Editorial: Lumanarea lui Sile

Autor:
Luni, 20 Octombrie 2008, ora 15:44
1771 citiri
Editorial: Lumanarea lui Sile

Am spus mereu ca un prost, daca are inima, nu cade la fel de greu la stomac ca unul nesimtit, fara pic de tremur in culcusul dintre plamani. Esti tentat sa-l ingadui, ii gasesti scuze si nu te calca pe nervi, ca un cretin cu tupeu, caruia-ti vine sa-i cari pumni in nas.

Deci nu ai de ce sa te superi cand fostul ministru al Muncii, Paul Pacuraru, pare atat de convins de competenta colegilor ramasi la guvernare (succesoarea lui, Mariana Campeanu, a afirmat zilele astea ca sistemul romanesc de salarizare a bugetarilor e "varza") incat rosteste, senin, fluturi albi: "Daca PNL pleaca de la putere, romanii vor cauta cu lumanarea in istorie rezultate similare".

Iar actuala guvernare, "responsabila si serioasa", are o alternativa nasoala: "circari si saltimbanci, ale caror politici demagogice au consecinte directe asupra populatiei".

Pana sa-si ia Pacuraru lumanarea, peste cativa ani, si sa purceada iute cu ea prin tara, ca sa nu i se topeasca peste degete, sa scaparam o raza numai asupra unui aspect: increderea romanilor in ideea ca indiferent cine-ai fi, legea se aplica egal.

Plus sentimentul de siguranta in propria patrie, indus (sau nu) de toate intamplarile care musca realitatea de turul pantalonilor si-o azvarle la gunoi. Plus greata degerata de bunul simt calcat in picioare.

Si am un exemplu: Consiliul Superior al Magistraturii va decide in cateva zile daca il va sanctiona pe procurorul Maximilian Balasescu, anchetatorul lui Sile Pietroi.

Un scurt rezumat: Sile, acuzat de talharie, tentative de crima, viol etc, a fost pus in libertate de judecatori, iar asta a generat o reactie dura din partea procurorului, care s-a plans ca 100 de persoane au muncit degeaba, si ca in Romania este mai rentabil sa fii hot, prin urmare se gandeste sa-si schimbe meseria.

Intre timp, Sile Pietroi, aka Vasile Fierbantu, a ajuns in arest (faza de mai sus s-a petrecut in iunie), deoarece Parchetul a atacat cu recurs decizia de eliberare conditionata a acestuia, dar procurorul tot risca sanctiuni pentru ca nu si-a tinut gura.

Va dati seama ce-ar insemna ca la un semn, o suta de procurori si judecatori sa iasa public si sa acuze coruptia din sistem, cu nume, date, poze si marturii, plus aservirea putregaiului nu celor care fura o sticla cu apa minerala, ci celor care julesc contracte din bani publici pe criterii de clan? Si dupa ei sa-si faca si altii curaj?

Numai ca n-o sa-i vedem niciodata, prin urmare pana sa-si ia Pacuraru lumanarea sa scotoceasca, mai bine o aprinde in cautarea unor procurori croiti din acelasi aluat ca Balasescu. Si va vedea ca in Romania nu exista trecut, prezent si viitor, ci aceeasi secunda, care se repeta fara leac pana la o trezire colectiva, apta sa ne faca mai sanatosi. Adica niciodata.

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Metodă simplă, te scapă de pierderea minților: Fără pastile, o acțiune zilnică, dar unii fac nazuri
Metodă simplă, te scapă de pierderea minților: Fără pastile, o acțiune zilnică, dar unii fac nazuri
Un psihiatru cunoscut, dr. Max Pemberton care lucrează pentru National Health Services din Marea Britanie explică cum o metodă simplă te poate scăpa de pierderea minților, o boală gravă....
#Pacuraru, #munca, #ministri, #guvernare , #guvern