Opinii: De unde trebuie sa taie Guvernul Boc?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 28 Iunie 2010, ora 12:40
6136 citiri
Opinii: De unde trebuie sa taie Guvernul Boc?
Fotomontaj: Ziare.com

Majorand TVA, Guvernul incearca sa echilibreze bugetul prin cresterea veniturilor. Dar, daca nu va actiona si in partea cealalta, adica pentru reducerea cheltuielilor, pana acum ratata, echilibrul nu va putea fi mentinut decat foarte putin timp.

Pe de alta parte, daca va pastra mult timp reducerea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor, inclusiv ale celor extrem de necesari, chiar esentiali, si adesea insuficienti numeric, de exemplu medici, profesori si politisti, nu va face decat sa determine o hemoragie masiva a angajatilor din aceste domenii. In plus, amputarea bugetara, in conditiile scumpirii generalizate, nu va face decat sa favorizeze coruptia.

Asadar, Guvernul trebuie sa taie urgent de unde trebuie pentru a pune la loc acolo unde trebuie. De unde sa se taie? Exact de unde spunea chiar presedintele, din cancerul bugetar, adica de acolo unde cheltuielile sunt excesive si nejustificate, adica din clientela. Ea se afla atat la nivelul bugetarilor, caci oamenii care au muncit din greu in campanie sau copiii lor trebuie si ei recompensati cu un post mai caldut printr-o deconcentrata, o primarie sau un minister, si la nivelul achizitiilor publice, caci cei care au cotizat din greu in campanie trebuie sa primeasca si ei niste contracte avantajoase cu statul.

Deocamdata despre achizitiile publice, Emil Boc vorbeste cu maxima prudenta: mai taiem din combustibil, mai taiem din mobila, cate ceva din hartie si pixuri, dar nu sistematic, nu prin reevaluarea fiecarui contract, nu prin stabilirea neiertatoarelor standarde de cost. Dimpotriva, Secretariatul general al Guvernului pregatea recent o ordonanta de urgenta care dubla suma pana la care achizitiile pot fi facute fara licitatie publica.

Adevarul este ca taierea de la achizitiile de bunuri si servicii ar fi o minune, cat timp PD-L trebuie sa-si plateasca uriasele datorii de campanie. Dar sa nu ne imbatam cu demagogia gretoasa a Opozitiei. Daca Mircea Geoana castiga alegerile, Guvernul PSD+PNL ar fi fost nevoit la fix acelasi decont catre propriii clienti. Si asa va tot fi pana in ziua in care nenorocita lege de finantare a partidelor politice nu va fi fundamental schimbata.

In schimb, despre restructuarea statului obez, Emil Boc tot vorbeste de un an si jumatate, dar nu face aproape nimic, cu exceptia unor reduceri de posturi neocupate de prin agentii. Teoretic, pana miercuri, ministrii ar trebui sa vina fiecare cu un plan de restructurare in propria ograda. Ma tem insa de restructurarea facuta pe genunchi, asa cum au fost luate masurile de austeritate. Fara o analiza temeinica, fara aceleasi standarde de cost/capita, ea va lovi exact acolo unde nu ar trebui, adica in zona eficienta, dar fara sustinere politica.

Dar chiar si fara cine stie ce analize profesioniste, cifrele arata clar unde se produce cel mai mare jaf bugetar: in teritoriu, la nivelul administratiilor locale falimentare, dependente de bugetul statului, ale caror cheltuieli cu bunuri si servicii au crescut in primele luni ale anului cu 13%. Acolo institutiile mustesc de clienti politici, acolo contractele pe bani publici sunt cu adevarat halucinante.

Exista, teoretic, un proiect de ordonanta de urgenta care urma sa taie din angajatii si banii alocati de la bugetul central primariilor. Si tot teoretic ea ar fi trebuit discutata vineri la Ministerul Finantelor cu reprezentantii administratiei locale. N-am aflat nimic despre concluzii, dar sambata Sebastian Vladescu sustinea ca nimeni nu se va atinge de acesti bani.

Explicatia aparentei bateri in retragere e simpla: taierea alocatiilor bugetare ar fi fost exact ultima picatura pe care o mai asteptau filialele PD-L pentru a se rascula dupa ce au inceput sa deconteze masiv masurile de austeritate. Cred ca am fi vazut presedinti de consilii judetene si primari ai partidului cu furci si topoare, la propriu, la poarta sediului din Modrogan.

Dar daca PD-L nu va reusi sa taie fix din cheltuielile uriase ale administratiilor locale, ma tem ca poate sa lase Guvernul cu trei ministere si doua agentii ca tot nu face mare lucru.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#clientela politica Boc, #masuri austeritate Boc, #contracte achizitii Boc , #guvern
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Articol comandat - si iata rezultatul . Ce nu e scris din convingere , ci urmeaza o tema impusa , miroase urat . In rest --- succesuri si aveti grija sa va platiti taxele , ca astia s-au facut rai si musca !