Guvernul modifica azi Legea achizitiilor publice. Dancila spune ca va fi dupa model german

Joi, 24 Mai 2018, ora 08:08
3880 citiri
Guvernul modifica azi Legea achizitiilor publice. Dancila spune ca va fi dupa model german
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Premierul Viorica Dancila a anuntat, luni, ca Legea achizitiilor publice va fi modificata in ceea ce priveste termenele in care sunt solutionate contestatiile la licitatiile pe fondurile europene, in sensul reducerii acestora.

"Schimbul de bune practici il putem folosi si este benefic. In modificarea Legii achizitiilor publice, pe care o vom face in sedinta de guvern de joi, avem un capitol destinat acestui lucru (contestatii - n.red.) . Am luat modelul german si vom face acest lucru", a declarat Dancila, aflata intr-o vizita la Bacau.

Totodata, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat miercuri, la Palatul Victoria, ca in sedintele de guvern de joi si de saptamana viitoare, vor fi adoptate doua ordonante de urgenta si normele de aplicare prin care se aduc modificari la Legea achizitiilor publice.

Potrivit lui Teodorovici, Curtea de Conturi si Agentia Nationala de Achizitii Publice (ANAP) de multe ori se suprapuneau in privinta anumitor atributii privind controlul procedurilor de achizitii publice.

"Vom decide maine, in sedinta de guvern, prin ordonanta de urgenta, ca doar Curtea de Conturi va fi cea care verifica, desigur, dupa atribuirea unui contract, modul in care acesta a fost atribuit. Oricum, Curtea de Conturi verifica modul in care cheltuielile publice sunt efectuate si e normal si logic ca la acel moment sa faca si verificarea modului in care un contract a fost atribuit", a spus Teodorovici.

Ministrul Finantelor a precizat ca o alta modificare face referire la faptul ca, in cazul unei lucrari, nu va fi reluata procedura de achizitie pentru partea din contract contestata.

"De foarte multe ori se intampla ca in cazul unui contract de lucrari sa se reia procedura de achizitie publica pentru acea parte foarte mica necesara finalizarii unui contract. Prin modificarea de maine acest lucru se elimina. Nu trebuie reluata si se spune foarte clar modul in care acel contract se extinde pentru a include si noua activitate.

Avem situatii in care, din motive neimputabile, situatii de urgenta, de forta majora (inundatii si nu numai), este nevoie sa se intervina imediat. Atunci putem sa dam un ordin de incepere a acelor lucrari pentru a opri, poate, o calamitate, repararea unui drum de care depinde viata unor oameni in acea zona, iar in paralel sa se desfasoare procedura de atribuire a acelui contract", a afirmat Teodorovici.

O alta propunere de modificare anuntata de Teodorovici este aceea de a reglementa mult mai clar modul in care se face studiul de fezabilitate pentru partenerii privati, pentru concesiuni, precum si la eliminarea notificarii prealabile.

El a mai spus ca exista "o practica", aceea de a contesta pentru orice motiv, fapt care a dus la blocarea unor investitii importante.

"Am introdus cateva prevederi care vor face trimitere la o cautiune pe care cei care vor sa conteste trebuie sa o depuna atunci cand contesta la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Cautiunea este de 2% din valoarea estimata a contractului, dar cuprinsa in intervalul de 35.000 de lei pana la 880.000 de lei.

De asemenea, la instanta, atunci cand se depune o contestatie, va fi un procent de 2% pana la valoarea estimata a contractului de 100 de milioane de lei si de 1% pentru contractele de peste un miliard de lei. Este un aspect pe care l-am discutat si cu colegii nostri de la Comisia Europeana si care au agreat intr-un final acest lucru", a precizat Teodorovici.

Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Sebastian Burduja (PNL) este principalul vinovat pentru „creșterea necontrolată a prețurilor energiei", este convins George Simion (AUR). Potrivit liderului din opoziție, Guvernul PSD+PNL a...
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
70% din balanța comercială a României înclină către importuri pe bandă rulantă, potrivit economistului Mircea Coșea. Însă, ministrul PSD al Economiei, Radu Oprea, susține că pentru...
#legea achizitiilor publice , #guvern
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
"Legea achizitiilor publice... va fi dupa model german".
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”