Guvernarea, din teapa in teapa (Opinii)

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 22:28
3590 citiri
Guvernarea, din teapa in teapa (Opinii)
Foto: Arhiva

Termenul "teapa", ca si obiceiul, s-a impus in spatiul public imediat dupa Revolutie, cand bisnitarii Epocii de Aur au scapat la libertatea deplina de a se tepui intre ei si, impreuna, de a se improprietari peste bunurile comunitatii.

De 21 ani, statului roman, averii intregului popor i s-au tras "tepe de tepe", tunuri sadea, ca s-au pipernicit cu totul. Pana si fanariotii invatasera ca, daca pe romani ii belesti de toate cele sapte piei, nu mai ai de unde-ti umple teschereaua.

Ca si imbogatitii de odinioara, bisnitarii, prinzand cheag, au poftit sa se faleasca in fata semenilor ramasi pe dinafara marii imparteli.

Daca pe vremuri se innobilau insurandu-se cu fiicele boierilor de vita scapatati, acum si-au aranjat sau cumparat loc in politica, desavarsind arta tepuirii.

De la Voda Tepes la tepele din Piata Victoriei

Regimul actual a vrut sa schimbe sensul vechii metehne, debutand cu tepele din Piata Victoriei, unde, chipurile, urmau sa fie trasi, chiar dupa obiceiul lui Voda Tepes, insisi teparii ramasi de caruta la sufragiul din 2004. Castigatorii fiind tepari cinstiti, cu dosar NUP.

Numai ca alegatorii n-aveau sa vada pe nimeni tras in teapa, ci doar dusmani politici pusi la stalpul infamiei, cu catuse si mascati, si asta tocmai la ore de varf, pe ecrane TV.

Din 2009 s-a revenit la semnificatia de baza a cuvantului, cand lumea s-a convins ca "Sa traiti bine!" a fost o teapa. Indata ce premierul Boc a debutat pe scena cu "Pusca si cureaua lata/ Ce salar aveati odata...", jalea doinei i-a cuprins pe saraceni.

Incet-incet, tepele au devenit tot mai groase: salariile profesorilor trebuiau sa creasca cu 50%, dar, teapa, au scazut; punctul de pensie si el trebuia sa sporeasca pensiile mici, dar, teapa, s-a blegit de la 45 la 38 si apoi cu inca 5,5 %; legea salarizarii unitare trebuia sa faca ordine in sistemul bugetar si a facut, adica prima teapa, au scazut cu 25% si, a doua teapa, de fapt tepuirea era cu peste 37%.

De la copii la mame, de la gunoieri la armata, de la plugari la oieri, nimeni n-a ramas fara teapa in buget. S-a ciuruit totul, la foc automat.

Tepele si educatia

Bucurandu-se de asemenea marete succese, reformele rasunatoare au continuat: s-a scos o noua Lege a educatiei, dar profesorii de prestigiu aflati la peste 65 ani au luat teapa, ramanand fara catedre, semn ca materia cenusie n-are cautare la marii nostri reformatori. La gunoi cu senectutea!

E nevoie de sange proaspat, cu diplome ca acelea facute pe bani buni, la fabrici renumite de diplome. Dai cu euro si ajungi mare doftor in stiinte. Al lor e viitorul.

Nu mai are nimeni nevoie de soareci de biblioteca, nici de spalatori de eprubete prin laboratoare. Nici jurnale nu mai trebuie, asa ca au falimentat toate fabricile de hartie. Si televiziuni, radiouri sunt prea multe. De aceea, vor sa le taie cablurile. Sa nu mai tot lehaiasca impotriva Puterii. Scolile si ele sunt prea multe. Ce daca le-a construit Spiru Haret! Spitalele, asijderea.

Totul trebuie sa fie la mana si la mila baronului de partid. Nu exista viata dincolo de hotarele partidului aflat la putere.

Tepe pentru viitor

Din pacate, au luat teapa si copiii nostri, chiar nenascuti inca. Miliardele de euro imprumutate de la FMI, BM, UE etc. nu vom apuca sa le inapoiem curand, iar urmasii ni se vor speti platind nesabuinta actualilor diriguitori.

Fiecare sala de sport construita in sate fara sportivi, fiecare parculet comunal, fiecare gondola, fiecare inaugurare cu taiere de panglici politice, fiecare afis electoral de pavoazat blocurile, copacii si gheenele de gunoi, toate bordurile facute din credite europene vor trebui platite si rasplatite pana la ultimul eurocent. Nimeni nu are habar de unde si cum.

Dupa atata tepuire, insisi guvernantii ramasesera in pana de tepe. Noroc cu dl presedinte Basescu. Si-a amintit de o teapa mai veche, aceea a tehnocratului bun la toate, care sa spele rufele murdarite din 2008 incoace.

Gand la gand, dar sapunul si magla se afla la poporeni. Timp berechet spre a invata sa le foloseasca pana in 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#teapa guvern presedinte, #premier tehnocrat Basescu , #guvern