Guvernul Ciolos face nave spatiale

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 12 Aprilie 2016, ora 18:55
3229 citiri
Guvernul Ciolos face nave spatiale

Este de apreciat ca Guvernul Ciolos vrea sa reformeze administratia publica.

Cu siguranta ca e nevoie de o profesionalizare a corpului de functionari, cu siguranta e nevoie de reforma profunda a modului de recrutare si promovare, de clarificare a relatiei acum extrem de ipocrita cu politicul.

Daca nu ai un corp solid de functionari profesionisti pe care sa iti poti baza functionarea statului, nu ai nicio sansa sa guvernezi eficient oricat de minunati ar fi premierul si ministrii. Cred ca actualul cabinet, obligat sa lucreze cu aparatul pesedizat si fara nicio rezerva de cadre, resimte din plin aceasta problema.

Guvernul doreste un corp al functionarilor publici ultraprofesionalizat, cu reguli de selectie ultratransparente, cu competente generale si specifice bine definite, cu un sistem de promovare in diferite functii publice. Iar principiul, din nou corect, este ca trebuie impacata nevoia fiecarei puteri politice de a-si pune in aplicare viziunea cu nevoia de continuitate, ceea ce desigur e foarte corect.

Adica Guvernul sa aiba la dispozitie niste liste de profesionisti scoliti la Institutul National de Administratie, trecuti prin examene si numai buni sa fie unsi pe functii.

Si Guvernul propune trei variante de niveluri de politizare: inclusiv prefectii si subprefectii; inclusiv sefi de deconcentrate; aplicarea riguroasa a reformei din 2004-2004, adica politizare numai de la ministru in sus.

Dincolo de teorie, insa, practica spune asa: avem, pe de-o parte, o administratie osificata, care dupa cum spunea chiar vicepremierul Dancu arata sub aspectul structurii de varsta ca o piramida inversata, o structura ultrapolitizata, plina de clienti incompetenti, in care oamenii valorosi sunt tinuti pe pozitii inferioare ca sa nu faca valuri.

In acest moment, din cauza bazelor de date rupte intre ele, nici macar nu e clar cati functionari publici avem de fapt in Romania raspanditi prin nu stiu cate ministere si institutii.

De celalata parte avem un guvern cu o sustinere politica difuza, mentinut de PSD in functie tocmai pentru ca aparatul administrativ ii apartine in continuare. Acest guvern mai are in fata doar cateva luni de mandat si acelea mai mult fara Parlament, avand in vedere anul electoral plus vacanta de vara.

Nu vad cum anume concret poate un asemenea guvern sa declanseze o reforma reala a administratiei si, mai ales, cu rezultate ireversibile a acestui aparat. Fara sustinere politica, nu o poate face, pentru ca nu-i trec legile in Parlament sau daca incearca o asumare poate fi demis.

Sustinere politica pentru formule radicale nu cred ca are cum sa obtina. De exemplu, sunt gata sa pun pariu ca deindata ce a pus pe masa prajitura politizarii pana la nivel de sef de deconcentrate partidele se vor infige in ea.

Da, teoretic ar fi o iesire din ipocrizie si nu ar fi nimic rau ca un guvern sa poata alege din patru in patru ani dintr-un corp de functionari profesionisti cu care sa isi puna in practica viziunea. Dar eu nu cred ca acest corp va aparea vreodata.

Si aici ajungem la cea mai mare problema de fapt. Guvernul Ciolos poate cel mult lansa niste idei reformiste pe care insa trebuie sa le puna in practica viitoarele guverne politice. Si noi trebuie sa plecam de la prezumtia de spirit reformist a acestor puteri politice generate de o clasa politica absolut nereformata.

As vrea sa fiu optimista, as vrea sa cred ca se poate, dar mi-e foarte greu. Pentru ca nu cred ca politicului i-a lipsit know-how-ul unei reforme europene de care sa fie acum fascinat, ci vointa politica pe care nu cred ca o va avea nici dupa.

De aceea, ma tem ca politicul nu va aplica nicio reforma ramasa pe mana lui, in schimb va profita la maximum de orice portita de politizare ramasa deschisa.

O reforma care presupune multa forta politica, angajament politic si timp pentru realizare nu cred ca poate fi facuta decat de un guvern politic care sa o declanseze in primul an de mandat, pentru a avea timp patru ani sa o si duca in punctul unor rezultate greu reversibile.

Deci ma tem ca prin proiectul sau monumental (si nu o spun cu ironie), pe de-o parte, Guvernul Ciolos ofera o nava spatiala celor care dau din gard in gard cu bicicleta, pe de alta parte, tinteste cu mult prea departe pentru a obtine macar un rezultat concret, riscand sa deschida niste porti periculoase.

Fiind un guvern de un an, cred ca ar fi trebuit sa isi propuna niste actiuni punctuale, fezabile imediat, cu rezultate cat mai greu reversibile, cum ar fi inventarierea corpului de functionari si evaluarea acestora numerica si calitativa, evaluarea si simplificarea legislatiei.

Restul nu poate face decat un guvern politic reformist, cand si daca el va fi zamislit de clasa politica romaneasca.

Sau, guvernul Ciolos putea veni cu o reforma radicala, care sa rupa rapid coada pisicii, sa o treaca prin asumarea raspunderii cu riscul demiterii si sa o aplice fara rezerve astfel incat pana in toamna sa treaca toata administrata prin ciur.

Solutia aceasta calduta, reforma cu binecuvantarea politica si pe care politicul trebuie sa o aplice pe termen lung nu vad ce poate aduce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ciolos reforma administratie publica , #guvern