Guralivi cu ifose (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 12:06
6678 citiri
Guralivi cu ifose (Opinii)

Nu stiu cum reusim atat bine de fiecare data sa aruncam in derizoiu chiar si lucrurile importante, autenticele succese, iar cazul aducerii lui Omar Hayssam este o mostra elocventa a acestui talent greu de egalat.

Curiozitatea publicului si a presei erau absolut firesti si numai un naiv nu le putea anticipa. In aceste conditii, cat timp, intelegem, povestea adevarata nu poate fi spusa, pentru ca nu a fost vorba despre o procedura legala, principalii actori ai povestii ar fi trebuit sa se puna de acord asupra unei versiuni comune.

Nu era vorba aici despre imaginea lor sau a coabitarii, era vorba despre imaginea internationala a Romaniei. A fost fara indoiala vorba despre un mare succes al serviciilor secrete romanesti, o extragere din teritoriu strain care le va aduce un plus de prestigiu international pentru ca s-a desfasurat in maxima discretie si cu rezultatul scontat.

Ceea ce ar fi trebuit sa faca autoritatile ar fi fost doar sa nu arunce o pata de amatorism peste profesionalismul unor oameni ale caror identitati nu le vom cunoaste niciodata si care, in mod cert, au riscat enorm, asa cum au riscat cei care au reusit recuperarea jurnalistilor rapiti in 2005.

Ce am vazut in schimb?

Presedintele a comunicat foarte bine pana in finalul declaratiei de presa cand a simtit nevoia sa explice ca a fost vorba despre o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat. De ce a simtit nevoia acestei precizari? Singura explicatie rationala posibila si intr-un fel legitima este o reverenta la adresa serviciilor secrete. Dar ma intreb daca ele au nevoie mai multa de reverente decat sau de discretie.

Premierul s-a dat in stamba cat a putut. In prima zi, parea ca habar nu are ce s-a intamplat, de fapt. A comis si gafa cu tratatul de extradare cu Siria, care intai nu era deloc, apoi era si in final nu era in vigoare. A promis ca ministrul Justitiei va da detalii saptamana viitoare, desi acesta nu are competente decat in caz de extradare.

A doua zi, a incercat sa-si gaseasca macar partial cadenta si sa traga turta aducerii lui Hayssam pe spuza sa, anuntand ca operatiunea a fost autorizata de el si ministrul Apararii. Doar ca Mircea Dusa apucase sa spuna ca Apararea nu a fost in niciun fel implicata. Fiind o "extragere", pozitia lui Mircea Dusa este corecta, insa ce sa faci cand premierul simte nevoia sa capitalizeze electoral absolut orice?

Ca sa nu se lase mai prejos, consilierii prezidentiali Chifu si Lazaroiu s-au lansat in declaratii spectaculoase cu totul inadecvate in raport cu pozitia lor. Daca in cazul d-lui Lazaroiu nu e nimic de mirare - mirare va fi cand domnia sa se va comporta adecvat, dar nu cred ca vom trai aceasta surpriza vreodata - in cazul d-lui Chifu ar fi fost de asteptat mai multa retinere.

Nu vad de ce un consilier trebuie sa anunte pe pagina de Facebook ca unii sau altii nu vor mai dormi linistiti dupa aceasta operatiune, lansad sa se intelega ca stiu ceea ce in mod normal nu ar trebui sa stie.

Mihai Razvan Ungureanu, fost sef SIE si fost premier, a simtit si domnia sa nevoia unei

reactii cu care sa atraga atentia si a declarat ca Hayssam a fost adus "exact cand trebuia". Adica in urma cu un an n-ar fi trebuit? Sau peste trei luni ar fi fost cu mult prea tarziu? De ce? Pentru ce?

Daca am avea o clasa politica la fel de eficienta si profesionista cum sunt serviciile secrete romanesti, sunt convinsa ca Romania ar avea cu totul alta soarta. Dar deocamdata suntem condusi, in general, de guralivi cu ifose.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Hayssam adus Romania, #Ponta Dusa Basescu Hayssam , #guvern