Guvernul isi va angaja raspunderea pentru salariile profesorilor si Codul Social

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 19:30
1988 citiri
Guvernul isi va angaja raspunderea pentru salariile profesorilor si Codul Social
Foto: gov

Guvernul a decis, joi, sa inceapa procedurile de angajare a raspunderii in Parlament asupra proiectului de lege privind salarizarea din educatie pentru anul 2011 si asupra Codului Dialogului Social.

Cele doua proiecte au fost aprobate in sedinta speciala de joi a Guvernului si urmeaza sa fie transmise rapid Parlamentului.

Premierul Emil Boc a declarat la finalul sedintei ca Legea salarizarii profesorilor nu ingheata salariile din invatamant.

"Aceasta lege nu plafoneaza sau ingheata salariile din invatamant. Actul normativ este impus de practicile neunitare de incadrare a cadrelor didactice, avand in vedere reincadrarea unora dintre profesorii din invatamantul preuniversitar din unele zone ale tarii, in special Botosani si Suceava, cu salarii majorate cu 50%", a afirmat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

Primul-ministru a subliniat ca pentru 95% din cadrele didactice, aplicarea acestei legi nu va conduce la o diminuare salariala, si vor fi platite salariile la nivelul lunilor anterioare.

"Din nefericire, in momentul de fata nu exista resurse financiare suplimentare pentru plata salariilor majorate ale profesorilor", a aratat premierul, mentionand ca plata majorata cu 50% a salariilor cadrelor didactice pentru acest an ar fi determinat un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro.

La randul sau, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, a declarat ca proiectul de lege precizeaza pentru fiecare functie didactica

nivelul salariului de incadrare si metodologia de calcul a drepturilor salariale, in functie de diferitele sporuri care sunt prevazute de lege.

Potrivit ministrului Educatiei sentintele judecatoresti sunt respectate si aplicate de catre Guvern. In acest sens, ministrul Funeriu a mentionat ca pentru plata majorata a salariilor cadrelor didactice din Suceava si Botosani, cazuri in care instantele au decis reincadrarea profesorilor cu drepturi salariale majorate cu 50%, au fost majorate bugetele autoritatilor locale. In ceea ce priveste celelalte cazuri in care au existat sentinte judecatoresti, ministrul Educatiei a aratat ca diferentele dintre salariile aflate in plata si majorarea salariala decisa de instante vor fi platite conform legislatiei in vigoare incepand cu anul 2012.

Botis: Legea privind Codul dialogului social, un pas extrem de important pentru Romania

In ceea ce priveste Codul de Dialog Social, primul-ministru Emil Boc a precizat ca legea completeaza sirul reformelor pe care Guvernul Romaniei le-a demarat in acesti ani.

"Legea dialogului social vine sa completeze sirul reformelor pe care Guvernul Romaniei le-a demarat in acesti ani. Dupa ce a fost finalizata reforma legislatiei muncii, prin adoptarea Codului Muncii, a sosit momentul sa finalizam si legislatia dialogului social", a declarat primul-ministru Emil Boc.

Premierul a mentionat ca proiectul legii privind Codul dialogului social contine, intr-un singur act normativ, mai multe reglementari cu privire la: sindicate, patronate, Consiliul Economic Social, legislatia privind contractul colectiv de munca si cea privind conflictele de munca.

La randul sau, ministrul Muncii, Ioan Botis, a aratat ca noua reglementare ofera posibilitatea reprezentantilor societatii civile, printre care si organizatiile de pensionari, de a face parte din Consiliul Economic si Social, in timp ce reprezentantii guvernului se vor retrage din acest consiliu.

"Este un pas extrem de important pentru Romania pentru ca deschidem calea societatii civile spre forurile consultative", a mai explicat ministrul.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#lege plafonare salarii profesori , #guvern
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
IN CURAND VOR DESFIINTA PARLAMENTUL , ORI CUM NU ARE NICI UN ROL IN POLITICA ROMANEASCA, TOATE DECIZIILE SE IAU LA COTROCENI DUPA 2-3 PAHARE DE TARIE .