Guvernul isi va angaja raspunderea, pana in aprilie, pentru restituirea proprietatilor

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 18:04
2792 citiri
Guvernul isi va angaja raspunderea, pana in aprilie, pentru restituirea proprietatilor

Guvernul isi va angaja raspunderea, pana in luna aprilie, pentru un proiect de lege privind regimul juridic al restituirii proprietatilor.

"Pana in luna aprilie, Guvernul isi va asuma raspunderea pe o lege privind regimul juridic al restituirii proprietatilor", a anuntat, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

El a precizat ca, pentru despagubirea fostilor proprietari, in proiectul de buget pe acest an sunt prevazute doar sumele aferente unor hotarari judecatoresti definitive si executorii, de aproximativ 500 milioane de lei.

Conform datelor prezentate recent de Guvern, Romania a achitat deja despagubiri pentru terenuri si constructii nationalizate in cuantum total de 5 miliarde de euro si mai exista solicitari de plata pentru inca 8 miliarde.

Persoanele care au cumparat drepturi litigioase pentru imobilele nationalizate, in cadrul proceselor de restituire a bunurilor, vor fi obligate sa achite un impozit pe diferenta dintre suma platita pentru acele drepturi si cea incasata de la stat pentru proprietate sau valoarea imobilului respectiv.

Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, un memorandum privind urgentarea elaborarii noilor reglementari in domeniul restituirii proprietatilor, intocmit de ministrul delegat pentru Buget, document in care se fac propuneri pentru incadrarea in termenul acordat de CEDO statului roman pentru solutionarea problemei restituirii proprietatilor.

Potrivit deciziei Guvernului, pana la finele anului 2015 Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor urmeaza sa revada toate dosarele solutionate, inclusiv cele pentru care s-au platit despagubiri in numerar, si sa analizeze cauzele care au determinat nerestituirea bunurilor in natura sau prin echivalent, in compensare cu alte bunuri.

Totodata, pana pe data de 30 ianuarie 2013, Comitetul interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor trebuie sa elaboreze si sa prezinte pentru prima lectura proiectul de lege privind reglementarea restituirii proprietatilor.

Fiecare minister va transmite Ministerului Finantelor, pana la 30 ianuarie 2013, situatia imobilelor retrocedate, a celor nou construite si, dupa caz, situatia cheltuielilor cu chiriile pentru sedii, iar Ministerul Educatiei va transmite situatiile mentionate si pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor estimeaza totalul despagubirilor la 8,7 - 9 miliarde euro.

Banii sau casele inapoi

Miza mare a procesului nu sunt casele si terenurile nationalizate de la populatie, care ar fi reprezentat doar o mica parte din sumele de plata, ci despagubirile pe care statul ar putea fi obligat sa le plateasca pentru culte si minoritati.

Fostul ministru al Finantelor Publice Bogdan Dragoi a declarat in primavara anului trecut ca din totalul de 70 de miliarde lei estimat, care ar reprezenta echivalentul in bani al proprietatilor nationalizate daca toate acestea nu ar putea fi restituite in natura, mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri de retrocedare pentru 88.000 de imobile.

De altfel, Guvernul Ungureanu a incercat sa promoveze o lege de limitare a despagubirilor fostilor proprietari, dar a retras proiectul de lege, sub presiunea societatii civile si a UDMR, precum si pentru ca exista riscul ca actul normativ sa fie declarat neconstitutional.

La acea vreme, Ministerul Justitiei a sustinut restituirea in natura a proprietatilor nationalizate si esalonarea pe o perioada foarte lunga a despagubirilor banesti si a respins total propunerea initiala a Finantelor, de limitare a despagubirilor.

Se pare ca Guvernul Ponta are in vedere chiar aceasta solutie, respectiv restituirea in natura a cat mai multor imobile si terenuri si esalonarea pe o perioada mai lunga a despagubirilor banesti.

Surse guvernamentale sustin insa ca s-a pus si problema constituirii unui nou Fond Proprietatea, mai ales ca in perioada urmatoare statul va lista o serie de companii la Bursa de Valori Bucuresti.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...