Editorial: Cine ne invata sa nu mai furam?

Luni, 02 August 2010, ora 10:58
3687 citiri
Editorial: Cine ne invata sa nu mai furam?

Avem in bagajul genetic niste frisoane care ne determina comportamentul in momentul cand simtim pericolul aproape de degete.

Primul gand e sa punem mana pe agenda de telefon unde avem repere "just in case", pentru a ne pazi de nefericire, apoi facem un mic consiliu de familie mental, poate identificam un var uns cu toate alifiile, ne dam de ceasul mortii sa fugim din calea regulilor societatii pentru a nu iesi jumuliti si aproape niciodata nu ne gandim ca pestele aluneca prin unde deoarece acolo i-a facut Dumnezeu casuta.

Intr-o lume de principii uitate pe hartie (tractorul ara, painea se castiga muncind, politistul patruleaza si poluatorul plateste), viata devine o balta, iar omul, mai inteligent decat pestele, pandeste mereu undita, sa se fereasca. Multi confunda lupta cu smecheria, o atitudine mostenita mereu de la oranduirea precedenta, si imbunatatita.

Fofilarea e la indemana, deoarece n-a facut nimeni niciodata greva impotriva pilelor. Le-a cultivat, parazitoza e mai dulce decat sudoarea fruntii. Cum iesim din cercul acesta vicios?

Sunt curios cum se va termina procesul de verificare a alocarilor pe care le face Ministerul Muncii catre categorii defavorizate de persoane. Mihai Seitan a anuntat ca un sfert din dosarele privind acordarea venitului minim garantat controlate de autoritati au fost anulate pentru ca beneficiarii nu aveau dreptul la ele, iar 6.000 de indemnizatii de handicap, din 40.000 verificate, au fost suspendate pentru ca exista suspiciuni de frauda.

N-are statul destui oameni sa verifice cate ore de munca in folosul comunitatii presteaza asistatii social, dar mizeria de peste tot sugereaza raspunsul.

Dupa ce va trage linie, ministrul va sesiza procurorii si in mod normal cei care au facilitat subventionarea unor impresii trebuie legati si pusi la plata. Spaga, insa, cea mai draga cutuma din relatia cetateni - autoritati, va fi imposibil de demonstrat.

Desigur ca initiativa verificarii acestor dosare este laudabila. Ar fi fost si mai bine ca actiunea sa fi fost generata de dorinta de corectitudine, nu de foamea bugetara, dar - traim in Romania - e bine si-asa, nu? Poate ca robinetul va fi inchis.

Cum vor trece insa autoritatile la verificarea jafului din agricultura, de pilda, unde graul se tranzactioneaza fara acte (o spun patronatele) intr-o proportie suficienta pentru a fi ingrijoratoare? Sau la dovedirea furtului care domina procedurile de achizitii publice?

Doar ostenii care ar trebui sa descopere banii negri sunt bugetari. Care lasati fara un sfert din venit, numai la camasa mortii nu viseaza. Eventual la o pensionare inainte de termen.

Saracia nu ne va ajuta sa nu mai pandim un moment prielnic pentru a ocoli legea. Ne va azvarli si mai vartos la coada celor care cer sa fie introdusi in mecanismul jafului. Cu imbecilitatea de-a nu ne considera niciodata in pericolul de-a fi prinsi - caracatita e mult prea mare pentru a fi pusa in tigaie de o mana de visatori.

Cred ca singura sansa de-a invata ca mereu calea cea mai lunga, bazata pe munca, e adevarata, ca ciupeala si pila intretin boala, sta in educatie. Numai ca, in paralel, copiilor trebuie sa li se interzica televizorul, pentru ca de acolo nu vor afla decat ca aia care fura au succes. Si acuma, daca am descoperit apa calda, ma duc la culcare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#furat Romania, #jaf Romania, #coruptie Romania , #guvern
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
STATUL poate sa inceapa prin a nu mai irosi 4,5 miliarde euro anual pentru plata unor servicii secrete care n-au prins nici un mare hotz sau devalizator al economiei romanesti... Daca lucreaza pentru alte puteri atunci sa fie platiti de catre acestea...