Editorial: Paraziti de lux

Autor:
Joi, 28 August 2008, ora 09:25
2764 citiri
Editorial: Paraziti de lux

Habar nu au sus-pusii din Guvernul Romaniei ce inseamna sa pandesti noua lista de medicamente compensate si gratuite, sau promotiile la parizer de pui, cu socotitoarea in buzunar, gata sa strabati orasul pentru a gasi un chilipir. Sau un leac care-ti prelungeste iluzia ca respiri.

Habar nu au cum e sa traiesti singur, pe un pat care scartaie la fiecare gand, in asteptarea unui vecin care se te intrebe daca mai existi. In varianta in care nu cumva te-a gasit deja cu ochii holbati spre Dumnezeu, fara lumanare. Dar si fara angoase, ca pensionarii nu mai privesc decat spre moarte cu incredere.

Habar nu au ce noduri li se pun in gat parintilor nostri, cati or mai trai, privind la televizor stirea ca pensia se mareste mai repede. Pe de-o parte isi constientizeaza cutia in care au fost aruncati cu sila, pe de cealalta se bucura ca iata, moartea intarzie din nou, deoarece au bani sa ia zilnic o aspirina si sa se fereasca de infarct.

Si dupa ce abandoneaza gandul ca cineva ii trateaza ca pe niste idioti, si le arunca sub masa, ca la niste catei desperecheati, o ciosvarta imbracata in staniol, legata cu margele galbene, isi cauta buzunarele, dupa socotitoare. Guvernul e ipocrit, guvernul e idiot, dar ce bun guvern, ce silitor!

In goana dupa venituri insa, se produc fenomene interesante. Intamplarea face ca am discutat zilele trecute cu un inalt functionar public dintr-un minister care mi-a dezvaluit faptul ca e atat de mare foamea de bani in parohia lui Paul Pacuraru incat au loc miscari de fonduri despre care Curtea de Conturi ar putea spune ca sunt deturnari

Dar nu se baga, deoarece e mai sigur. La aceasta ora nu pot anticipa politicienii care cu cine o sa formeze guvernul, d-apoi functionarii de la inspectia financiara. Si-asa, pe burta, se pot asigura ca mananca si gura lor ceva.

Si mi-a spus tataie (e un tip mai in varsta, pe care-l doare la o suta de kilometri de Luna daca-l zboara sau nu, munceste deoarece se plictiseste) ca mare parte din banii destinati unor programe de combatere a somajului, de pilda, au fost blocati pentru gasirea resursei financiare necesare majorarii pensiilor. Si este numai un exemplu.

Tot pentru pensii a crescut si cerinta ca directiile financiare sa colecteze cat mai vartos banii din orice gaura de soarece, sa execute datornicii (cand ai de incasat de la ei nu te calca nici dracu sa te invite la bancomat), sa ameninte cu evacuarea. Nemaivorbind despre ajutoarele promise primariilor pentru incalzire, impozitele julite la Bucuresti si alte gaselnite menite a asigura bugetul asigurarilor. Prin ce inginerii financiare habar n-am.

Si e atat de plina visteria incat o problema ramasa in suspensie dupa revolutie, grupele de munca, pentru a caror onorare Pacuraru se plangea anul trecut ca e nevoie de un efort bugetar anual de 800 de milioane de euro, imposibil de facut, si-au gasit rezolvarea, in conformitate cu ce povesteste mai nou ministrul.

Pentru ca da, pensionarul trebuie satisfacut. E un parazit ce trebuie sustinut de cei care-si sfarama oasele muncind, in conformitate cu filosofia guvernamentala, dar valoreaza aur. Sunt cinci milioane de umbre care se vor strange la urne ca la coada la medicamente, cu un ochi razand, si unul plangand.

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#guvern, #demnitari, #medicamente, #compensate, #Cozi , #guvern