Guvernul a aprobat rectificarea bugetara fara avizul obligatoriu al CSAT

Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 15:40
16825 citiri
Guvernul a aprobat rectificarea bugetara fara avizul obligatoriu al CSAT
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul a adoptat miercuri, prin ordonanta de urgenta, proiectul de rectificare bugetara, a anuntat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, sustinand in continuare ca rectificarea este pozitiva.

Proiectul a fost adoptat fara avizul CSAT, aviz de altfel obligatoriu.

Ministrul de Finante a repetat ceea ce a spus si marti, si anume ca Guvernul are doar obligatia sa solicite acest aviz, nu sa il si astepte. Astfel, el a precizat ca la baza adoptarii de azi a proiectului au stat 3 decizii ale CCR din anul 2011, potrivit carora un aviz este obligatoriu de solicitat si nu este obligatoriu ca el sa fie primit.

"Am avut si am prezentat un punct de vedere pe care domnul ministru Tudorel Toader ni l-a transmis, care fundamenteaza foarte bine decizia de azi. Sunt, daca nu ma insel, trei decizii ale CCR din 2011, decizia 383, 574 si 575, care fundamenteaza ca un aviz este obligatoriu de solicitat, dar nu trebuie sa astepti un astfel de aviz.

In cele trei decizii se spune foarte clar ca refuzul sau impiedicarea unui aviz reprezinta o intelegere gresita a rolului sau legal si constitutional fara a fi insa afectata constitutionalitatea legii asupra careia nu a fost dat avizul", a spus Teodorovici.

Pentru ca proiectul a fost adoptat prin ordonanta de urgenta, doar Avocatul Poporului poate ataca la CCR in momentul de fata.

Insa, tinand cont de faptul ca dupa ce proiectul va ajunge in Parlament pentru a fi votata legea de adoptare a OUG sesizarea la CCR nu mai depinde doar de Avocatul Poporului, ministrul a fost intrebat cand va ajunge proiectul la votul Parlamentului.

Teodorovici nu a avut un raspuns clar, afirmand ca "Tine doar de parlament, va urma procedura clasica".

Intrebat daca se asteapta ca legea de aprobare a OUG privind rectificarea bugetara sa fie atacata la CCR dupa ce va fi aprobata in Parlament, ministrul a raspuns: "Avand in vedere practica din ultima perioada, cu totii ne asteptam ca orice iese din Parlament sa fie undeva atacat".

In ceea ce priveste invitatia adresata de presedintele Klaus Iohannis Guvernului, pentru a merge joi la consultari pe tema rectificarii, ministrul de Finante a spus ca la Cotroceni vor merge el si ministrul de Justitie.

"Tinand cont de invitatia domnului presedinte pentru maine, invitatie lansata doameni prim-ministru de a participa maaine la o sedinta la Palatul Cotroceni la ora 11.30, cu toate ca se cunostea programul de vizite externe pentru dna prim-ministru, totusi invitatia a fost lansata. In aceasta situatie, dna prim-ministru a decis ca la aceasta reuniune sa merg personal, alaturi de dl. ministru Tudorel Toader. Delegatia de maine la Cotroceni va avea doi membri ai Cabinetului, in speta ministrul de Finante si ministru de Justitie", a precizat Eugen Teodorovici.

El a spus ca presedintelui Klaus Iohannis ii vor prezenta raspunsuri la intrebaruile pe care seful statului le are, "dar pe care le putea obtine si in sedinta CSAT de marti".

Si Dancila anuntase ca rectificarea va fi adoptata, fara avizul CSAT

De altfel, Viorica Dancila anuntase la inceputul sedintei de Guvern ca rectificarea bugetara va fi aprobata, argumentul sau fiind ca Executivul "si-a indeplinit obligatia de a informa CSAT".

"Guvernul nu va accepta ca drepturile romanilor la pensii, salarii sa fie periclitate de lupta politica. Am incercat sa il facem pe Klaus Iohannis sa inteleaga ca lupta politica nu poate afecta aceste drepturi. Mi-as fi dorit ca acest proiect sa fie obiectul, rezultatul unui consens intre Presedintie si Guvern.

Orice situatie complexa are cel putin o solutie. Solutia aleasa de guvern este sa mearga mai departe cu adoptarea rectificarii. Ne-am indeplinit obligatia de a informa CSAT", a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de Guvern.

