Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Gura ministrilor bate strategia Guvernului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 12:48
3585 citiri
Gura ministrilor bate strategia Guvernului

Nu stiu daca exista vreun domeniu in care Guvernul Boc sa performeze mai prost decat in materie de comunicare. Si daca ar fi vorba doar despre faptul ca nu stie sa explice publicului de ce anumite decizii sunt corecte si benefice, tot ar fi cum ar fi, caci, nu-i asa, fiecare isi deconteaza electoral inabilitatile, inclusiv, daca nu chiar in primul rand, pe cele de PR.

Dar stangacia membrilor guvernului si contradictiile frecvente arunca importante categorii sociale in fibrilatii si imprima o stare de nesiguranta care transforma tara aceasta intr-una si mai greu guvernabila.

Cele mai recente exemple sunt cazurile Seitan si Vladescu. Cei doi ministri au iesit pe piata cu declaratii absolut nefericite in domenii de maxim interes.

Mihai Seitan a spus o prostie: alocatiile ar trebui eliminate in cazul copiilor cu parinti bogati. Presa a luat subiectul, l-a tocat impreuna cu opozitia furibunda, sindicalisti revoltati si parinti tanguitori (unii dintre cei care plang dupa alocatie, baga lunar cei 42 de lei in genti Vuitton, dar asta e alta poveste).

Abia dupa ce opinia publica a fost ferm convinsa ca guvernul pregateste o ticalosie, Emil Boc a explicat ca nu se pune problema eliminarii dreptului constitutional la alocatie, ci doar despre o diferentiere a cuantumului ei in functie de veniturile familiei: mai mare pentru copiii saraci, mai mica pentru cei bogati.

Dar masina de vorbe o data pornita e greu de oprit, mai ales daca rasneste cu rea credinta, asa ca nimeni n-a stat sa mai analizeze aceasta idee.

Dar, intr-un fel, este normal. Declaratiile facute pe holuri, in trecere, pe scara avionului, in usa WC-ului, la intamplare, si corectarea unor astfel de declaratii, facuta tot pe picior, fara nicio forma institutionala, fara o argumentare bine gandita si o punere in context, inclusiv cel al legislatiei internationale in domeniu, au exact soarta pe care merita sa o aiba. Iar cei care le fac, la fel.

Nici nu s-a stins bine ecoul scandalului starnit absolut gratuit de Mihai Seitan, ca a venit randul ministrului de finante sa dea cu mucii in fasolea comunicarii. Ca sa vezi, tocmai domnia sa, avand doua somitatii pe post de consilieri in materie de PR.

"Orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza. Ca de aia functioneaza statul social. (...) Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordarii ei, lucru care e foarte frecvent in multe state din lume, dar nu o taxam la momentul platii. Deci scoatem din circuitul de taxare o suma foarte importanta care in toata lumea asta se taxeaza. Asa ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB", a spus Sebastian Vladescu.

Ce mai freamat s-a simtit, ce mai vuiet s-a auzit! Toata frunza si toata iarba a inceput sa dea cu pietre in geamul Guvernului pana cand acolo a aparut, panicat, Emil Boc, care a infirmat orice posibilitate de impozitare a pensiilor sub 1.000 de lei.

Exista informatii ca premierul si-ar fi amenintat cu remanierea subordonatii care mai fac declaratii ce exced sau contravin programului de guvernare. Imediat, si Sebatian Vladescu a dat-o la intors, acuzand ca a fost citat distorsionat.

Culmea este ca, pe fond, ceea ce spunea inititial Sebastian Vladescu merita dezbatut si ar trebui sa fie o preocupare a unui guvern de dreapta.

Pensiile sub 1.000 de lei sunt, probabil, singurele venituri declarate care scapa total impozitarii. Nu sunt taxate nici la plata contributiei intiale la fondul de pensii (caci impozitul pe venit se aplica dupa deducerea CAS), nici la plata pensiei. Ceea ce nu e chiar normal.

Pe de alta parte, pensiile sub 1.000 de lei, deci de vreo 250 de euro, sunt cele mai mici din UE. Daca le mai aplici si un impozit de 16%, ce mai ramane din ele? Ce mai ramane si din salariile sub 1000 de lei, la fel de mici, dar impozitate fara mila. Probabil ca solutia corecta ar fi impozitarea CAS.

Si in acest caz, forma a distrus continutul. La fel ca in cazul alocatiei, tema este prea importanta pentru a fi aruncata pe piata intr-o doara, fara o fundamentare, fara viziune si fara o intentie certa. Si ca balon de incercare a fost o stupizenie, caci nu inteleg la ce reactie se putea astepta domnul Vladescu sau ilustrii sai consilieri de PR emitand o astfel de ipoteza.

Dar nici Emil Boc insusi nu este o lumina in materie de comunicare. Vorbeste cu mult prea mult si, de multe ori, fara sa fie sigur ca stie ce spune.

In mod normal un premier nu face decat anunturile cele mai importante, restul fiind in sarcina purtatorului de cuvant. La noi, prim-ministrul anunta totul, de la regulile privind plantarea pomilor si casele ANL, la acordul cu FMI. Face declaratii oricand, oriunde, despre orice (boala veche a domnului Boc, care i-a adus insa oarecare simpatie a presei pe vremea cand era deputat).

Purtatorul de cuvant al Executivului (ca si cel al Presedintiei, de altfel) este aproape inexistent in comunicarea publica din Romania. Din start nu au fost clare criteriile de alegere a d-nei Ioana Muntean. E frumoasa, a fost vedeta Pro Tv, insa nu a vadit competenta necesara pentru o astfel de pozitie cheie.

Daca ne uitam prin alte curti, observam ca purtatorii de cuvant nu sunt nici tineri, nici frumosi, dar sunt foarte prezenti, stiu sa raspunda la orice intrebare, sa iasa din orice situatie, cunosc pana la numarul de la pantof al fiecarui ziarist acreditat la institutia respectiva sau al oricarui lider de opinie si sunt de o promtitudine impecabila.

Singurul care s-a apropiat multumitor de acest profil ideal a fost Ionut Popescu probabil nu intamplator purtator de cuvant al celui mai profesionist premier pe care l-a avut Romania in ultimii 20 de ani.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#comunicare Guvern Boc, #Seitan Vladescu remaniere Boc , #guvern