Guvernarea ca un film politist (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 16 Iunie 2011, ora 13:34
3300 citiri
Guvernarea ca un film politist (Opinii)
Foto: realitatea.net

In Romania actul guvernamental seamana izbitor cu un film politist, plin de mister, suspans, intorsaturi neasteptate, ipoteze socante, si al carui final apoteotic este exact cel mai putin probabil la inceput.

Va dau doar doua exemple din ultimele zile. Vreme de mai bine de o luna de zile s-a tot vorbit despre viitorul titular de la Ministerul Muncii. Au fost vehiculate toate numele cu putinta, pe surse au fost confirmati pe rand cel putin vreo doi succesori pentru Ioan Nelu Botis. Premierul si presedintele au vorbit pe rand, surazand misterios, despre liste scurte si termene limita.

Si cand decizia parea luata, a venit lovitura de teatru la care nimeni, dar absolut nimeni, nu se astepta, nu a fost justificata in vreun fel nici pentru public, nici pentru partid, dar, precum o lebada neagra, a devenit oarecum previzibila in contextul evolutiilor anterioare. Asadar cine ar fi reusit sa citeasca indiciile intr-o anumita lumina, ar fi putut sa se prinda cam care urma a fie deznodamantul.

Cu reorganizarea administrativ teritoriala cam la fel. Scandalul e cat casa, tensiunile pe masura. Fiecare om cu un microfon in fata sau un pix in mana, ca-i politician, ca-i jurnalist, avanseaza cate o varianta. 8 judete zice Emil Boc, 16 striga UDMR, de ce nu vreo 12 mediaza Sulfina Barbu, poate mai bine 10, se baga inca unul in seama. Mai apare si Radu F. Alexandru care garanteaza ca raman toate judetele de acum. Ioan Olteanu anunta asumarea raspunderii Guvernului pe proiect. Daca PDL insista cu asumarea, explodeaza majoritatea, zice Kelemen Hunor. Cine a zis ceva de asumare?, intreaba senin Sever Voinescu, dupa-amiaza. Nu este exclusa asumarea, zice premierul seara.

Asumare sau neasumare pe ce? Caci nimeni n-a vazut proiectul de reorganizare. Nici macar partenerii de coalitie ai PDL, dupa cum sustine Varujan Pambuccian. Proiectul acesta care a inflamat Romania e pastrat sub cheie mai ceva decat un secret NASA, cand, dimpotriva, ar trebui sa fie suspus dezbaterii publice si intors pe toate fetele. Nu e varianta finala? Cu atat mai bine, caci ideea e sa analizezi variante de lucru pentru a ajunge la rezultatul optim si sa implici in aceasta analiza toate fortele societatii. Sigur ca unii vor incerca sa manipuleze, altii vor arunca perdele de fum, dar foarte multi vor fi seriosi, iar rezultatul ar putea fi cel mai bun. Iata ca IPP incearca sa compenseze aceasta opacitate printr-o dezbatere publica extrem de utila.

Toate aceste mistere nu fac decat sa compromita demersuri adesea legitime. Caci tot ceea ce nu este bine explicat si conceput la vedere ridica suspiciunea unor interese ascunse, a unor scopuri dubioase, indiferent daca ele exista sau nu in realitate. Absenta variantei oficiale lasa loc pentru tot felul de variante parazitare unul mai fantezist si mai nociv decat altul, inevitabile cat timp starnesti interesul inainte de a avea cu ce sa-l satisfaci.

Dar ca sa operezi transparent, cu cartile pe masa, ca sa intri in dezbateri publice pe toate deciziile majore pe care le iei, e nevoie sa fii tu insuti convins de utilitatea si corectitudinea demersului tau, pe care sa-l poti justifica, cu cifre si simulari, de la motive la solutii, trebuie sa ai viziune si strategie, trebuie sa-ti doresti cu adevarat varianta cea mai buna pentru interesul public, nu doar cea mai avantajoasa din punct de vedere electoral. Ma tem ca Guvernul nu indeplineste insa niciuna dintre aceste conditii. Bajbaie printre interese electorale, clientelare si socoteli bugetare, iar cand ia o decizie o face, in general, neconvins, sub presiune, de la Cotroceni sau de la Bruxelles.

Romanele aceastea politiste de mana a doua, pe care guvernele Romaniei, nu doar cel actual, le tot scriu de 20 de ani in mai toate chestiunile importante, alcatuiesc seria unor guvernari fara viziune, fara proiecte si convingeri solide.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#guvern Boc reorganizare teritoriala, #Boc asumare raspundere reorganizare , #guvern