Totodata, Viorica Dancila a cerut si ea desecretizarea sedintei CSAT de ieri, solicitare facuta si de ministrul de Finante Eugen Teodorovici, afirmand ca a fost uimita de declaratia facuta de presedintele Iohannis.

"Pana la un punct pot intelege nemultumirea presedintelui de diminuarea unor fonduri pe care nu le-a cheltuit. Am primit cu uimire declaratia de ieri a presedintelui si pentru a nu exista niciun dubiu privind suspendarea sedintei CSAT e nevoie ca stenogramele sa fie desecretizate", a subliniat Dancila.

Mentionam ca proiectul de rectificare nu aparea pe ordinea de zi a sedintei Guvernului, astfel ca a fost introdus pe ordinea suplimentara.

Iata si semnalul de alarma tras de fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean: Guvernul nu poate aproba proiectul de lege pentru rectificarea bugetara fara un aviz de la CSAT, fie el pozitiv sau negativ

Iohannis anunta blocaj institutional si cere Avocatului Poporului sa intervina

Imediat dupa anuntul Guvernului a venit si reactia presedintelui Klaus Iohannis, care a spus ca va uza de toate prerogativele sale constitutionale pentru a sanctiona acest comportament si cere Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, condamna ferm adoptarea proiectului rectificarii bugetare de catre Guvernul condus de Prim-ministrul Viorica Dancila, fara avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Este inadmisibila aceasta abordare a Executivului, in conditiile in care avizul CSAT este obligatoriu atunci cand sunt afectate bugetele institutiilor din domeniul securitatii nationale", a declarat seful statului, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Mai mult, seful statului spune ca "ignorand cu buna stiinta necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situeaza de unul singur in afara cadrului legal in vigoare".

Sedinta CSAT, suspendata

Amintim ca, marti, presedintele Klaus Iohannis a suspendat sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) fara a emite avizul necesar pentru rectificarea bugetara si a cerut Guvernului sa vina cu un nou proiect.

Seful statului a spus ca nu intelege de ce au fost taiate fonduri de la institutiile din domeniul securitatii nationale, avand in vedere ca rectificarea, atat prima varianta, cat si cea publicata aseara, este prezentata de Guvern drept "puternic pozitiva".

"Este inexplicabil de ce s-a insistat pe diminuarea fondurilor institutiilor din domeniul securitatii. Nici azi Guvernul nu a venit cu explicatii. Directorii institutiilor au aratat ca in aceste conditii nu se pot stabili obiectivele, obiective stabilite tot in CSAT. Avand in vedere toate acestea, nu s-a putut obtine consens, adica unanimitate in CSAT, si nu s-a putut emite avizul CSAT. Am luat decizia sa suspend CSAT", a declarat Klaus Iohannis.

Seful statului a subliniat ca prin suspendarea sedintei CSAT "am creat posibilitatea ca Guvernul sa vina cu un nou proiect de rectificare bugetara, sa se revina la discutii, la colaborari si imediat ce situatia va fi remediata se va putea obtine avizul CSAT".

Iata toata declaratia presedintelui Klaus Iohannis dupa sedinta CSAT de marti

Guvernul contesta suspendarea sedintei CSAT si cere desecretizarea discutiilor

In replica, ministrul de Finante Eugen Teodorovici a afirmat ca "Guvernul are obligatia de a cere si nu de a astepta un aviz CSAT" si a precizat ca nu exista prevedere legala pentru suspendarea unei sedinte CSAT.

Totodata, Teodorovici a spus ca amanarea rectificarii bugetare va avea numeroase efecte negative in toate domeniile: sanatate, agricultura, nu se vor putea plati salariile, nu vor exista bani pentru combaterea pestei porcine, vom fi sanctionati pentru ca nu anumite lucrari nu se vor termina la timp.

Ministrul a mai afirmat si ca, din ce s-a discutat in cadrul CSAT pe bugetul fiecarei structuri membre CSAT, opinia celor prezenti difera total fata de concluzia pe care Iohannis a exprimat-o in mod public.

Asadar, ministrul de Finante a cerut desecretizarea stenogramelor din sedinta CSAT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#rectificare aprobata aviz CSAT , #guvern