Editorial: Cu ce se ocupa Guvernul?

Autor: Cristian Mihai Chis
Marti, 27 Iulie 2010, ora 10:16
2196 citiri
Editorial: Cu ce se ocupa Guvernul?

Daca facem o analiza a primei jumatati de an, bazata nu pe dezbaterile televizate, ci pe declaratiile premierului, tragem linie si ne da asa: stimuleaza investitiile, reduce cheltuielile bugetare, da o mana de ajutor mediului privat. Plus reforma pensiilor, plus responsabilitatea fiscala.

Plus discutii cu FMI, care se desfasoara dupa urmatorul sablon: delegatia vine, televiziunile ii baga microfonul in gat: cum e? Ce spuneti de ce-a zis X? E binisor, Guvernul a facut progrese, dar despre ce-a spus x hmm, e usor cam pesimist. Microfon la ministru: ce mai facem? Bagam, raspunde oficialul roman. Intrebare la Tanasescu: Ei? Hmm, ar trebuie sa facem cutare chestie. Premier la briefing: am convenit sa facem niste treburi. Intrebare delegatie FMI la plecare: Ei? Raspuns: Romania a facut progrese.

Si intre doua delegatii si transe care nu mai intra la pensii si salarii, c-au trecut alegerile, ci la domnul Isarescu, ca sa blocheze atacurile speculative, mai tragem cate-o emisiune la B1, si niste anunturi.

Videanu: bagam toate preturile pe net, sa vaza mamaicile de unde sa-si cumpere morcovi. Facem asa, un ochi mare, ii spunem "observator", si fortam precupetele sa traga gogonelele in jos, ca din contradictie se naste progresul.

Boc: cine cere bon fiscal la piata, la wc, la vulcanizare, are sansa sa obtina o parte din bani inapoi, la finele anului. Incurajam astfel lupta impotriva evaziunii fiscale - ca daca vin disponibilizarile si peste agentii fiscali, trebuie sa se infiinteze ceva in loc: agenti fiscali in timpul liber.

V-ati prins? Hai la lupta cea mare. De sase luni, Emil Boc anunta mandre prefaceri si golde realizari, menite nu sa ne ajute s-o taiem in sus cu economia, ci sa nu crape naibii, sa scrie pe dansa "faliment". Cu concursul FMI. Care vine, se declara multumit, la plecare mai tunde cate ceva - ii spune "ajustare" si "contractie", sa nu prinda de veste mamaicile ca e groasa rau - si mai vara o tura de bani. Luna viitoare stramba un pic din nas, tunde iar, si cu fata scaldata in zambetul produs de promisiunea guvernantilor, pleaca fericit, si mai scrie un cec.

Si cum ne invartim noi in jurul cozii, citim in "Gandul": Romania ar putea ajunge sa plateasca salariile si pensiile rationalizat. Cu alte cuvinte, ramanem fara bani. Nu bani pentru cheltuielile parlamentarilor, desigur.

... Oare ce discuta aia cu delegatia la Guvern? Oare aia e chiar delegatia, sau niste vagabonzi esuati in birouri capitonate in caprioare - daca i-ar ducea mintea, ar administra mari companii, ar lua premiul Nobel.

Dar cum nu putem fara banii lor, jucam, ca alta cale nu-i. Guvernul anunta masuri de natura sa protejeze veniturile romanilor. Bune si alea. Dar niste masuri care sa stimuleze mediul privat, sa-l incurajeze sa mentina locurile de munca, sa infiinteze altele, nu anunta nimeni, mai baieti?

Citeste si:
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, profesor universitar de Științe Politice, a postat pe Facebook mai multe întrebări legate de teza de doctorat a generalului...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
magdapopa
rank 5
Escu_cel_bun
rank 3
Greselile guvernului Tariceanu sunt platite acum de Boc, care si-a asumat masuri dureroase, dar obligatorii daca vrem o economie sanatoasa