Guvernul Croitoru in fata Parlamentului (Cronologie)

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 15:27
5104 citiri
Guvernul Croitoru in fata Parlamentului (Cronologie)

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a respins, miercuri, prin vot, investirea Cabinetului Croitoru.

Premierul desemnat Lucian Croitoru a venit in plen cu ministrii respinsi de comisiile parlamentare. Amintim ca doar doi ministri propusi, Vasile Blaga si Bogdan Aurescu, au primit aviz favorabil.

In cadrul sedintei de plen, Lucian Croitoru si-a prezentat echipa si programul de guvernare, dupa care parlamentarii ar trebui sa voteze. Pentru ca Guvernul Croitoru sa fie investit, este nevoie de votul majoritatii senatorilor si deputatilor. Daca acest guvern pica, presedintele e nevoit sa numeasca alt premier.

Cronologia zilei

15:10 Guvernul Croitoru a picat in Parlament. 250 de parlamentari au votat impotriva si numai 189 pentru investire.

14:20 A inceput votul cu bile pentru investitura Guvernului Croitoru.

14:00 Parlamentul a votat Hotararea privind transmiterea de catre Guvern a proiectului de buget de stat si a proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010, prin derogare de la Legea de organizare a Executivului, cu 259 de voturi pentru, 4 impotriva si 120 de abtineri (PD-L).

13:50 Parlamentarii au decis sa completeze ordinea de zi a sedintei Parlamentului cu doua acte politice - o Hotarare privind transmiterea de catre Guvern a bugetului de stat pe 2010 si un angajament al Parlamentului privind respectarea obligatiilor fata de FMI.

13:10 Liberalul Varujan Vosganian i-a raspuns tot in versuri premierului desemnat. "Mihai Eminescu: Era pe cand nu s-a zarit, Acum il vezi si nu e!", a spus Vosganian.

13:05 - Premierul desemnat spune poezii

Croitoru a revenit la tribuna Parlamentului pentru a rosti poezia "Pelerinii" de Lucian Blaga.

Pelerini prin Indii sunt.

Ei trec rauri, codri, munte,

si se fac ei insisi punte,

cand o tin spre locul sfant.

Se aduna norii, marea,

ca sa-i vada cum masoara,

rand pe rand, a mia oara,

chiar cu trupul - calea, zarea.

Pelerini prin vai, prin mit,

La Banares, la Madura,

isi intind in praf faptura.

Gandul lor e dovedit.

Omul nu-i decat masura

unui drum de implinit.

12:50 Senatorul PSD Ion Vasile a declarat ca le-a oferit masti chirugicale ministrilor propusi pentru Cabinetul Croitoru, "ca un simbol si o sugestie" adresate acestora ca "este timpul sa actioneze mai ferm".

12:30 Deputatul independent Gabriel Oprea a anuntat ca cei 19 parlamentari independenti vor vota pentru investirea Guvernului Croitoru, pentru "echilibru si progres" si a facut apel la deputati si senatori sa lase conflictele deoparte si sa voteze "conform interesului national".

12:20 Cezar Preda i-a acuzat pe prezidentiabilii PSD, PNL si UDMR ca s-au folosit de tribuna Parlamentului in scopuri electorale, discursul pedelistului fiind un raspuns la discursurile lui Geoana, Antonescu si Kelemen. "Eu ii inteleg pe cei trei candidati ca folosesc aceasta tribuna pentru a-si face campanie, dar asa cum au transmis si ei niste mesaje pentru populatia Romaniei, transmit si eu unul: sunt trei candidati, trei looseri. Ii va bate Traian Basescu pe toti trei odata", a spus Preda in aplauzele parlamentarilor PD-L.

12:15 12:55 - Reprezentantii grupului minoritatilor nu vor vota, miercuri, in Parlament, Cabinetul Croitoru, chiar daca vor fi prezenti la vot, a declarat liderul grupului Varujan Pambuccian, aratand ca deputatii minoritatilor se vor ridica in picioare si vor spune: "Prezent, nu votez".

