Falimentul politicii asa cum o stiam (Opinii)

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 23:35
5790 citiri
Falimentul politicii asa cum o stiam (Opinii)

Grecia, aproape de fundul prapastiei, a ajuns pe mana unui premier tehnocrat, un fel de Mugur Isarescu al grecilor. Asta dupa ce ani de zile, dreapta si stanga au dus tara in faliment. Pentru a satisface pretentii salariale si pensii uriase, guvernele elene au indatorat tara pana la o suma echivalenta cu aproximativ 150% din PIB. In tot acest timp, deficitele reale, de 14%, au fost mascate din pix in sume cu mult mai mici, in jur de 4%.

Nici macar in ceasul al 12-lea, premierul politician nu a avut curajul unei decizii radicale, s-a jucat de-a referendumul cu nervii Europei dupa care a demisionat. Lucas Papademos trebuie sa ia masuri impopulare care sa securizeze acordul cu FMI si planul european de salvare. Dar nu asta ii va fi cel mai greu, ci lupta cu clasa politica de la Atena, care nu reuseste sa se lase de populisme.

Italia, pornita pe un drum periculos, a ajuns pe mana unui premier tehnocrat dupa ce Silvio Berlusconi si-a pierdut majoritatea si a fost nevoit sa demisioneze in schimbul adoptarii planului de austeritate. Aplicarea lui va fi misiunea extrem de dificila a lui Mario Monti. Silvio Berlusconi a dominat 9 din ultimii 17 ani ai Italiei, ani in care dezechilibrele economice s-au agravat, iar concesiile sociale, exact ca in Grecia, au sporit pana la niveluri greu sustenabile daca nu chiar de-a dreptul nesustenabile. In acelasi timp, somajul in randul tinerilor a ajuns la 30%.

Acum, Traian Basescu nu mai este adeptul solutiei tehnocrate, insa de doua ori in acest al doilea mandat a incercat sa o impuna. Mai intai, prin desemnarea lui Lucian Croitoru, apoi in primavara acestui an cand s-a izbit de rezistenta lui Emil Boc si a greilor PDL.

Dar daca ne uitam in urma, cel mai bun premier pe care l-a avut Romania este Mugur Isarescu, un tehnocrat care a reusit in numai cateva luni sa intoarca vaporul si sa puna Romania pe crestere economica pozitiva. Asa ca este foarte probabil ca Romaniei sa-i fi fost mai bine cum cu un guvern condus de un tehnocrat. Si, daca e sa fim cinstiti, faptul ca nu suntem in situatia Greciei se datoreaza conditiilor impuse de FMI, adica unor tehnocrati.

Presedintele Romaniei spune acum ca un guvern tehnocrat este doar solutia disperarii, la care se ajunge atunci cand clasa politica nu mai stie care e calea sau nu o mai poate impune. Asa este, dar iata ca Europa se indreapta in aceasta directie. Deocamdata, avem doar doua cazuri, dar ele sunt rasunatoare. Ar putea urma si altele care nu se simt prea bine.

Politica europeana pare sa-si fi atins o limita, fortata de aceasta teribila criza care a scos la iveala, ca un turnesol, toate erorile comise intr-un lung sir de ani de zile. Au esuat politicieni alesi si realeasi democratic, au prins populisme de proportii in tari cu presa libera si o indelungata traditie a economiei de piata.

Iar faptul ca doi bolnavi grav ai Europei nu mai pot fi salvati decat dupa ce aceia care i-au imbolnavit au ridicat mainile de pe pacienti, lasandu-i in grija adevaratilor profesionisti, marcheaza un esec de proportii al politicii asa cum era ea pana acum.

Ceea ce trebuie inteles este ca un anumit mod de a face politica nu mai tine, nici in Europa, nici in Romania. Ca iresponsabilitatile se platesc mai devreme sau mai tarziu, ca decontul poate fi cel mult amanat, dar nu anulat. Solutia tehnocrata nu ar trebui sa fie ami mult decat puntea de trecere catre o un alt fel se a face politica. Dar daca trcerea nu va fi facuta, criza va fi eterna.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#solutie criza guvern tehnocrati, #guvern tehnocrati Romania , #guvern