Economia ii vine de hac lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 23:25
10805 citiri
Economia ii vine de hac lui Victor Ponta (Opinii)

Pana acum lui Victor Ponta i-au iesit scamatoriile cu vorbe. Guvernarea din studioul de televiziune a functionat foarte bine, nu pentru tara desigur, ci pentru premier care a reusit performanta sa fie mai popular decat guvernul pe care il conduce. Adica a capitalizat mai mult decat a decontat din rezultatul efectiv al guvernarii.

Dar, dupa toate probabilitatile, ata de pe mosorul acestei strategii de vedeta media este tot mai scurta. Cifrele nu iarta. Nu degeaba vorba aceea celebra "It's the economy, stupid!". Economia ii vine de hac unui Victor Ponta complet depasit de situatie.

Cifrele arata rau. Incasarile la bugetul de stat sunt cu aproape 3 miliarde mai mici decat cele prognozate. Asta nu prea lasa loc guvernului pentru a trece la reducerea de fiscalitate, fara de care nici nu poate urni economia. Cand la 100 de lei dati angajatului, angajatorul mai plateste 84 statului, cand aproape jumatate din fondul de salarii este luat de stat nu numai ca mediul de afaceri gafaie, dar tentatia muncii la negru este uriasa. Desi crede ca incaseaza mult, statul incaseaza, de fapt, cu mult mai putin decat ceea ce ar incasa cu o fiscalitate mica.

Cresterea economica exista, dar ea se bazeaza in cea mai mare masura pe agricultura, datorita anului foarte bun lasat de la Dumnezeu, deci nu e semnificativa pentru performanta economica a executivului. In schimb, este semnificativa prabusirea investiilor staine la nivelul anilor 90.

Guvernul actual este complet decredibilizat in ochii investitorilor straini din cauza privatizarilor ratate, din cauza coruptiei si a ministrilor penali, din cauza atacurilor asupra justitiei. Rectificarea bugetara a fost negativa, s-au luat bani exact de la ministerele cu imapctul social cel mai mare.

Sigur ca populatia nu sta sa analizeze cifrele. Ea isi analizeaza viata si efectul acestor cifre in viata de zi cu zi a fiecarui om este scadera nivelului de trai. Cu aceeasi bani cumpara astazi mai putin decat cumpara acum un an. Salariul nu i-a crescut. Traieste cu frica locului de munca. Plateste impozite mai mari, este amenintat cu unele noi.

Medicii protesteaza si ameninta cu masuri extreme, greva generala sau demisie in bloc. Profesorii protesteaza cerand guvernului sa respecte programul electoral al USL si propriul program de guvernare. Si ei ameninta cu greva generala.

Nu ma indoiesc ca Victor Ponta ar da cu doua, cu trei maini, asa cum ar face orice politician in ajunul unui an electoral important. Dar nu are de unde. Punga e goala si nu are de unde sa o umple.

Mediul de afaceri intern gafaie sub povara birocratiei, a coruptiei si a fiscalitatii excesive, investitorii straini nu au incredere sa vina, iar populatia nu are nici bani, nici incredere sa consume pentru a da putin oxigen bugetului. In schimb evaziunea este imensa, in crestere.

Crin Antonescu, care sta cu un picior in opozitie si unul la guvernare, isi apara partea liberala a executivului spunand ca acesta este subminat de Traian Basescu. Victor Ponta spune ca este sabotat de CCR.

Guvernul este intr-adevar slab, subminat si sabotat. Dar nu din exterior, ci de propria incompetenta, lipsa de viziune si, probabil, coruptie. Victor Ponta a ajuns la decontul lor. Economia nu poate fi mintita, nu poate fi aburita, nu poate fi manipulata. Nu se uita la televizor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Ponta investitii buget, #rectificare bugetara, #protest medici, #protest profesori , #guvern