Decredibilizarea guvernului, raul cel mare

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Mai 2010, ora 12:39
6146 citiri
Decredibilizarea guvernului, raul cel mare

Pana la urma, nu majorarea fiscalitatii, tot mai probabila, ar fi cu adevarat cel mai rau lucru pentru romani. Cel mai rau lucru este ca nu exista nici cel mai mic indiciu si nici cea mai mica speranta ca banii stransi in plus, prin majorarea TVA si/sau a cotei unice, vor fi folositi cu rost, eficient si transparent. Cel mai rau lucru este acest guvern, decredibilizat, fara autoritate profesionala si morala, un guvern care nu a facut decat sa risipeasca.

Guvernul Boc nu s-a comportat nicio clipa ca un guvern de dreapta. Caci niciun guvern de dreapta din lume nu consimte la cresterea fiscalitatii pentru a mentine un cuantum imens al cheltuielilor bugetare. Acestea nu includ doar salariile bugetarilor, prea multi si prea politizati in anumite zone si prea putini in domenii cheie precum sanatatea.

Banii bugetului se scurg pe foarte multe robinete: contracte paguboase, eventual secretizate, facute cadou clientelei politice, redevente simbolice, ajutoare sociale date fara noima, mentinerea unor institutii bugetare care nu-si justifica existenta si a unor societati de stat cu pierderi cronice, impunerea unor politruci in pozitii pentru care nu sunt competenti, uneori chiar cu pretul dublarii schemei de personal etc. La aceste robinete se adauga evaziunea fiscala uriasa, care reduce masiv baza de impozitare.

In niciunul dintre aceste domenii guvernul nu a luat vreo masura serioasa. Restructurarea s-a redus la desfiintarea catorva posturi bugetate, dar neocupate si la un soi de lege a salarizarii bugetarilor, atat prost facuta insa incat nici n-a intrat bine in vigoare ca premierul a fost nevoit sa promita ordonante de corectare. In schimb, din timp in timp sunt aruncate pe piata tot felul de declaratii incendiare, precum bucatile de paine multimii infometate.

Mircea Toader invoca remanierea spunand ca "masurile impopulare cer sange". Adica eventuala remaniere va fi doar o operatiune de imagine, impotriva membrilor cabinetului cei mai vulnerabili sub aspectul sustinerii politice (de ex. Mihai Seitan sau Daniel Funeriu), fara nicio legatura cu eficienta si performanta. Daca-i asa, mai bine lipsa.

Radu Berceanu propune majorarea impozitelor pe masini proportional cu puterea acestora. Dar in loc sa argumenteze profesionist masura, ministrul cel de dreapta a adus un argument populist forte: "sa geama cei cu (Audi n.r.) Q7". Rar am auzit vreo afirmatie mai stalinista, caci nici macar un politician modern de stanga n-ar rosti asa ceva nici drogat.

Daca proprietarul de Q7 este un mafiot sau un evazionist ar trebui sa geama sub presiunea legii pe care o incalca. Dar daca este vreun om de afaceri care a creat locuri de munca, este platitor de taxe si impozite la buget, de ce sa geama? Doar pentru ca are o afacere prospera si si-a permis o masina mai scumpa? Oamenii cu afaceri prospere, mai mici sau mai mari, formeaza prin excelenta electoratul sfidat al partidului domnului Berceanu.

Dar ministrul cel stalinist nu este singurul care habar nu are ce inseamna dreapta. Prin majorarea fiscalitatii in cine ar lovi de fapt guvernul? In cei care muncesc, produc, platesc taxe, ca salariati si, mai ales, ca patroni, pentru ca, in general, in mediul privat este negociat salariul net, asa ca nu angajatul va suporta majorarea cotei unice. Evazionistii si lenesii nu vor avea de suferit. Curat viziune de dreapta!

De ce ar accepta mediul privat sa mai dea bani pe mana unui guvern care a dovedit ca nu protejeaza decat bugetarii si asistatii social? Un guvern care de cand s-a instalat nu a facut decat sa ii puna bete in roate, ba prin impozit forfetar, ba prin uriase datorii neachitate.

Dar poate ar exista un motiv de incredere care scapa intelegerii publice. Il explica cineva? Guvernul Boc este o catastrofa si la capitolul comunicare. Reprezentantii PD-L, in frunte cu premierul, se arata doar la televiziunile prietenoase, supunand cele doua televiziuni de stiri unui stupid si pagubos boicot. Antena 3 si Realitatea Tv sunt, intr-adevar, rau-voitoare si manipulatoare, insa absentii nu au niciodata dreptate.

Pana la urma, este o obligatie, nu un drept al guvernantilor de a pune lucrurile la punct, de a combate calomniile, de a explica propria viziune, propriile motive. Dar oare ele exista sau sunt suficient de onorabile pentru a fi dezvaluite? Lipsa de transparenta este atat de mare incat sentimentul general este de minciuna. De fapt prin acest boicot, PD-L isi boicoteaza singur comunicarea si priveaza cetatenii de dreptul la informare corecta si completa.

Daca in fruntea Romaniei ar fi instalat un guvern credibil, cu un premier care intelege economie, un guvern care sa treaca la masuri reale de reforma si depolitizare, care sa dovedeasca viziune, strategie si o judicioasa folosire a fiecarui leu adunat de la oameni, poate ca multi contribuabili ar fi dispusi sa mai lase 2-3 procente din venituri in numele unei previzibile redresari. Dar guvernul Boc nu merita sa mai primeasca niciun ban in plus pe mana. Sa speram ca, printr-o minune, nici nu-l va cere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#FMI guvern taxe impozite, #cota unica guvern Boc, #remaniere guvern FMI , #guvern