Opinii: Guvernul Boc, discreditat total

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 26 Iunie 2010, ora 16:46
6779 citiri
Opinii: Guvernul Boc, discreditat total

Ma intreb daca Guvernul Boc putea face mai multe greseli si putea ajunge intr-o situatie mai ridicola decat acum? Si, indiferent de unghiul din care as incerca sa privesc, nu gasesc alt raspuns decat unul negativ.

De cand Emil Boc s-a instalat sef la Palatul Victoria, inclusiv dupa ce PD-L a devenit dominant la guvernare, Executivul nu a luat acele masuri esentiale de redresare economica: auditarea sectorului bugetar, stabilirea standardelor de cost si eficienta urmate de restructurari masive, precum si aplicarea unor autentice masuri anticriza, adica de stimulare a sectorului privat. Fara aceste directii clare era de asteptat ca, sub presiunea crizei, situatia economica a Romaniei sa se deterioreze.

Desi degradarea putea fi lesne citita in cifre, Guvernul a intampinat vizita decisiva a delegatiei FMI cu mare relaxare, declaratii de maxim optimism si fara niciun plan de masuri, mizand, probabil, pe faptul ca reprezentantii FMI vor inghiti din nou galustele si vor da banii, ca doar n-or lasa de izbeliste o tara UE.

Asa se face ca intransigenta FMI l-a prins, cum s-ar zice, cu chilotii in vine si fara nicio strategie. De la anuntul prezidential din 6 iunie guvernantii au avut nevoie de trei saptamani pentru a inchega un plan de actiune, astfel incat, practic, intreaga procedura, cu tot cu analiza Curtii Constitutionale, a fost impinsa pana in buza board-ului FMI. E drept, opozitia a mancat vreo trei zile la motiune, insa acestea nici nu conteaza prin comparatie cu timpul pierdut de Guvern.

Mai mult decat atat, Guvernul a riscat pana la limita, mizand pe o masura de constitutionalitate cel putin discutabila, lucru pe care macar premierul, profesor de drept constitutional, putea sa-l stie. Acum diverse voci din PD-L, in frunte cu Valeriu Stoica, reclama decizia CCR ca fiind inadmisibila. Poate ca asa este, n-am caderea sa judec, cu atat mai mult cu cat nu am vazut nici macar motivarea.

Sigur ca este cel putin dubioasa salvarea pensiilor speciale ale magistratilor, prin comparatie cu cele la fel de speciale, ca sa zic asa, ale pilotilor, diplomatilor sau parlamentarilor. Sigur ca, dupa toate informatiile de pana acum, votul a fost foarte strans 5-4, iar balanta a fost inclinata de votul unui fost parlamentar UDMR, Zoltan Puskas, in conditiile in care maghiarii au fost impotriva taierii pensiilor.

Dar decizia exista, e irevocabila si daca punem sub semnul intrebarii decizia lui Zoltan Puskas la fel de bine putem sa o punem sub semnul intrebarii, de exemplu, pe cea a lui Augustin Zegrean, provenit din PD.

Asadar, pana una alta, Guvernul a mizat aproape totul pe o carte, iata, neconstitutionala, si a pierdut. Asa se face ca ar putea fi nevoit sa recurga tot la cresterea fiscalitatii, dar cu costuri mult mai mari din cauza intarzierii aplicarii masurilor si a probabilei intarzieri a transei a cincea din imprumutul de la FMI. In timpul extrem de scurt ramas, Guvernul nu mai poate umbla decat la fiscalitate. Va fi o decizie luata pe genunchi, fara studiu de impact, cu costuri ascunse si efecte perverse pe care de-abia urmeaza sa le descoperim.

Imens este si costul politic asumat inutil de PD-L. A mers pe ideea taierii pensiilor, a bagat pensionarii in fibrilatii, i-a antagonizat pe viata pentru ca, in final, CCR sa decida ca ceea ce voia Guvernul sa faca era nelegal. Si profund impopular, si neconstitutional, adica o sinucidere politica inutila. PD-L va ramane in mentalitatea publica drept partidul care a incercat sa taie pensiile, incalcand legea fundamentala, deci ca un fel de dusman deconspirat.

Imaginea de ansamblu este absolut dezastruoasa pentru PD-L si nu cred ca exista tara UE in care, dupa o astfel de serie de esecuri, un guvern sa ramana in functie. O spune chiar chiar vicepresedintele PD-L, Sorin Frunzaverde, potrivit caruia cei care au propus si sustinut taierea pensiilor cu 15% trebuie sa-si dea demisia. Nu este doar o chestiune de onoare, ci una de credibilitate interna si externa dupa ce Emil Boc si echipa lui au cazut intr-un derizoriu fara iesire.

Sigur, demisia nu poate aparea pana cand, luni sau intr-o sedinta speciala a board-ului FMI, situatia imprumutului nu va fi clarificata caci, pana la instalarea noii echipe, n-ar avea cine sa mai salveze acordul cu FMI. Dar dupa aceea nu mai exista nici cel mai mic motiv pentru pasuirea Guvernului, indiferent de calculele politice ale lui Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#CCR pensii reducere, #Boc reducere pensii, #Boc constitutional , #guvern