Ziare.com

Fara intalniri la secret cu oameni de afaceri si ONG-uri - ce demnitari trebuie sa-si tina agenda la vedere

Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 20:50

   

Fara intalniri la secret cu oameni de afaceri si ONG-uri - ce demnitari trebuie sa-si tina agenda la vedere
Ministrii, secretarii de stat si conducatorii cu rang de demnitar vor trebui sa noteze in Registrul Unic al Transparentei Intereselor (RUTI) intalnirile avute cu reprezentanti ai mediului de afaceri sau ONG-uri, care au scop discutarea unor proiecte de legi, strategii, finantari sau alte politici publice.

Anuntul a fost facut de ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru (foto), care a informat ca Guvernul a adoptat miercuri un Memorandum in acest sens.

Pentru cresterea transparentei cu privire la interactiunea dintre cei care fac parte din Executiv (prim-ministru, ministri, secretari de stat si alte functii asimilate demnitarilor) si grupurile specializate din societatea civila si mediul de afaceri, Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC) a supus aprobarii Memorandumul cu tema: Instituirea Registrului Unic al Transparentei Intereselor (RUTI), informeaza Guvernul.

Ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru, a aratat ca scopul RUTI este cresterea calitatii politicilor publice initiate de autoritati, dar si ale unora noi, care pot fi preluate din afara spectrului guvernamental.

Potrivit Guvernului, prin politici publice se va intelege orice initiativa guvernamentala cu impact public: nu numai proiecte de hotarari de Guvern, ordonate simple, de urgenta sau proiecte de lege, ci si programe de finantare, strategii si alte tipuri de actiuni.

"Masura de preventie in Strategia Nationala Anticoruptie 2016-2020, RUTI se adreseaza grupurilor din societatea civila si mediul de afaceri care practica deja activitati prin care isi propun, in mod asumat, sa convinga decidentii, in mod legal, sa initieze o politica publica, respectiv sa modifice o politica publica, ci nu sa slabeasca eforturile institutiilor de combatere a coruptiei", se arata in comunicatul Guvernului.

Executivul arata ca demersul MCPDC, materializat intr-o platforma de stocare de informatii (marea majoritate accesibile publicului larg, unele doar administratiei) din care vor rezulta o serie de actiuni prin care sa cunoasca, in mod transparent si asumat, colaborarea dintre cele doua parti, nu inlocuieste mecanismele de consultare cu publicul larg.

Mecanismul implica o evidenta a interactiunilor (tip intalnire fata in fata) intre decidenti si grupuri specializate prin publicarea de catre ministri/secretari de stat si conducatori asimilati acestora a agendei acestora, respectiv a informatiilor cheie despre cine sunt grupurile interesate sa convinga decidentii sa adopte o politica publica si/sau sa modifice una existenta.

"Prin decidenti intelegem: prim - ministru, seful Cancelariei prim-ministrului si secretarul general al Guvernului, ministri, secretari de stat, conducatori cu rang de demnitar ai altor institutii sau organe centrale ale administratiei publice din subordinea Guvernului sau a ministerelor.

Prin grupuri specializate, ne referim la: societati cu personalitate juridica, asociatii, fundatii si federatii, organizatii religioase ale cultelor sau asociata unui cult, organizatii sindicale, organizatii patronale, Camere de Comert, structuri asociative ale administratiei publice locale, alte tipuri de organizatii legal constituite.

Sunt asimilate grupurilor specializate si urmatoarele categorii: persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi de familie, cabinete individuale, cabinete asociate, societatea profesionala, cu sau fara personalitate juridica", se precizeaza in comunicatul Guvernului.

"Nu excludem ca, in viitor, mecanismul sa includa alte categorii, alte institutii publice sau chiar sa aiba o alta forta juridica",a mai spus ministrul.

Prevederile RUTI vor intra in vigoare in 2 saptamani de la aprobarea Memorandumului, iar platforma va fi disponibila la adresa www.ruti.gov.ro.

Te-ar putea interesa si ce vor oamenii de afaceri de la Guvernul Ciolos si ce riscuri exista.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3585 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cred ca este o masura buna

Oricum in mod normal ar trebui monitorizati ... si de alte servicii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor