Editorial: Perdea de coduri peste falimentul national

Marti, 19 Mai 2009, ora 07:42
1949 citiri
Editorial: Perdea de coduri peste falimentul national

Sa ne fereasca bunul Dumnezeu sa ajungem sa declaram falimentul, desi, cine citeste stirile care ilustreaza starea reala a natiunii isi da seama ca nu este un scenariu imposibil.

Bubuie undele cu asumarea raspunderii pe coduri, in timp ce dincolo, dupa usa mediatica, s-a ascuns, fara sa vrea, ca sa n-o nauceasca tavalugul iresponsabilitatii, tara cu oamenii ei.

Atinge chestiunea chiar Transparency International, si o face, culmea, tocmai in analiza deciziei de asumare a raspunderii guvernului pe codurile penal si civil, chestiune care nu-l loveste pe roman in moalele capului, ca tot mai noile fete ale crizei.

TI apreciaza ca angajarea increderii executivului in materie reprezinta o actiune abuziva, nedemocratica, care intoarce Romania in 1990, cand deciziile erau luate arbitrar, fara consultare publica.

Totodata, TI catalogheaza evenimentul drept incalcare a Constitutiei, care prevede ca partidele politice "contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei".

Pentru cei care se vor repezi sa faca legaturi intre simpatiile politice ale lui Victor Alistar, directorul TI Romania, (poate este prea mult spus, mai degraba este vorba despre interventiile sale in anumite momente): haideti sa analizam fondul problemei.

Care este punctul unde se termina transferul de suveranitate si incepe interesul politicienilor? Este suficient sa spunem ca masa cetatenilor transfera prin vot exercitarea suveranitatii, iar increderea acordata justifica orice actiune in interesul ei?

Dar cine stabileste interesul public? Politicianul, fireste, pentru ca asa lucreaza democratia. Doar ca in timp, tot alergand dupa voturi in numele binelui obstesc, intre actiune si nevoie se casca o prapastie. Intre frectia la picior de lemn si ranile reale, pe care nu pune nimeni nici un pansament.

Bolnavii cu scleroza multipla raman fara tratament din cauza saraciei bugetului, laboratoarele nu mai au bani de analize si programeaza nefericitii peste trei luni, in timp ce 250 de ambulante a cate 25.000 de euro ruginesc in parcari, deoarece nu le vrea nimeni.

Politistii trebuie sa mearga la interventie cu masinile proprii, deoarece banii de benzina se termina intr-o saptamana, grefierii cumpara din leafa hartie de scris, ca sa scoata citatii la imprimanta, Ministerul Justitiei nu mai are bani sa deconteze asistenta juridica gratuita, sute de scoli a caror renovare a inceput acum trei ani se darama intre schele pentru ca s-au terminat fondurile.

Copii de sapte ani bat kilometri printre dealuri ca sa ajunga la ora de Romana, bucataresele de la cantinele liceelor dau lighenele cu spirt, ca sa nu ajunga rugina in stomace, militarii isi carpesc uniformele.

In general, toata lumea carpeste si varuieste fundul gol. Iar interesul national, in baza caruia lucreaza politicianul cu suveranitatea daruita la urne, se balangane intre patru coduri si replici intre candidati.

Si aceasta atitudine poate fi inteleasa, fireste. Daca si-ar asuma cineva raspunderea pentru mizeria din oasele democratiei participative, pe Romania ar trebui pus lacatul.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#asumare coduri, #perdea nationala, #responsabilitate Guvern , #guvern