12:10 Prezidentiabilul UDMR, Kelemen Hunor, a criticat programul de guvernare propus de Lucian Croitoru, subliniind lipsa unor masuri concrete pentru combaterea crizei economice, si a atras atentia ca presedintele "ignora majoritatea parlamentara" si viseaza o "struto-camila teleghidata".

"Acest Guvern doreste sa mearga mai departe cu aceeasi lipsa de viziune cu care a guvernat un an de zile. Acest Guvern este un guvern politic cu o masca transparenta de tehnocrati si fara majoritate, fara autoritate politica si, pana la urma, fara raspundere politica", a afirmat Kelemen Hunor in timpul dezbaterilor din cadrul Parlamentului in sedinta pentru investirea Guvernului Croitoru.

11:50 Presedintele PNL, Crin Antonescu, l-a acuzat in Parlament pe premierul desemnat Lucian Croitoru, ca nu intelege ca majoritatea parlamentara nu il va accepta si ca nu are ce cauta acolo.

"Nu inteleg, domnule Croitoru, ce cautati azi aici! Aici e Parlamentul Romaniei, care s-a pronuntat clar la consultarile cu presedintele si in celelate discutii ce vrea, care printr-o hotarare s-a pronuntat limpede ca acordam increderea altcuiva. Faptul ca sunteti prezent aici in ciuda acestor lucruri, in frunte cu un om politic pentru care am anumite consideratii, Vasile Blaga, ne ziceti ca in Romania nu mai conteaza Parlamentul si suntem de decor aici, fie ca mizati pe santajul sau coruperea unora parlamentari", a declarat Antonescu.

11:30 Mircea Geoana, liderul PSD, a exprimat punctul de vedere al partidului sau referitor la Guvernul Croitoru - nu va vota pentru investire. "Vom solicita actualului presedinte reintrarea in logica democrata normala, vom reveni cu propunerea Klaus Iohannis ca prim-ministru", a spus Geoana.

"Rusine sa va fie! Asta nu e democratie si masca a cazut de pe fata PD-L-ului", a continuat Geoana. "In cateva saptamani v-ati dat arama pe fata si intr-un fel lumea poate sa vada cine sunt cei care mai cer cinci ani de mandat", a acuzat Geoana.

11:00 Lucian Croitoru se vede medicul Romaniei. "E o stare similara cu a unui bolnav care decide de unul singur sa intrerupa tratamentul care il ajuta (...) Romania se confrunta cu probleme exceptionale, iar solutionarea lor necesita masuri exceptionale (...) Guvernul pe care vi-l propun reprezinta o solutie", a spus Lucian Croitoru in plen, subliniind ca Romania are in prezent sansa de a se trata "corect si la timp".

10:48 Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat deschisa sedinta de plen, cu o intarziere de aproape o ora, fata de programul anuntat initial. "Avem 391 de parlamentari prezenti, 79 absenti, cvorumul este indeplinit, a anuntat Geoana.

10:35 INEDIT - Croitoru intra in sala de plen, cu o masca chirurgicala in maini, de tipul celor distribuite pentru prevenirea raspandirii gripei porcine.

10:20 Parlamentarii PSD vor vota impotriva Guvernului Croitoru cu bilele la vedere, potrivit unor reprezentanti social-democrati citati de NewsIn.

10:00 Lucian Croitoru a ajuns la Palatul Parlamentului, unde trebuie sa inceapa sedinta Camerelor reunite ale Parlamentului.

09:00 - Secretarul Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri ca sedinta pentru votul Parlamentului acordat Guvernului Croitoru va incepe la ora 10.00 si daca lucrarile vor decurge conform programului la ora 14.00 se va vota.

Ati urmarit pe Ziare.com evolutia minut cu minut a situatiei din Parlament

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Guvernul Croitoru vot, #Guvern Croitoru Parlament, #Guvern Croitoru investit , #guvern