Ziare.com

Guvernul a adoptat un proiect de modificare a statutului functionarilor publici

Joi, 10 Februarie 2011, ora 17:41

   

Guvernul a adoptat un proiect de modificare a statutului functionarilor publici
Descentralizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere este cea mai importanta prevedere din proiectul de lege privind noul statut al functionarilor publici.

Presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), Andras Szakal a declarat, joi, ca documentul aduce modificari substantiale la actualul statut.

Astfel, concursurile nu se vor mai desfasura la sediul central din Bucuresti al ANFP, ci vor fi tinute in teritoriu.

ANFP va supraveghea concursurile doar prin intermediul unui responsabil de procedura sau prin intermediul functionarilor din prefecturi.

Andras Szakal apreciaza ca prin aceasta descentralizare costurile pentru desfasurarea concursurilor vor scadea cu 70-80%.

O alta modificare se refera la desfiintarea functiei de inspector guvernamental. Actualii inspectori guvernamentali nu isi vor pierde aceasta calitate, insa vor fi introdusi intr-un corp de rezerva si cand va fi nevoie de ei, vor fi angajati pe functii de conducere, precum prefect sau subprefect.

De asemenea, a fost redusa vechimea necesara pentru ocuparea unor functii publice de executie si conducere (de la 9 la 7 ani pentru gradul superior, de la 5 la 3 ani pentru gradul principal, iar in cazul functiilor de conducere vechimea s-a redus de la 5 la 3 ani).

Andras Szakal sustine ca aceasta masura este destinata sa incurajeze tinerii sa promoveze in sistem.

ANFP propune o modificare a intregului sistem al functionarilor, prin reducerea posturilor superioare si incurajarea tinerilor.

Aceasta reorganizare presupune alocarea a 15% din posturi pentru functiile de grad superior, 25% pentru gradul principal si 60% pentru asistenti si debutanti.
'Actualmente, in Romania, 80% din functionarii publici sunt pe gradele superior si principal. Exista o lipsa in privinta gradelor de debutant si asistent. Asta inseamna ca sunt foarte putini tineri in sistem si s-a inversat cumva piramida functiei publice. Noi propunem o reasezare in timp, pe termen lung de 5-10 luni. Posturile care se vor vacanta se vor transforma in posturi de debutant si asistent. Este o poarta deschisa pentru tineri', a declarat Andras Szakal.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3672 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un mod de gandire corecta.

In sistemul actual, functiile superioare de ofereau celor ce avansau pe posturi cqa vechime ijn munca pe post. Functia superioara trebuie sa se castige prin performanta dovedita, in cadrul procentului legal si nu prin avansare ,,oferita,,.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor