Dosarul terenurilor din Fundulea, la DNA. Guvernul: 2.000 de hectare, trecute ilegal in domeniul privat

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 13:28
4038 citiri
Dosarul terenurilor din Fundulea, la DNA. Guvernul: 2.000 de hectare, trecute ilegal in domeniul privat

Corpul de Control al premierului a trimis, marti, catre DNA si catre comisia parlamentara de ancheta Nana, un raport cu privire la respectarea dispozitiilor legale in legatura cu trecerea a 2.000 de hectare din domeniul public si administrarea Institutului Fundulea in domeniul privat al orasului.

In sinteza Raportului Corpului de Control se precizeaza ca la data de 12 iulie 2007, primarul orasului Fundulea, in calitate de presedinte al Comisiei locale de fond funciar Fundulea a incheiat un proces verbal prin care a fost delimitata o suprafata de 1982,54 hectare aflata in domeniul public al statului si in administrarea INCDA Fundulea pentru punerea in posesie a persoanelor al caror drept de proprietate a fost reconstituit in mai multe localitati din zona.

Autorii raportului spun ca au fost invocate dispozitii legale care "nu erau aplicabile terenurilor aflate in administrarea institutelor nationale de cercetare-dezvoltare agricola" si ca din continutul procesului-verbal "nu a rezultat modul in care a fost calculata suprafata respectiva".

In plus, in raport se mai arata ca terenul respectiv a fost trecut din domeniul public in cel privat prin incalcarea legii, mai exact prin hotararea Comisiei judetene de fond funciar Calarasi, in conditiile in care hotararea ar fi trebuit sa fie data de Guvern, Consiliul Judetean sau consiliul local.

De asemenea, in raport se mai acuza faptul ca trecerea terenului in domeniul privat al orasului Fundulea s-a facut "fara a exista o justificare pentru delimitarea acestei suprafete de teren".

Un alt aspect semnalat este "majorarea considerabila a valorii terenurilor prin transferul anexelor cu suprafetele de teren validate pentru persoanele care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate la mai multe comisii locale de fond funciar".

In aceste conditii, s-a decis sesizarea DNA privind "operatiunile ilicite in legatura cu care au rezultat indicii de savarsire a unei posibile fapte care poate intruni elementele constitutive ale unei infractiuni, urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunii si asupra vinovatiei".

In luna noiembrie, premierul Ponta a cerut Corpului de Control sa efectueze o verificare la Oficiul de Cadastru Calarasi, unde Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a initiat un control legat de retrocedarea catre comisii locale a unor terenuri apartinand Institutului Fundulea.

Verificarea a fost ceruta dupa ce fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de aproape 290 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi. Primarul comunei Nana, Gheorghe Dobre, a declarat la audierile in comisia parlamentara de ancheta special constituita pentru terenul Ioanei Basescu, ca nu exista nicio legatura intre cele doua cazuri.

"Tranzactiile astea nu se fac la primarie. Am aflat de ele cand au fost aduse documentele la Registrul Agricol pentru inregistrare", a declarat primarul Dobre, care apreciaza ca "terenul de la Nana nu are nicio legatura cu terenul de la Fundulea".

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#raport corp control Fundulea , #guvern