Efectele incompetentei guvernului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 05 Mai 2010, ora 12:32
8663 citiri
Efectele incompetentei guvernului

Desi nu este confirmata oficial, majorarea taxelor, a tuturor sau numai a unora dintre ele, pare din ce in ce mai probabila. Dupa toate informatiile scurse in presa, exista mai multe variante de lucru, de la cea mai monstruoasa, adica renuntarea la cota unica, pana la cea mai probabila, adica sporirea cu cateva puncte procentuale atat a cotei unice cat si a TVA. Asta cu toate ca premierul si ministrul de Finante nu au prididit sa dea asigurari ca fiscalitata nu va fi majorata.

Este clar ca guvernul a ajuns cu spatele la zid. Situatia este atat de grava incat executivul ia in calcul, ca varianta de lucru, inacceptabilul: renuntarea la cota unica, adica la singura reusita reala pentru economia romaneasca din 2005 incoace. Renuntarea la proiectul politic ultim, in baza caruia PD-L castigat cele mai multe dintre voturile clasei de mijloc. Guvernul este atat de disperat incat ia in calcul decizia care il va pulveriza ca forta de dreapta, credibila si coerenta.

Si guvernul nu este pus la zid de FMI, ci de realitatea economica. Pana la urma, reprezentantii FMI nu sunt decat doctorii care monitorizeaza evolutia pacientului si, in functie de ea, indica tratamentul. Iar pacientul a evoluat prost. Cheltuielile bugetare au sporit, veniturile bugetare au scazut, deficitul bugetar este la limita si nu a fost deposit doar cu pretul unor arierate imense. In aceste conditii, fara masuri extreme, pacientul poate intra in coma, cam cum a patit si Grecia.

Din primul moment doctorul a prescris pe langa pastile, adica bani, - ca sa pastram metafora sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn - si un anumit regim de viata, o anumita conduita, iar ea consta in reducerea cheltuielilor bugetare si sporirea veniturilor. Sigur ca FMI nu a spus, din pacate, si cum anume, concret, trebuie atinse aceste obiective. Asta trebuia sa descopere guvernul si nici macar nu era asa o mare filosofie.

Era necesara, in primul rand, restructurarea sectorului bugetar cu mult prea expandat si lacom, care inghite un procent dublu din PIB fata de aparatul bugetar din celelalte tari UE. De ce oare Polonia, tara cu suprafata si populatie duble fata de Romania, functioneaza cu un sector bugetar aproape egal cu al nostru?

Dar pentru a face ceea ce trebuie, guvernul trebuia sa aiba vointa politica si sa opereze cu profesionisti in loc de politruci. Nu s-a intamplat nici una, nici cealalta. Anul 2009 a fost pierdut din motive electorale, intr-o combinatie letala cu PSD. Depasirea celor doua inconveniente nu a adus nicio imbunatatire. Guvernul Boc a avut o singura grija: sa coloreze in portocaliu toate posturile de prin deconcentrate, de la director la femeie de serviciu, chiar daca asta a insemnat dublarea, uneori chiar triplarea titularilor pe un post. Asa nu se face economie la buget.

In privinta veniturilor bugetare, ele nu pot spori decat pe seama sectorului privat. Dar cum sa produca sectorul privat, cand primul care-l sufoca e chiar guvernul, prin datoriile imense pe care nu si le achita. Arieratele ajunse la sfaristul anului trecut la 1,5 miliarde de lei sunt un bolovan de piciorul singurului cal care trage la caruta economiei romanesti. Si tot in privinta veniturilor bugetare, n-am vazut o actiune ferma si concertata in zonele cu mare evaziune fiscala.

Dar cresterea taxelor nu ar reprezenta decat o solutie de avarie. Pe termen scurt, ea poate aduce niste bani in plus la buget. Dupa putin timp insa, efectele adverse pot deveni cu mult mai grave decat eventualele beneficii. Ar putea arunca in aer tinta de inflatie prin scumpirea generalizata, ar putea inhiba un consum si asa tot mai crispat si ar putea arunca in zona nefiscalizata si mai multe venituri decat pana acum.

Este motivul pentru care guvernatorul BNR a reactionat vehement, atat direct cat si prin consilierul sau, la ipoteza majorarii fiscalitatii. Mugur Isarescu stie exact ce efecte adverse are acest medicament. Dar, pe de alta parte, cand pacientul ajunge in coma, nu prea mai ai de ales.

Cresterea taxelor era un pericol din primul moment de criza, dar daca ea va deveni realitate, va fi consecinta incompetentei guvernului care nu a fost capabil sa ia masurile de evitare a acestei situatii. Este consecinta ireponsabilitatii acestui guvern care a indopat pacientul diabetic cu ciocolata si hipertensivul cu mancare sarata ocna.

Dar o parte de mare parte de responsabilitate o poarta si presedintele Traian Basescu, care a girat si continua sa gireze un cabinet care ingroapa economia Romaniei. Consilierul domniei sale, Sebastian Lazaroiu, invoca o posibila remaniere guvernamentala prin septembrie, pana cand executivul ar trebui sa restructureze sectorul de stat.

Septembrie e mult prea tarziu pentru a descoperi ca tot nu s-a facut ce trebuia. Guvernul trebuie remaniat acum. Iar primul care trebui sa plece este Emil Boc ca orice sef de echipa neperformanta. Intrebarea este daca se vor gasi o echipa si un sef dispusi sa ia masuri de restructurare de o asemenea magnitudine, dar esentiale, riscandu-si situatia electorala. Uitandu-se la angajamentele sale din campanie, este si treaba presedintelui jucator sa o gaseasca si sa o puna la Palatul Victoria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#FMI guvern cota unica, #TVA cota unica guvern , #guvern