Financial Times: Romania are putine optiuni in fata grevei din Justitie

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 14:54
1896 citiri
Financial Times: Romania are putine optiuni in fata grevei din Justitie
Foto arhiva

Nimeni nu a fost surprins cand angajatii administratiei publice au hotarat sa inceapa actiunile de protest dupa ce Guvernul Romaniei a anuntat un pachet de reforme bugetare, prin care sa reduca salariile din intreg sistemul, comenteaza presa straina in editia de luni.

Vestea care a socat cu adevarat opinia publica din Romania a fost anuntul unei anumite parti a angajatilor publici de a intra in greva, si anume a magistratilor romani.

Nimeni nu se astepta ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii, organism juridic profesional de reglementare, care reprezinta de fapt, judecatorii din Romania, sa se alature celorlalti bugetari si sa ceara, in conformitate cu legea, sporuri salariale, potrivit unui articol publicat, luni, de Financial Times

Greva din Justitie, declansata la 1 septembrie, a fost contestata de ministrul Catalin Predoiu si apreciata drept "ilegala". Insa exista putine sanse pentru o sentinta care sa consfinteasca acest lucru in conditiile in care sedintele de judecata sunt suspendate, cred expertii citati de publicatia straina.

Laura Stefan, expert juridic la Societatea Academica Romana, a explicat si de ce: "Daca politistii intra in greva, atunci instanta poate stabili ca actiunea este ilegala", dar "nimeni nu se poate pronunta cu privire la ilegalitatea grevei magistratilor".

Problema Justitiei

Situatia sistemului juridic din Romania nu este o problema de ieri sau de alataieri, ci una cu state vechi, iar pe cat de veche, pe atat de sensibila. Uniunea Europeana exercita, de mai multi ani, presiuni asupra Bucurestiului, cerandu-i o calitate mai buna a sistemului de justitie si combaterea coruptiei.

Iar anii de cicalire au avut si rezultate: "Guvernele care s-au succedat au consolidat sistemul, i-au sporit independenta fata de Ministerul Justitiei si au crescut nivelul salariilor magistratilor, facandu-i sa fie unii dintre cel mai bine platiti functionari publici", mai scriu cei de la Finacial Times.

Insa odata cu bonusurile salariale acordate magistratilor, introduse in anii '90 in conditiile in care veniturile din sectorul privat au inceput sa le depaseasca in mod considerabil pe cele de la stat, au contribuit la cresterea semnificativa a inflatiei salariilor in sectorul public.

Cand platile extra-salariale acordate magistratilor au fost eliminate, in anul 2000, pentru ca veniturile lor incepeau sa le depaseasca pe cele din restul sectorului public, unii judecatori si-au cautat in mod individual dreptatea la colegii lor, afirmand ca excluderea lor din sistemul de bonusuri constituie o discriminare.

Presedintele Instantei Supreme, Lidia Barbulescu, apreciaza ca ideea potrivit careia judecatorii isi stabilesc singuri, prin sentinte, nivelul compensarii este doar "aparent" un conflict de interese. "Judecatorii nu au dat sentinte cu privire la situatia lor personala. Am cautat sa rezolvam aceasta neintelegere intr-o maniera decenta", subliniaza ea.

Predoiu: Rezolvam, dar nu acum

Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul judecatorilor Curtii Supreme, sustine colectiv reluarea platii integrale a salariilor. Prins la inghesuiala, Predoiu a promis solutionarea revendicarilor, dar nu imediat, in conditiile in care plata integrala a acestor salarii ar insemna circa trei milioane de euro, intr-un moment cand Guvernul prognozeaza un deficit bugetar de 7,2 la suta in 2009 si o contractare a economiei de pana la 10 procente.

De la inceperea miscarii de protest, majoritatea judecatorilor au refuzat sa se pronunte in cazurile cu prioritate redusa care nu implica minori sau arestari. Magistratii sunt nemultumiti de efectele legii salariale in sectorul public introduse pentru a solutiona problemele financiare din acest sector.

Legea privind introducerea salariului unitar in sectorul public prevede pentru toti functionarii o schema de salarizare definita in functie de un salariu de baza de 700 de lei (165 de euro) pe luna. Cea mai mare valoare pe aceasta scara este cea a salariului presedintelui, de 12 ori salariul de baza.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Romania justitie Financial Times, #greva magistrati combaterea coruptiei, #sistem de bonusuri magistrati, #proteste magistrati , #guvern