Din 2017, Dragnea si Iohannis vor guverna tot cu Dacian Ciolos in vitrina

Autor: George Mioc - CEO
Joi, 07 Iulie 2016, ora 07:38
10695 citiri

La 1 iunie, presa a prezentat o serie de matrapazlacuri ale eternei sefe de la Spitalul de oftalmologie Bucuresti, Monica Pop. Clienta PSD, dar cu relatii in toate partidele, Pop conduce din 1994 acest spital ca pe feuda personala.

Intr-o prima etapa, Guvernul Ciolos a reactionat prompt, anuntand ca va schimba procedurile de numire a managerilor din spitale si trimitand Corpul de Control in inspectie in fieful doamnei Pop.

Miercuri, Corpul de Control a anuntat ca a constatat (si el) numeroase nereguli (evidente) si a sesizat Parchetul, dar Monica Pop spitalului a ramas, neatinsa, in functie. Un comunicat sec al Ministerului Sanatatii evita sa aminteasca macar numele doamnei Pop.

Cazuri precum cel al Monicai Pop, al lui Raed Arafat si al lui Petre Toba sunt simptomatice pentru guvernarea Ciolos. O mare parte a demnitarilor din acest Executiv identifica relativ corect problemele, dar in momentul in care trebuie sa actioneze si nimeresc peste un cuib de viespi pesediste bat repede in retragere.

  • * Acum cateva luni, la Pro TV, ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a facut o analiza excelenta a impactului negativ al pensiilor speciale. El a explicat ca subventia pentru pensiile speciale impiedica majorarea celorlalte pensii, "normale". "Ce veti face?", a intrebat, firesc, moderatorul emisiunii. Nimic, a raspuns, nonsalant, ministrul, atent sa nu supere clientela securista a USL.
  • * In februarie 2016, Guvernul a anuntat ca ii va reevalua pe managerii companiilor de stat si va numi altii, pe baza unor concursuri oneste. Nu a facut aproape nimic in acest sens. A fost schimbat omul lui Ponta de la Complexul Energetic Oltenia, dar la CNADNR, de exemplu, PSD isi mentine controlul. Subliniez "omul lui Ponta", pentru ca aceasta schimbare trebuie privita din perspectiva conflictelor din interiorul PSD.
  • * Raed Arafat.
  • * Andrei Zaharescu. Toata oastea de consuli si "diplomati" PSD, trimisi in misiune in strainatate.

In realitate, tehnocratii sunt mult mai bine orientati politic decat credeam la inceputul noii guvernari. Ei stiu ca intre presedintele Iohannis, Liviu Dragnea si PNL exista intelegerea unei mari coalitii post-alegeri - un alt USL, dar fara Ponta si echipa lui - iar Dacian Ciolos are sanse uriase sa ramana premier.

In consecinta, demnitarii "tehnocrati" nu vor sa ii deranjeze pe cei care le vor decide soarta dupa alegerile parlamentare. Daca nu ma credeti pe mine, recititi declaratiile din 2 iunie ale consilierului prezidential Laurentiu Stefan, care a prezentat, in linii mari, scenariul unei mari coalitii care sa il mentina premier pe Ciolos.

Sigur ca PNL respinge acele afirmatii, sigur ca Liviu Dragnea promite partidului un premier din PSD, dar acestea cred ca sunt tactici pre-electorale, pentru a evita demobilizarea partidului.

Marele USL se reface, sub obladuirea lui Klaus Iohannis si cu Dacian Ciolos in vitrina. Evident ca exista o serie de intrebari - daca PNL obtine un rezultat dezastruos si PSD va avea peste 50% din parlamentari, deci va putea guverna singur? - dar, in principiu, Iohannis, Dragnea, Ciolos si Alina Gorghiu au batut deja palma.

Stiu ca actualul premier si mare parte dintre ministrii sai sunt inca foarte populari, mai ales cand se face comparatia cu guvernarea Ponta, dar trebuie sa priviti realitatea in fata: acest Executiv nu indrazneste sa deranjeze PSD. As spune chiar ca, prin intermediul lui Vasile Dancu, este dirijat de PSD.

Suturile date fostului premier Ponta, fie de catre ministrul Cristian Ghinea, fie prin confirmarea faptului ca si-a plagiat doctoratul, nu infirma ceea ce sustin, ci dimpotriva.

Condamnatul penal Liviu Dragnea vrea sa scape de un Ponta care-i contesta autoritatea, deci este incantat ca guvernarea Ciolos l-a luat pe acesta in vizor. Sunt curios daca noul CNATDCU va lua decizii la fel de dure si in cazurile Toba, Pandele sau Eugen Nicolaescu.

Un guvern de mare coalitie - care, de facto, functioneaza deja, dar cu ministrii tehnocrati - in care PSD va fi partidul principal inseamna ingroparea unor reforme esentiale pentru Romania.

Chiar daca premier va fi Dacian Ciolos. Un guvern PSD-PNL inseamna mentinerea sistemului criminal din Sanatate. Domnul ministru Vlad Voiculescu pare a fi un om bun, care poate ca are intentii corecte, dar asta nu va rezolva esenta problemei.

Sistemul trebuie scos de sub controlul statului corupt sau romanii vor continua sa moara cu zile in spitale.

Un guvern PSD-PNL va insemna mentinerea unui sistem de educatie incremenit in anii '80, in care vor dicta sindicatele, nu interesul copilului. Un guvern PSD-PNL va insemna ca sistemul clientelar care mulge companiile de stat sa ramana neatins.

In opinia mea, un Guvern Ciolos, atat cel de acum, cat si cel de dupa 2017, nu este decat fata umana a noului USL.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Ministrul de interne al Cehiei, Vik Rakusan, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat joi seară, 8 decembrie, că Cehia va continua să lupte pentru aderarea României şi...
Valabilitatea cardului de alimente s-a prelungit pentru tot anul 2023. Ce sumă vor primi persoanele vulnerabile
Valabilitatea cardului de alimente s-a prelungit pentru tot anul 2023. Ce sumă vor primi persoanele vulnerabile
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că a fost prelungită valabilitatea cardului de alimente pentru tot anul 2023, iar pentru compensarea preţului la...