Editorial: Boc si de la capat

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 07:39
2182 citiri
Editorial: Boc si de la capat

Daca ar fi pus mana de la mana pentru un guvern de uniune nationala, am fi putut sa vedem in mintea politicienilor o dovada de maturizare. Implinim 20 de ani de numarat timpul brucanian si am fi consemnat faptul ca am inceput sa gandim.

Un prim pas pentru urmatoarele 380 de primaveri, la capatul carora am fi stat cu dumnealui intr-o poienita si un inger ne-ar fi adus ziarul: S-a savarsit!

Dar e Boc. Spunea cineva ieri la radio: "Pai ce, sa fi asteptat Basescu in genunchi pana veneau liberalii? Cu Fondul calare pe noi?" Sa nu fi asteptat, dar ma gandesc ca daca le-a oferit trei ministere mici cat Bubico - nici Finantele nu mai sunt ce-au fost, ce sa administreze, vant? - , au si liberalii mandria lor. Pai ce, gura lor sa nu mananca?

Deci e Boc. Marturisesc ca n-am inteles, din toata critica aspra ca o briza dimineata, de ce propunerea lui Traian Basescu nu e o solutie buna pentru Romania. Majoritatea comentatorilor au enumerat masurile cel putin discutabile, ca impozitul forfetar sau "Prima casa", si ordonantele de urgenta ba declarate neconstitutionale, ba intoarse pe dos intr-o saptamana de emitent (profesor la Drept).

S-au legat de acordul cu FMI - sa vad eu care guvern dadea cu piciorul singurei posibilitati de finantare a cheltuielilor publice. Apoi s-au intrebat ce credibilitate are un guvern ai carui ministri au probleme cu justitia. Asa-i, e de kko, Romania n-a fost obisnuita ca procurorii sa-i intrebe pana acum care-i viata lor, si asta probabil ca inseamna ca in timpul guvernarii PSD, care a nascocit Parchetul National Anticoruptie ca sa mai aiba un tablou pe perete, nu s-a furat un ac.

Eu nu obisnuiesc sa critic de amorul artei si ma lasa rece faptul ca cineva ar putea spune ca trebuie sa latru la democratie. N-am ezitat sa verbalizez daca am constatat ca la putere se intampla din cand in cand si lucruri bune.

Pornind de la principiul ca n-am avut niciun guvern premiant la toate materiile - te-a cumparat marinaru', te-ai vandut, fripturistule! Stiti ceva? Ia basti de-aci!

Investitiile in infrastructura, de pilda, nu seamana cu cele din mandatul lui Ludovic Orban. Avem 42 de kilometri noi de autostrada, se lucreaza la 14 sosele de centura - ce-i drept, mare parte au fost desenate in timpul guvernarii PSD. Care s-a incheiat acum 5 ani, iar pana in 2008, praful de pe planse a crescut de doua degete.

A finalizat doua dintre codurile juridice si a trebuit sa-si asume raspunderea pentru ele, ca sa n-o muscam de la Comisia Europeana pentru somnul parlamentarilor. A pornit reforma institutiilor statului si, impins de FMI, va incerca sa curete aparatul birocratic de incompetenti.

A regandit sistemul de salarizare a bugetarilor. Care bugetari cer de ani de zile o lege in acest sens, prin sindicatele lor. E drept, au gasit hibe copilaresti in materialul asumat de Boc. Dar cel putin, drumul a fost deschis.

Dar Elena Udrea? Ei bine, am cateva pareri despre obrazul duduii, dar Turismul este o materie aparte si cred ca trebuie sa asteptam pana la finalul urmatorului sezon estival, pentru ca abia atunci ii vom putea masura prestatia.

Cu poticneli, cu balbaieli, Boc a inceput cate ceva, s-a atins de domenii considerate pana acum intangibile. Desigur ca pentru a continua, are nevoie de Parlament. Si aici, banui eu ca o luam de la capat. Imi amintesc, dar vag, ca a vrut sa-si asume raspunderea pe Legea pensiilor, un act normativ revolutionar, dar parca n-a mai apucat. Dar poate sa o ia de la capat, nu? Apoi cu alta lege pe care Parlamentul o va lalai, si uite-asa, petrecerea continua. Sa nu ne iluzionam.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Boc premier desemnat Basescu, #Boc noul premier , #guvern