Guvernul demonteaza acuzatiile lui Ponta: Nu s-a vandut cuprul

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 16:42
3864 citiri
Guvernul demonteaza acuzatiile lui Ponta: Nu s-a vandut cuprul

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, i-a demontat argumentele presedintelui PSD, Victor Ponta, care spusese ca Executivul, in frunte cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, "au vandut cuprul Romaniei", spunand ca acesta are informatii gresite si ca s-a vandut doar o firma cu o licenta de exploatare doar pentru urmatorii 7 ani.

Ponta il acuza pe Ungureanu de minciuna pentru privatizarea CupruMin

"Sigur ca putem discuta despre problema de privatizare aleasa, discutam despre privatizarea unor resurse, nu despre vinderea unor resurse minerale (...)

Legat de zacamantul propriu-zis - vorbim de o societate care detine o licenta de exploatare pana in 2019. Aceasta societatea poate avea profit sau da dea faliment si acel zacamant ramane in proprietatea statului roman pana in 2019, fie ramane dupa", a precizat Suciu, la Realitatea TV.

Nu putea lua credite, nici garantii de stat

Dan Suciu a explicat faptul ca, in ciuda a ceea ce spunea Ponta, era imposibil pentru CupruMin sa ia credite sau sa beneficieze de datorii de stat.

"Profitul era de 18 milioane de lei, dar datoriile istorice sunt de 60 de milioane de lei (...) acest exercitiu financiar face imposibil ca aceasta societate sa primeasca garantii de stat sau credite", a spus Suciu.

El l-a contrazis pe Ponta si referitor la creditele de la Banca Mondiala pentru investitiile de mediu de la Rosia Poieni- spunand ca acestea puteau ajuta doar pe termen lung si ca problema cu poluare trebuie rezolvata pe termen scurt, lucru pe care doar un investitor il putea face.

"Constrangerile pe termen scurt fac imposibila o alta formula pentru investitii de mediu", a afirmat Suciu.

Termenul de 135 de zile, doar varianta extrema

O alta afirmatie a lui Ponta pe care Suciu a tinut s-o clarifice a fost cea referitoare la faptul ca banii pentru CupruMin, 200 de milioane de euro, vor intra in conturile statului abia peste 135 de zile.

Suciu a spus ca acesta e termenul limita, dar ca greu se poate ajunge pana acolo, atat timp cat depinde de avizele pe care trebuie sa le dea statul - pentru mediu sau de la Consiliul Concurentei, iar statul e interesat sa le dea cat mai rapid.

"Termenul de 135 de zile prevedea durata maxima a tuturor constrangerilor - atat avizul de mediu, cat si de la Consiliul Concurentei au 60 de zile.

Sunt termenii ultimi posibili, e pana la 60 de zile. E in interesul statului roman ca acel lucru care depinde de stat, avizul concurentei, sa se faca cat mai repede", a comunicat Suciu.

El a explicat si de ce contractul inca nu se semnase pana la ora aceea, desi vineri e ultima zi in care se poate semna, fiind la 10 zile de la data castigarii licitatiei.

"Nu era pana in ultimul moment. Tinea de noul proprietar sa-si asume aceste angajamente, nu e simplu sa faci rost de cateva zeci de milioane de dolari sa-i depui ca garantie", a conchis Suciu.

Mai mult discernamant

Intr-o alta interventie, la Digi 24, Suciu le-a cerut celor care critica, referindu-se la cei din Opozitie, "mai mult discernamant" cand vorbesc de vanzarea zacamintelor de cupru, dat fiind ca nu e vorba de asa ceva.

"Singura critica pe care am vazut-o in legatura cu aceasta firma care a facut evaluarea e ca are sediul intr-un apartament, asta e singura critica. E o firma care a lucrat demult in evaluari, a mai facut evaluari si nu au fost probleme, nu unde are sediul social. Evaluarea pe care a facut-o firma respectiva e la un pret de 2 ori si jumatate fata de prima evaluare facuta a CupruMin, in 2008, si sa nu uitam contextul economic din 2008 si sa ne uitam la actualul context economic", a declarat Suciu.

"In buna parte e un proces de neintelegere, am si eu partea mea de vina, probabil n-am comunicat foarte bine datele (...)as miza pe mai mult discernamant din partea colegilor cand fac declaratii, mai ales cele referitoare la vanzarea zacamantului, nu e vorba despre asa ceva", a transmis purtatorul de cuvant al Guvernului.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Guvern CupruMin acuzatii Ponta, #Suciu Ponta cupru , #guvern