George Pufan, avizat de PE pentru Curtea Europeana de Conturi

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 14:38
1459 citiri
George Pufan, avizat de PE pentru Curtea Europeana de Conturi

Candidatul propus de Romania pentru Curtea Europeana de Conturi, George Pufan, a primit miercuri un aviz pozitiv din partea Parlamentului European (PE), reunit in sesiune plenara la Strasbourg, dupa ce a fost avizat favorabil luna trecuta si de comisia de specialitate a PE.

In favoarea nominalizarii Romaniei pentru Curtea Europeana de Conturi s-au pronuntat 334 de eurodeputati, iar 290 au votat impotriva.

Nominalizarea lui Pufan a primit un aviz pozitiv in Comisia pentru control bugetar (CONT) a PE la 27 mai, cu 14 voturi pentru si 13 impotriva, in urma unei audieri in care mai multi membri ai grupului PPE, in frunte cu Monica Macovei, au pus sub semnul intrebarii experienta sa in audit, precum si modul in care si-a obtinut diploma in contabilitate, la varsta de 53 de ani, la o universitate particulara din Galati.

De cealalta parte, liderul delegatiei PSD in PE, Catalin Ivan a afirmat ca pozitia PPE este una politica si ca singurul mod in care acest grup ar putea fi convins sa voteze in favoarea unui candidat al Romaniei pentru Curtea Europeana de Conturi ar fi ca guvernul roman sa o nominalizeze pe Monica Macovei pentru acest post.

George Pufan este din 2002 secretar general al Curtii de Conturi a Romaniei, fiind ordonator de credite, coordonator al celor 42 de camere de conturi judetene si responsabil pentru legatura cu guvernul in domeniul propunerii si controlului actelor normative referitoare la activitatea institutiei.

Precedentul candidat al Romaniei, Leonard Orban, primise aviz nefavorabil atat in Comisia CONT, in septembrie anul trecut, cat si in plenul PE, in octombrie 2012.

Candidatura lui Leonard Orban a fost respinsa de plenul legislativului comunitar cu un scor strans, respectiv 269 de voturi pentru, 294 impotriva si 80 de abtineri, iar acesta a anuntat ulterior ca renunta la candidatura.

Mandatul reprezentantului Romaniei la Curtea Europeana de Conturi, Ovidiu Ispir, a expirat la 1 ianuarie. El ramane insa in functie pana la finalizarea procedurii de desemnare a succesorului sau. Membrii Curtii Europene de Conturi sunt numiti pentru o perioada de sase ani. Consiliul UE, dupa consultarea PE, decide cu privire la propunerile facute de fiecare stat membru.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....