Guvernul ia masuri, pentru a evita declansarea procedurii de infringement

Duminica, 06 Februarie 2011, ora 17:34
1433 citiri
Guvernul ia masuri, pentru a evita declansarea procedurii de infringement
Foto: zf.ro

Guvernul va transfera Consiliul de Supraveghere din domeniul feroviar, de la Ministerul Transporturilor, la Consiliul Concurentei, pentru a respecta legislatia europeana si pentru a evita declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.

"Avand in vedere ca termenul este depasit cu aproape patru luni fata de calendarul asumat, Comisia Europeana asteapta din partea autoritatilor romane informatii privind organizarea acestui organism in acord cu legislatia Uniunii Europene, in termenul asumat de acestea, in lipsa acestor informatii urmand a se trece la etapa contencioasa a procedurii de infringement, etapa contencioasa care va implica sesizarea Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de MTI, potrivit Mediafax.

In 2008, Comisia Europeana a evaluat modul in care Romania a adoptat doua directive europene cu privire la sistemul feroviar. Institutia a constatat ca exista o serie de aspecte care ar putea crea un conflict de interese in ceea ce priveste activitatea Consiliului de Supraveghere din domeniul feroviar.

Aspectele semnalate de Comisia Europeana se refera in principal la statutul Ministerului Transporturilor ca reprezentant al statului in calitate de actionar al administratorului de infrastructura (CFR SA) si al operatorilor nationali de transport de marfa (CFR Marfa), respectiv de calatori (CFR Calatori).

Autoritatile romane au transmis Comisiei Europeane calendarul pentru adoptarea de catre guvern a actelor normative.

Ministerul Transporturilor a dorit initial sa transfere Consiliul de Supraveghere la Secretariatul General al Guvernului, insa, in urma unor discutii in Guvern din iunie 2010, s-a decis trecerea Consiliului la Ministerul Economiei.

Acesta din urma a respins insa transferul, motivand ca, nici in aces caz, Consiliul de Supraveghere nu ar fi independent, intrucat companiile CFR au contracte incheiate cu companiile din subordinea sa.

Functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere din domeniul feroviar va fi ocupata, prin trecerea la Consiliului Concurentei, de un secretar de stat din cadrul Consiliului Concurentei.

Indemnizatia pentru membrii Consiliului de Supraveghere din domeniul feroviar nu va putea depasi 20% din indemnizatia lunara a secretarului de stat din cadrul Consiliului Concurentei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Consiliul de Supraveghere, #domeniul feroviar , #guvern
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
GUVERNUL ia aceste masuri - pentru a fi similare cu cele de la NAVROM - fara FLOTA