Sedinta de Guvern cu miza majora: aprobarea proiectului de buget pentru 2021

Vineri, 19 Februarie 2021, ora 08:30
2670 citiri
Sedinta de Guvern cu miza majora: aprobarea proiectului de buget pentru 2021
Premierul Romaniei, Florin Citu FOTO Guvernul Romaniei

Guvernul Romaniei se intruneste vineri, dupa sedinta CSAT, pentru a aproba proiectele de lege ale bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2021.

Proiectul de lege privind bugetul de stat pe acest an poate fi accesat AICI.

Proiectul de lege privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2021 poate fi accesat AICI.

Executivul va aproba si un proiect de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021.

"Bugetul de stat se stabileste la venituri in suma de 174.128,3 milioane lei, iar la cheltuieli in suma de 326.381,4 milioane lei credite de angajament si in suma de 261.478,0 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane lei", conform proiectului de lege privind bugetul de stat pe acest an.

Guvernul a adoptat joi o ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Ulterior sedintei de la Palatul Victoria, premierul Florin Citu a spus ca adoptarea acestei OUG era necesara pentru a putea fi aprobat bugetul de stat pe 2021.

Proiect de ordonanta de urgenta adoptat de catre Executiv prevede ca, incepand cu anul 2022 valoarea punctului de pensie este majorata cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica.

De asemenea, "studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutiile de invatamant superior acreditate, in varsta de pana la 26 de ani, beneficiaza de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local in comun, transportul intern auto, cu metroul, precum si pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a si naval, pe tot parcursul anului calendaristic".

De asemenea, "in cazul personalului militar, politistilor, functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalului civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, decontarea sumelor reprezentand servicii turistice cuvenita in anul 2020 se poate efectua si pentru serviciile prestate in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2021 de orice structura de primire turistica aflata pe teritoriul Romaniei, in limita valorica a diferentei dintre limita valorica prevazuta pentru anul 2020 si cuantumul decontat efectiv personalului pentru serviciile prestate acestuia in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2020", conform sursei citate.

In plus, potrivit proiectului de OUG, "prin exceptie de la prevederile art. 66 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se autorizeaza universitatile ca, pentru creditele bugetare din sold la finantarea de baza, pentru sumele ramase neconsumate si reportate din anii precedenti la obiectivele de investitii noi, precum si pentru sumele ramase necheltuite din investitii finalizate, sa le redistribuie pentru obiective de investitii noi, pentru obiective de investitii in continuare, precum si alte cheltuieli de natura investitiilor. Sumele ramase in sold pentru facilitati transport studenti pot fi utilizate in anii urmatori si pentru acordarea de burse pentru studenti".

Proiectul de OUG completeaza si ordonanta de urgenta a Guvernului 3/2021 privind unele masuri pentru recrutarea si plata personalului implicat in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 si stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii: "Unitatile sanitare din cadrul ministerelor si institutiilor cu retele sanitare proprii din sistemul national de aparare, ordine publica si securitate nationala pot organiza centre de vaccinare impotriva COVID-19 care functioneaza in interiorul acestora sau in unitati militare, in conditiile prevazute in Strategia de vaccinare impotriva COVID-19 in Romania, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1031/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

Finantarea centrelor organizate suplimentar peste numarul aprobat prin Strategia de vaccinare impotriva COVID - 19 in Romania, se asigura de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor si institutiilor cu retele sanitare proprii din sistemul national de aparare, ordine publica si securitate nationala".

De asemenea, pentru personalul ministerelor si institutiilor din sistemul national de aparare, ordine publica si securitate nationala trimis in misiune permanenta in strainatate, cheltuielile privind testarea si, dupa caz, vaccinarea acestuia pe teritoriul statului unde executa misiunea se suporta din bugetele institutiilor trimitatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Florin Citu, #Guvernul Romaniei, #bugetul de stat, #politica , #guvern
Comentarii