Ziare.com

Guvernul discuta miercuri un proiect de lege privind confiscarea averilor ilicite (Video)

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 12:29

   

Guvernul discuta miercuri un proiect de lege privind confiscarea averilor ilicite (Video)
Premierul Boc a declarat miercuri ca la sedinta de Guvern de dupa amiaza se va discuta un proiect de lege privind confiscarea extinsa a averilor obtinute in urma unor infractiuni.

Seful Executivului a facut acest anunt la un Forum despre revizuirea Constitutiei organizat la Cercul Militar.

Boc spunea pe 27 iunie ca problema imposibilitatii legale de a confisca averea dobandita in mod ilicit poate fi solutionata si de catre Parlament printr-un proiect de lege ce ar putea fi initiat chiar de catre Executiv.

"Spunem foarte clar ca cei care isi dobandesc averea in urma unor infractiuni nu vor avea niciodata liniste in Romania. Iar acest lucru poate fi gasit printr-o analiza corecta la nivelul Parlamentului. Evident, Guvernul are posibilitatea sa initieze un proiect de lege in acest sens pentru a pune in aplicare decizia Consiliului European", a declarat Boc, imediat dupa discursul presedintelui Basescu in fata Camerelor reunite ale Parlamentului.

Presedintele Basescu a declarat in aceasi zi ca CCR, dupa ce s-a exprimat privind neeliminarea din Constitutie a prezumtiei averii licite, tot ea a aratat ca o lege poate fi initiata pentru transpunerea in legislatia romana a deciziei 2005/212 JAI, din 24 februarie 2005.

"In decizia Curtii Constitutionale veti observa ca, dupa ce Curtea Constiutionala isi mentine punctul de vedere ca trebuie mentinut, in alineatul 8, trebuie mentinuta prezumtia ca averea este licita, pe urma, Curtea Constitutionala da drumul Parlamentului si Guvernului sa initieze o lege, prin care sa se transpuna in legislatia romana decizia 2005/212 JAI, din 24 februarie 2005.

Aceasta decizie este un act normativ european si toate statele Uniunii Europene au avut obligatia ca pana in martie 2007 sa implementeze aceasta decizie in propria legislatie. Daca ati observat, si vecinii bulgari au anuntat ca au adoptat legea, care va intra in vigoare la 1 ianuarie. Aceasta decizie, ca si legea vecinilor bulgari, se refera la confiscarea averilor ilicite, prin inversarea sarcinii probei.

Deci la nivelul Uniunii Europene exista, in toate legislatiile statelor membre, mai putin in legislatia Romaniei si a Bulgariei, solutia de inversare a sarcinii probei pentru cei care au fost condamnati la minim un an de inchisoare.

De asemenea, decizia Consiliului pe Justitie si Afaceri Interne - acesta-i JAI - precizeaza dreptul si obligatia statului de a merge la confiscare extinsa. Este una din prevederile legislative care functioneaza pe tot teritoriul Uniunii Europene si care vizeaza lupta impotriva coruptiei", pleda Basescu.

Saptamana aceasta, si PSD a depus la Parlament propriul proiect pe acest subiect. Liderul PSD Victor Ponta l-a intrebat saptamana trecuta pe Emil Boc de ce Guvernul nu a initiat o lege care sa transpuna aceasta directiva europeana.


Sursa: rNews

Articol citit de 1275 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PD-L castiga, USL pierde.

Se pare ca se cam strange funia in jurul parului. Daca Guvernul reuseste sa introduca aceasta Lege si mai ales daca legea odata adoptata va fi pusa in practica, PD-L va castiga cel putin o data iar USL va pierde de doua ori, cel putin. PD-L va castiga in mod cert din punct de vedere electoral, iar USL in mod logic vor pierde electoral. Insa USL in general si PSD in special, si probabil si celelalte partide vor mai pierde si o buna parte din averile dobandite prin jaf si posibil vor pierde si membri sau chiar lideri importanti, in ideea ca Justitia va pedepsi la randul sau, infractorii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor