Mai putin corupte. Mai educate. Mai precaute cu finantele. Mai dedicate educatiei si sanatatii. Mai inclinate spre dezvoltare si spre calitatea vietii. Mai grijulii cu copiii si cu batranii, cu cei cu nevoi speciale. O dovedesc analizele sociologice. Dar mult, mult mai slab reprezentate in viata publica.
Am convingerea ca asteptarile a peste jumatate din populatia Romaniei ar putea fi onorate de cotele minimale de gen, in favoarea femeilor si barbatilor, ca un pas esential in modernizarea politica.
Dezechilibrele actuale nu mai sunt tolerabile. Este timpul sa trecem la actiune.
Propunerea mea, stiu, cutremura scena politica. Nu e suficient. Trebuie sa generam un tsunami mental cu suportul jurnalistilor si al societatii civile, cu suportul barbatilor intelepti si al femeilor active profesional si politic, pentru a reusi sa impunem aceasta decizie simpla si necesara in Romania.
Tarile nordice europene au 42% femei in parlamentele nationale. Nivelul lor de trai este semnificativ mai mare decat in restul tarilor europene. Cotele de gen au reprezentat solutia reala, care nu a implicat costuri bugetare, dar care a adus beneficii in toate aspectele societale: moral, democratic, politic, social si economic.
Un lucru mai important decat numerele sunt atitudinile care se modifica in favoarea egalitatii de sanse reale, nu numai declarate sau legiferate pe hartie. Pierderea de talente si energii pentru cresterea economica este azi realitate in Romania.
Schimbarea este necesara, tinand cont de faptul ca 55% din absolventii de studii superioare sunt femei, dar experientele lor profesionale si umane NU sunt valorificate in decizia publica. Este ridicola reprezentarea a peste jumatate din populatia Romaniei intr-un procent rusinos de 11% in Parlament si circa 20% in echipele guvernamentale sau prezidentiale.
Cel mai des raspuns venit din partea decidentilor politici este ca "nu avem femei suficiente in politica" pentru o justa reprezentare a lor in functiile cheie. La fel s-a intamplat cu decidentii din sectorul privat, intrebati fiind in centrele universitare franceze si britanice "de ce nu promoveaza mai multe femei" acum trei decenii.
S-a dovedit a fi doar un blocaj mental, depasit prin educatie si prin politici suport pentru daramarea falselor bariere de gen.
Este timpul sa se intample si in politica romaneasca, unde decalajele de gen sunt cele mai pronuntate in Romania din toate cele patru domenii cheie: educatie, sanatate, economie si politica.
Reforme electorale recente care au impus paritatea de gen in randul candidatilor
Femeile sunt de peste trei ori mai bine reprezentate in Parlamentul mexican decat in Romania, pentru ca s-a impus prin Constitutia Mexicului un numar egal de femei si barbati in randul candidatilor.
Femeile sunt reprezentate in proportie de 39% in Congresul mexican, fata de doar 11% in Parlamentul Romaniei. De ce? Pentru ca la alegerile legislative din Mexic, in iunie 2015, a fost impus prin lege un numar egal de femei si barbati in randul candidatilor, pentru prima data.
Candidaturile independente au fost acceptate tot pentru prima data. Este rezultatul reformei electorale din anul 2014, care a pornit cu amendarea Constitutiei statului mexican prin introducerea explicita a paritatii de gen perfecte in randul candidatilor chiar in legea suprema a tarii.
Romania este departe de bunele practici mondiale in domeniu. Suntem aproape de ultimul loc in Europa. Suntem la jumatatea mediei mondiale in reprezentarea femeilor in parlamentele lumii. Romania pierde resurse umane talentate, pierde oportunitati economice si sociale prin discriminarea vadita de gen in pozitiile decizionale publice.
Desi Constitutia Romaniei prevede la art. 16 ca "statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati", in practica sansele reale ale unei femei in fata barbatilor este de 1 la 9.
Mai e nevoie sa adaug ca acea femeie lucreaza, in general, de cateva ori mai mult decat un barbat pentru a avea acea minimala sansa? Mai e nevoie sa dovedesc ca femeile, acelea putine, sunt de cateva ori mai criticate decat barbatii pentru fapte similare?
Cat credeti ca va dura adoptarea unei masuri echivalente cu cea din Mexic in Romania, avand in vedere ca anul acesta amendamentul pe care l-am depus pentru reprezentarea echilibrata de gen, in proportie de cel putin 40% pentru femei si pentru barbati pe listele de partid, a fost respins de catre Camera Deputatilor?
In schimb, Guvernul a modificat de trei ori legislatia in ultimii 5 ani pentru a "amenaja" institutional Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati si functiile pentru bugetarii sai. Rezultatele sunt vizibile.
Cheltuim bani si fugim de solutiile reale, simple si clare. Solutiile simple nu implica cheltuieli bugetare, dar au finalitate imediata si duc rapid la cresterea nivelului de trai al romanilor.
Si recordul la saritura in lungime economica poate fi atins prin diminuarea decalajelor de gen
Reducand decalajele de gen in aceste patru domenii cheie pana la nivelul celor mai bune practici europene, Romania poate obtine un plus de 11% la PIB pana in anul 2025.
Asta inseamna un plus de 30 de miliarde de euro la PIB-ul obtinut in urmatorul deceniu.
Estimarile mele au luat in calcul prognozele PIB in conditiile standard de crestere economica, la care am aplicat metodologia pe care o propune compania McKinsey in raportul recent publicat, in septembrie 2015, si care atrage atentia unui potential de 12 trilioane de dolari la cresterea economica globala pana in anul 2025: How advancing women's equality can add $12 trillion to global growth.
Acelasi raport indica Romania printre cele trei tari cu cel mai ridicat potential de crestere, alaturi de Polonia si Slovacia, in regiunea Europei de Est si a Asiei Centrale.
Potentialul de crestere economica suplimentara de 30 de miliarde de euro, adica un plus de 1.500 de euro la PIB pe locuitor in Romania anului 2025, poate fi obtinut printr-o politica echilibrata de gen in economie, in politica si in societate, la standardele cele mai ridicate europene.
Acest potential echivaleaza cu fondurile structurale si de coeziune pe care nu am reusit sa le absorbim in integralitate pentru perioada 2007-2014. Echivaleaza cu eforturile pentru absorbtia a trei sferturi din fondurile alocate Romaniei pentru ciclul financiar 2014-2020.
Acest potential al femeilor inca insuficient valorificat economic si politic echivaleaza cu PIB-ul generat in anul 2014 de oricare doua regiuni cumulate ale Romaniei din cele 8 regiuni de dezvoltare. Exceptie face doar regiunea Bucuresti-Ilfov, care are ea insasi un aport la PIB mai mare decat oricare celelalte doua regiuni cumulate.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.
Testul... Vezi tot