosarul sau, George Pufan a raspuns la o anumita intrebare pusa anterior dand copy-paste dintr-un manual si l-a intrebat daca nu are si opinii personale referitoare la acel subiect, altele decat cele din manual.

Pufan a raspuns ca, in ceea ce priveste "raspunsurile formulate la intrebarea 10, pot sa va spun, ca persoana incadrata in Curtea de conturi a Romaniei, am participat de nenumarate ori la elaborarea normelor si standardelor si programelor de audit, iar faptul ca am folosit anumite formulari din normele noastre si reglementarile interne nu face decat sa precizeze ca sunt de acord si mi-am insusit aceste puncte de vedere in privinta auditului".

"Un auditor bun trebuie sa aiba viziune si instinct, sa aiba abilitatea de a vedea lucrurile in ansamblu", a mai precizat el, adaugand si abilitatea "de a lucra in echipe cu oamenii".

Monica Macovei a subliniat inca de la inceput ca membrii comisiei trebuie sa treaca de barierele ideologice si sa voteze un candidat in functie de profesionalismul si onestitatea sa, pentru ca un membru al Curtii Europene de Conturi auditeaza fondurile europene, adica banii ceatatenilor din statele UE.

Macovei l-a intrebat pe Pufan cum a reusit sa urmeze cursurile Universitatii din Galati la zi, cata vreme in acelasi timp lucra la Curtea de Conturi, mai exact cum a reusit sa fie timp de 3 ani zilnic in doua locuri aflate la peste 200 de km distanta, in acelasi timp. De asemenea, l-a chestionat in legatura cu pregatirea sa de specialitate, tinand cont ca diploma atasata la dosar arata ca acesta a primit note foarte slabe, a absolvit cu 5 si pe locul 169, adica printre ultimii absolventi din anul sau.

"Cursurile le-am parcus in perioada 2008-2011. Vreau sa va spun ca, in acea perioada, e posibil ca acum sa apara noi modificari pe site, dar existau cursuri care se desfasurau si sambata uneori, din lipsa de studenti. Universitatea avea un program flexibil, prezenta nu era obligatorie", a fost primul raspuns dat de Pufan.

Cat despre notele slabe obtinute, acesta a explicat: "Am terminat la 53 de ani, am considerat necesar sa imi complectez studiile. Notele reprezinta valoarea muncii pe care eu am prestat-o acolo, m-am straduit sa fie cat mai buna. Sigur ca pot fi comentate anumite note la anumite materii, la o varsta intre 50 si 53 de ani performantele nu sunt ca la 24 de ani. M-am straduit de a aduce o plus valoare carierei mele", a explicat el.

Raportorul Ines Ayala Sender, din grupul socialistilor, i-a luat apararea lui Pufan reamintind ca nici Albert Einstein nu a fost un elev stralucit si ca notele obtinute de studenti nu sunt criterii avute in vedere la numirea unui membru in Curtea Europeana de Conturi si nici motive de respingere.

Intrebata de Monica Macovei daca il compara pe Pufan cu Einstein, raportorul Ayala a replicat ca nu compara pe nimeni cu nimeni, dar a vrut sa arate ca este posibil ca o persoana sa aiba o activitate buna fara sa fi avut note bune ca student, mai ales ca "domnul Pufan a si lucrat in acelasi timp".

UPDATE 19:30: La solicitarea Ziare.com, adresata luni Biroului de presa al Guvernului, in care se cereau raspunsuri la urmatoarele intrebari: "Cand a fost desemnat George Pufan sa reprezinte Romania la Curtea Europeana de Conturi? Cine a luat aceasta decizie, la ce nivel? De ce nu a fost anuntata public?", raspunsul a venit din partea Ministerului de Externe, dar fara nicio legatura cu intrebarile adresate.

"Urmare solicitarii transmisa la Guvern in aceasta dupa-amiaza si care a fost redirectionata catre Ministerul Afacerilor Externe, va transmitem urmatoarele informatii, care iau in considerare evolutiile de ultima ora referitoare la tema de interes pentru dumneavoastra: Audierea candidatului roman s-a incheiat de putin timp in cadrul comisiei de Control Bugetar a Parlamentului European. Urmare audierii, candidatul propus de Romania a primit avizul favorabil al Comisiei de Control Bugetar, urmand ca aceasta decizie sa fie supusa, spre apobare, plenului Parlamentului European, intr-una din sesiunile viitoare", se arata in raspunsul primit din partea MAE.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Pufan Curtea Europeana Conturi, #reprezentant Romania Curte Conturi, #Ivan Macovei Pufan Einstein , #guvern
Comentarii
Poza Comisia de integritate I V Stalin
Comisia de integritate I V Stalin
rank 5
Trustul Carpați = Securitate. Nominalizare lui este o sfidare și o
Poza AdyCa
AdyCa
rank 4