Opinii: Gata vacanta! Cu ce demaram sesiunea?

Duminica, 29 August 2010, ora 18:42
1365 citiri
Opinii: Gata vacanta! Cu ce demaram sesiunea?

Vacanta fiind pe sfarsite, parlamentarii isi aduna geamantanele, isi fac planurile si, in functie de interese, isi numara prioritatile.

Inevitabil, nu pentru toti prioritatile sunt aceleasi. Prioritatea noastra e criza, sfertuirea salariilor, harababura impozitelor, sarabanda preturilor si golirea buzunarelor.

Painea si cutitul

Pentru presedinte si premier, prioritatea e remanierea. Daca remanierea va schimba totul din temelii, presedintele ne va explica: iarasi i-am ciuruit. Daca nu reuseste, va spune scurt: iarna nu-i ca vara.

Pentru Opozitie, prioritatea este, din start, motiunea de cenzura. In special pentru PSD, motiunea este totul, restul este nimic. Daca motiunea va trece, guvernul va primi o palma, presedintele un bobarnac, iar PD-L un ghiont in spate - poate chiar un picior in fund.

Succesul motiunii ar fi un adevarat Austerlitz pentru luptatorul Ponta. Dar, vai, chiar si dupa motiune, painea si cutitul raman tot in mainile presedintelui Basescu.

Cuiul din pantof

Tot presedintele va nominaliza un nou premier si nimeni nu-l poate opri sa gaseasca vreunul care sa-i stea Opozitiei ca un cui in pantof si ca sula-n coaste. S-ar putea ca nemultumitul Ponta, ajungand la disperare, sa-l regrete chiar si pe nesuferitul Boc. Sa-l regreti pe Boc inseamna Waterloo in loc de Austerltz.

De altfel, constitutia nu se opune sa ramana Boc pe loc. Nici o constitutie din lume nu se aseaza de-a latul, si nu-i pune bete in roate presedintelui, daca el isi doreste un premier second hand.

Avantaj Basescu. Fireste, exista si posibilitatea unui aranjament Basescu-Ponta, menit sa puna capat sfadei, sa opreasca galceava. sa stopeze dihonia si sa dea un premier pe placul lui Ponta, cu Boc pe banca de rezerva si cu Antonescu, in deriva.

Dar, fara sfada, galceava si fara dihonie, n-ar fi politica. Ar fi, cel mult, SF. Mai credibil, presedintele are de pe acum planurile pregatite, pentru ca Ponta sa-si dea cu pumnii in cap, blestemand momentul cand si-a dorit motiune, iar Antonescu sa planga cu hohote pentru ca s-a lasat dus de nas, mergand pe mana lui Ponta.

Furtuna intr-un pahar cu apa plata

In acest caz, Boc va ramane pe loc, cateva capete vor cadea taiate cu palosul, altele le vor lua locul, conform planului, si numai UDMR isi va freca mainile, bucuroasa ca nu s-a bagat cu degetele in jar, sa scoata castane, ca ceilalti.

Fireste, propunerea presedintelui va trebui sa treaca de parlament. Acesta este, de fapt, momentul culminant al telenovelei, momentul cand parlamentul nu va accepta, in ruptul capului, premierul respins prin motiune, dar va plange ca mireasa in noaptea nuntii, cand va constata ca tot mai bun era Boc, decat urmatoarele doua nominalizari, acele cuie in pantofi, pe care presedintele inca de pe acuma le pritoceste, ca sa fie cat mai inacceptabile.

Este de la sine ineles cat de putin posibil ar fi ca presedintele sa faca propuneri acceptabile, cand stie ca, dupa ultima respingere, painea si cutitul se intorc automat, tot in mainile sale.

De acum incolo, Basescu poate sa dizolve parlamentul, pastrand, bineinteles, painea si cutitul, sau poate sa nu-l dizolve, ceea ce inseamna ca am batut pasul pe loc, a ramas Boc si degeaba am facut furtuna intr-un pahar cu apa plata.

Cine pierde castiga!

ParadoxaL, oricum ai intoarce-o, daca PSD castiga motiunea de cenzura, pierde partida.

Pentru tanarul Ponta, ar fi un dezastru sa observe cum porneste pe cararea batatorita deja de predecesorul Geoana, pana la momentul culminant, cand doamna Ponta va simti viziuni paranormale luminate de flacara violet.

Pe scurt, castigarea motiunii poate deveni o catastrofa pentru PSD.

Nu ramane decat varianta doi, caderea motiunii, avantajoasa pentru toti. Victor Ponta va dovedi ca a facut tot ce a putut, dar l-au tradat liberalii, l-au inselat fugitii din PDL, transfugii din PSD si episodul Geoana, cel cu lacat la gura. Vinovatii vor plati, lupta continua, razboiul nu e pierdut, victoria e aproape.

Concluzia va fi cam ca sintagma acelui rege al Frantei, care, cazut prizonier, i-a scris mamei sale memorabilele cuvinte: << Totul e pierdut, in afara de onoare >>.

Anteriul lui Arvinte drege busuiocul

Cea mai incurcata ramane, totusi varianta trei, daca domnul Ponta se razgandeste, liberalii o lasa balta si motiunea ramane nedepusa.

Atunci, prioritatea opozitiei dispare odata cu motiunea, prioritatea presedintelui peticeste guvernul dupa principiul anteriului lui Arvitne si nu raman in picioare decat prioritatile noastre, neinscrise pe ordinea de zi: criza, sfertuirea salariilor, harababura impozitelor, sarabanda preturilor si golirea buzunarelor.

Dar, daca nu sunt inscrise pe ordinea e zi, vorbim la bec. Ca sa vorbim la lampa, poate le inscriem in sesiunea urmatoare, dupa Boboteaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vacanta parlamentari, #sesiune Parlament septembrie 2010 , #guvern