Gorghiu, atac la Guvernul Ponta: Poate sa construiasca autostrazi, doar daca lumea inchide ochii la coruptie

Marti, 14 Aprilie 2015, ora 12:06
2427 citiri
Gorghiu, atac la Guvernul Ponta: Poate sa construiasca autostrazi, doar daca lumea inchide ochii la coruptie

Copresedintele PNL Alina Gorghiu considera ca Guvernul Ponta poate sa construiasca autostrazi cu conditia "ca toata lumea sa inchida ochii la coruptie si la cateva zerouri in plus la nota de plata", si ca "metoda Ponta de a pasa responsabilitatea se aseamana izbitor cu cea patentata de Basescu".

"Multi dintre voi ati calatorit zilele acestea pe drumurile tarii si sunt convinsa ca va preocupa starea soselelor din Romania si, mai ales, planurile Guvernului legate de infrastructura rutiera. La sfarsitul saptamanii trecute, premierul Ponta a mimat o explicatie care sa justifice de ce proiectele de infrastructura nu inainteaza deloc.

Evident ca premierul nu a pus la indoiala competenta sau buna credinta a ministrilor sai (dl Dan Sova, de exemplu, a gestionat constructia de autostrazi atat de la ministerul Transporturilor, cat si ca ministru pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii). Potrivit domnului Ponta, de vina ar fi cei care contesta licitatiile pentru atribuirea contractelor si au castig de cauza, asa cum s-a intamplat in cazul studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Pitesti", a scris Alina Gorghiu, marti, pe Facebook.

Potrivit Alinei Gorghiu, "metoda Ponta de a pasa responsabilitatea se aseamana izbitor cu cea patentata de fostul presedinte Basescu cu care a coabitat cu succes: aceea de a identifica un inamic national intr-o anumita categorie de cetateni".

"Dusmanii autostrazilor sunt, in opinia domnului Victor Ponta, cei care demasca licitatiile dubioase, trucate si nu lasa Guvernul sa lucreze. Concluzia este clara: Guvernul Ponta poate sa construiasca autostrazi, cu o conditie: ca toata lumea sa inchida ochii la coruptie si la cateva zerouri in plus la nota de plata. Ca sa nu ma gandesc la ziua in care compania Dacia-Renault va trece de la amenintari la fapte si se va reloca in alta tara, nemultumita de promisiunile neonorate...", a mai mentionat Gorghiu.

Guvernul a decis, in luna martie, ca firmele care contesta rezultatul unei licitatii publice sa fie obligate sa constituie o garantie financiara "de buna conduita", reprezentand 1% din valoarea estimata a contractului contestat, care sa fie retinuta integral in cazul in care contestatia formulata este respinsa, dar aceasta prevedere a fost declarata neconstitutionala de catre judecatorii Curtii Constitutionale.

Premierul Victor Ponta declara ca numarul contestatiilor depuse la licitatiile publice a crescut de trei ori dupa decizia Curtii Constitutionale de a respinge obligatia firmelor care contesta rezultatul unei licitatii sa depuna o garantie care sa fie pierduta daca acea contestatia este respinsa.

"Pachetul de legi privind achizitiile publice, pe care il trimitem in Parlament in baza noii directive europene, daca nu reusim sa-l facem, o sa stam cu banii cum s-a intamplat si se intampla acum, stam cu bani si nu reusim sa-i cheltuim, pentru ca totul se contesta si nimeni nu semneaza absolut nimic. Am aprobat prin ordonanta de urgenta ca cel care depune contestatie, depune o garantie. Daca are dreptate, isi ia inapoi garantia. Daca n-are dreptate, pierde garantia. Mie mi se pare un lucru de bun simt, daca te duci si contesti ceva si n-ai dreptate, sa pierzi ceva. Mi-a zis Curtea Constitutionala ca e neconstitutional. Stiti ce s-a intamplat dupa decizia Curtii? Imediat au crescut de trei ori contestatiile. Inainte scazusera ca nu mai vrea nimeni...si avem firme care sunt specializate in contestatii, nu in lucrari, ele se ocupa cu contestatii. Deci, trebuie, noul pachet legislativ pe standarde europene, sa gasim o solutie la chestia asta", spunea Ponta la Antena 3.

Premierul a reactionat si la rezultatul licitatiei pentru studiul de fezabilitate al autostrazii Sibiu-Pitesti.

El a precizat ca a fost informat de catre ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ca rezultatul licitatiei pentru studiul de fezabilitate al autostrazii Sibiu-Piesti a fost contestat imediat dupa atribuirea contractului, insistand astfel pentru schimbarea legislatiei achizitiilor.

"Domnul Rus mi-a dat o veste buna si una proasta. Vestea buna e ca s-a dat castigatorul pentru studiul de fezabilitate la Pitesti-Sibiu. Vestea proasta este ca imediat s-a depus contestatie", afirma Ponta.

Citeste si:
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
În doar jumătate de an, aproape toate grupurile politice din parlament au suferit modificări după demisii sau revocări, în paralel cu nașterea unor noi structuri care vor oferi parlamentului...
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
România trece printr-un an dificil. Abia ce ieșisem din pandemie, iar războiul din Ucraina a adâncit criza în care ne aflam deja. Deja avem creșteri importante de prețuri la produsele de...
Comentarii