Decapitarea e sansa Guvernului

Sambata, 19 Iunie 2010, ora 12:00
3874 citiri
Decapitarea e sansa Guvernului

Motiunea a aratat un lucru. Guvernul e incoltit. Cu optiunile limitate si mainile legate. Are prea putine metode prin care sa aduca bani la buget banii de care Romania are nevoie sa functioneze.

Dupa ce motiunea a picat la doar 8 voturi diferenta, a devenit evident ca cealalta masura pe care o preconizeaza, adica sporirea taxelor, le va fi fatala oamenilor lui Boc. In conditiile astea, ramane doar un lucru de facut. Sa decapiteze. Sa taie la sange cheltuielile acelei parti inutile a functionarimii, ale Guvernului si ale tuturor institutiilor bugetare care ne toaca banii.

Sau chiar sa taie oameni si institutii cu totul. Cu alte cuvinte, sa faca cea mai mare reducere a aparatului de stat din istorie.

Cum stam si ce-i de facut

Acum statul consuma prea mult. Avem prea multi bugetari in posturi care nu sunt necesare, dar prea putini medici sau profesori. Avem prea multe institutii care se calca pe bataruri si fac aceleasi lucruri. Toate astea inventate pe criterii politice. Pentru clientela care trebuie mereu rasplatita, fie ca vorbim de PSD, PD-L ori PNL . Pentru reducerea somajului. Nici nu mai conteaza pentru ce, atat timp cat e clar ca acum atarna de gatul bugetului ca o piatra de moara.

Aici e insa oportunitate de care are nevoie Guvernul. Fiindca taind aici poate face rost de un surplus de bani. Altfel, in conditiile in care economia nu-si revine rapid, va trebui sa creasca taxele. Ceea ce, judecand dupa echilibrul fragil din Parlament, are toate sansele sa-i provoace caderea.

Daca insa scapa de institutiile bugetivore, mai are o sansa. Va economisi sume mari si va face un lucru extraordinar pentru viitorul Romaniei. Adica va opri bataia de joc pe banii contribuabililor.

Asta ar insemna o veritabila reforma a statului, nu doar reducerea numarului de parlamentari.

Bineinteles, mai sunt si alte moduri de a face economie. Oprind autoritatile statului sa cheltuiasca. Sa cheltuiasca rusinos, mai precis. Numai daca ne gandim ca parlamentarii ajung sau uneori depasesc 1 000 de litri de combustibil consumati pe luna ne dam seama ca se arunca prea mult cu banii. Cu banii nostri. N-ar fi rau nici daca s-ar spune STOP primariilor si consiliilor judetene, care nu se sfiesc nici ele toace milioane de dolari in fiecare zi.

Motivele PD-L

Deocamdata, puterea a avut doar o singura idee de reducere a aparatului de stat. Planul Negoita. Printre prevederi, reducerea la opt a numarului de ministere si maxim doi secretari de stat. Ar fi o idee de urmarit. Poate nu cu opt ministri, dar nu e chiar imposibil cu 10 sau 12.

Numai ca nu trebuie sa se opreasca aici. Trebuie sa mearga mult, mult mai departe. Chiar daca asta inseamna sa execute si o buna parte din propria clientela politica. In mod normal, o masura extrema pentru un partid politic. Dar situatia in care se gaseste PD-L e fara indoiala mult mai extrema. Altfel risca sa-i execute poporul la urne.

Asta e situatia in care te aduce criza. Te obliga sa faci marile reforme pe care le-ai amanat. Fie ca asta inseamna decapitarea unui aparat de stat la umflarea caruia ai contribuit si tu. Ar putea fi insa una din sansele partidului lui Boc. Poate singura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#masuri reducere administratie Boc, #sansa salvare guvern Boc , #guvern