Guvernul disperarii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 07:23
7714 citiri
Guvernul disperarii (Opinii)

Guvernul Ponta 4 pare un guvern al disperarii, incropit cu ce a mai gasit prin debara neridicat sau neurmarit oficial de procurorii DNA si cu o acoperire parlamentara. Guvernul cu care Victor Ponta pare sa se agate de ultima sa carte, functia de premier.

Daca informatiile aparute in presa, si anume ca a obtinut sustinerea parlamentarilor propriului partid sub amenintarea excluderii oricarui indisciplinat, sunt reale, ele arata, cred, cat de precara a devenit situatia politica a dlui Ponta.

Ciudatenia acestui guvern incepe cu compozitia lui politica. PLR, partid cu doua ministere importante, este inca o fictiune. El nu exista in mod legal. Deci a ajuns partid de guvernare fara sa fie, de fapt, partid, ceea ce mi se pare o imensa anomalie.

Apoi, vedem ca cei mai multi dintre ministrii delegati au disparut, ceea ce nu e rau deloc, desigur. Era o aberatie sa ai un ministru pentru invatamantul preuniversitar si unul pentru invatamantul superior, un ministru al Finantelor si unul pentru Buget.

Dar vad ca Economia a ramas separata de Energie. Daca va aduceti aminte, separarea a fost facuta pentru ca din ministerul pe atunci liberal al Economiei sa fie smulsa o bucata suculenta si pentru PSD. Acum explicatia nu cred ca e diferita. Doar ca bucata suculenta s-a dus spre PLR.

Ceea ce nu inteleg este inglobarea sub o caciula unica a Energiei si IMM-urilor. Ce au unele cu altele, cu exceptia faptului ca si IMM-urile consuma energie?

De remarcat intarirea pozitiei UNPR, cel putin la nivel simbolic, prin faptul ca dl Oprea devine unicul vicepremier al Guvernului. Si nu e de mirare cat timp aportul sau la sustinerea majoritatii este esential in actuala configuratie politica. Pleaca UNPR, pica Guvernul.

Dar sa ne uitam putin si la numele din Guvern.

Vedem ca peste noul minister al Energiei si IMM-urilor a fost pus sef dl Andrei Gerea de la PLR. Este la al doilea mandat. Primul a fost de ministru al Economiei in ultimele luni ale USL. Daca ma uit in CV-ul dlui Gerea nu vad nimic, dar nimic care sa-l recomande pentru o demnitate atat de inalta.

A fost electronist, la 29 de ani a absolvit ASE, a lucrat ca manager relatii cu clientii in trei banci si si-a atins apogeul ca director al sucursalei Pitesti a Bancii Tiriac. Dupa care s-a ocupat numai cu politica. Ce treaba are cu Energia? Cu IMM-urile?

Cam la fel cu dna Gratiela Gavrilescu, instalata peste un minister al Mediului care a reinglobat Apele si Padurile. Dna Gavrilescu a absolvit Facultatea de Tehnologie Petrochimica de la Ploiesti si are specializare pe probleme de medicina muncii.

Mai aproape de domeniu este sotul sau, Mihai Gavrilescu, consilier in Departamentul de Paduri si Ape.

Ma veti intreba daca suspin dupa tehnocrati. Nu, am mai spus ca nu cred in solutia tehnocrata care cosmetizeaza politicul si il mai si scuteste de responsabilitatea actului de guvernare.

Dar un politician pus in fruntea unui minister trebuie sa aiba o legatura cu domeniul, sa fi vadit o preocupare pentru el, sa aiba o calificare pentru ca altfel nu intelege nimic. Cum sa ai viziune si sa faci politici publice daca nu intelegi nimic?

Dar ca sa nu ziceti ca am ceva doar cu PLR, ma uit si la noii intrati de la PSD. De exemplu, dl Mihai Tudose, propus la Ministerul Economiei si Turismului. Domnia sa are studii si specializari in stiinte juridice, aparare si securitate, dar sub aspect profesional e foarte palid. A fost jurist la SC Farex SA Braila si dupa aceea doar deputat. O fi calificat pentru Economie?

Dl Sorin Campeanu, rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, este propus de PC pentru Ministerul Educatiei. Calificare are desigur, dar va amintesc cateva elemente.

Dl Campeanu a fost introdus in Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare prin decizia ministrului de atunci al Educatiei, Liviu Pop, cand a acesta a decis reorganizarea Consiliului fix in ziua in care CNATDCU decidea ca Victor Ponta a plagiat.

Dl Campeanu este si presedintele Consiliului National al Rectorilor, organism care a salutat amputarea Legii Educatiei. Nu stiu daca in aceste conditii mandatul dlui Campeanu se anunta incurajator pentru Educatia romaneasca.

Si, desigur, nu pot sa nu remarc revenirea in guvern a lui Liviu Pop, fostul ministru al Educatiei al carui mandat s-a limitat la anihilarea institutiilor care au stabilit sau puteau sa stabileasca plagiatul lui Victor Ponta.

Mi se pare un guvern trist, prafuit ca un final inainte de caderea cortinei.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...