Guvernul a aprobat achizitia de avioane F-16 de la Portugalia - cat ne costa (Video)

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 12:35
5243 citiri
Guvernul a aprobat achizitia de avioane F-16 de la Portugalia - cat ne costa (Video)

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, achizitia a 12 avioane second-hand F-16 din Portugalia.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a spus ca primele avioane vor fi livrate Romaniei incepand cu anul 2015. Pretul achizitiei este de 628 de milioane de euro, potrivit Antena 3.

"Am incheiat discutiile cu portughezii, am avansat foarte mult. Urmeaza ca maine (miercuri - n.red.), in sedinta de guvern, sa supun aprobarii proiectul de lege privind realizarea acestei achizitii. Am obtinut toate avizele, si de la CSAT, si de la comisiile reunite de la Parlament si memorandumul a fost aprobat.

Pentru ca este o investitie foarte serioasa si o capabilitate de importanta deosebita, chiar daca legea nu solicita acest lucru, eu voi solicita aprobarea Parlamentului si aprobarea prin lege a acestei achizitii, care va fi foarte transparenta. Voi pune la dispozitie toate actele, incepand de la preturi, la graficele de livrare, la inarmarea acestor avioane pentru cele trei misiuni pe care trebuie sa le realizeze aviatia de vanatoare, dar si pentru Politia aeriana, astfel incat pana in 2017, cand expira resursa de zbor la MIG-uri, sa aveam aceasta capabilitate militara realizata", a spus, marti, Mircea Dusa.

Discutiile privind achizitia de avioane multirol F-16 de la Fortele Aeriene din Portugalia au fost incepute anul trecut de pe vremea ministrului Corneliu Dobritoiu. Achizitia unei noi flote de avioane militare este necesara intrucat rezerva de zbor a aparatelor MiG 21 Lancer este pe terminate.

In cazul in care Romania ramane fara aviatie militara, va fi nevoita sa plateasca unei alte tari NATO pentru asigurarea spatiului aerian impotriva oricarui tip de amenintare.

#Romania cumpara avioane F16, #Romania avioane vanatoare, #avioane f16 aprobate Guvern , #guvern
Comentarii