Guvernul Ponta2 a depus juramantul - Ce le-a urat Basescu noilor ministri

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 23:45
21230 citiri
Guvernul Ponta2 a depus juramantul - Ce le-a urat Basescu noilor ministri
Foto: Digi24

Guvernul Ponta2 a primit, vineri seara, votul de investitura in plenul Parlamentului, fiind inregistrate 402 voturi "pentru" si 120 "impotriva".

Presedintele Traian Basescu a semnat apoi decretul de numire a noului Cabinet, iar hotararea Parlamentului privind acordarea increderii Guvernului Ponta a aparut in Monitorul Oficial.

In jurul orelor 21.30 noii ministri au depus juramantul in prezenta presedintelui Traian Basescu.

La finalul ceremoniei, seful statului a urat succes noului Guvern, afirmand ca isi doreste, cu toata sinceritatea, sa isi atinga obiectivele. Totodata, Traian Basescu le-a spus noilor ministri ca sunt condamnati sa aiba succes, iar in cazul in care nu vor avea, vor fi singurii responsabili.

"Votul romanilor inseamna ca sunteti obligati, condamanti sa aveti succes, iar daca voi veti avea succes, atunci si tara va avea succes, la fel si cei 4,5 milioane de cetateni care si-au pus increderea in dumneavoastra. In caz contrar, veti fi singurii responsabili", a precizat presedintele Romaniei.

"Va urez succes si va asigur ca, in masura in care veti avea nevoie, sa apelati la sprijinul meu", a mai declarat seful statului.

Cabinetul Ponta2, forma finala: 17 ministri si 9 ministri delegati

Ziare.com v-a transmis principalele evenimente si declaratii legate de investirea Guvernului Ponta2 in format LIVE text:

22:20 - Presedintele Traian Basescu nu a dat mana cu Gabriel Oprea, Radu Stroe si Relu Fenechiu la ceremonia depunerii juramantului de la Cotroceni.

In schimb, presedintele Basescu a dat mana cu premierul Ponta si cu vicepremierul Liviu Dragnea, dupa ce acestia au depus juramantul, potrivit Mediafax.

22:15 - "Votul romanilor inseamna ca sunteti obligati, condamanti sa aveti succes, iar daca voi veti avea succes, atunci si tara va avea succes, la fel si cei 4,5 milioane de cetateni care si-au pus increderea in dumneavoastra. In caz contrar, veti fi singurii responsabili. Aveti premize sa tractati Romania catre crestere economica si n-am sa emit niciun fel de pareri despre ce sa faceti, ati guvernat deja 7 luni, a fost o incalzire buna", a declarat Traian Basescu dupa ceremonia de depunere a juramantului.

22:10 - Membrii Guvernului Ponta2 au depus juramantul.

21:35 - Ceremonia de depunere a juramantului de catre Guvernul Ponta2 a inceput in prezenta presedintelui Traian Basescu.

21:20 - Decretul pentru numirea Guvernului Romaniei a fost publicat vineri in Monitorul Oficial.

21:10 - Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a noului Cabinet, Guvernul condus de premierul Victor Ponta.

20:40 - Depunerea juramantului noilor ministri ai Guvernului Ponta2 va avea loc la orele 21.30.

20:30 - Copresedintele USL Crin Antonescu a apreciat, vineri, dupa ce Guvernul Ponta a primit votul de investitura in Parlament, ca va fi un ciclu de guvernare cu greutati, subliniind ca nu are rost sa prezinte "in mod idilic" relatia dintre PSD si PNL, "imbratisarea" acestora nefiind de "nedezlipit".

Intrebat cat timp crede ca PSD si PNL vot sta impreuna, Antonescu a subliniat: "Atat cat e nevoie incat sa ne putem desparti strangandu-ne mana si sa ne despartim cu fruntea sus fata de alegatori".

20:20 - Premierul Victor Ponta a salutat, vineri, votul de incredere al Parlamentului acordat noului sau Guvern.

"Vreau sa multumesc Parlamentului, pentru increderea data Guvernului. Vreau sa urez celor care nu sunt in Guvern 'Sarbatori fericite!', ministrii trebuie sa se pregateasca pentru sedinta de maine (sambata - n.red.). Vreau sa ma ridic cat mai aproape de sperantele celor care m-au votat", a precizat Victor Ponta, dupa ce Guvernul sau a trecut de Parlament cu 402 voturi "pentru" si 120 "impotriva".

20:10 - Administratia Prezidentiala a oferit, vineri seara, explicatii legate de participantii la ceremonia de depunere a juramantului de catre noul Guvern. Cotroceniul a aratat ca accesul la eveniment va fi limitat.

Astfel, potrivit unui comunicat al Presedintiei, la ceremonia de depunere a juramantului de catre Cabinetul Victor Ponta sunt invitati sa participe, pe langa membrii Executivului, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, presedintii celor doua Camere ale Legislativului, precum si presedintele si membrii Curtii Constitutionale, pentru ca nu se stie ora la care va avea loc evenimentul si numarul mare al membrilor Guvernului.

19:40 - Guvernul Ponta2 a trecut cu 402 voturi pentru si 120 impotriva. In cursul serii, premierul Victor Ponta si ministrii Cabinetului sau urmeaza sa depuna juramantul la Palatul Cotroceni, in fata presedintelui Traian Basescu.

19:30 - Votul privind investirea noului Guvern s-a incheiat. Urmeaza numararea voturilor.

19:20 - Administratia prezidentiala a transmis membrilor viitorului Cabinet ca la ceremonia depunerii juramantului, care ar urma sa aiba loc vineri noaptea la Cotroceni, vor fi acceptati doar membrii Guvernului, nu si alti invitati, au declarat pentru Mediafax surse din USL.

18:30 - A inceput votul pentru investirea Guvernului.

18:25 - "Eu voi fi garantul respectarii tuturor drepturilor minoritatilor din Romania, voi discuta si voi respecta reprezentantii UDMR, pentru ca voi reprezenta o comunitate de 1,5 milioane de maghiari.

Va multumesc pentru oportunitatea de a-mi prezenta programul de guvernare si imi doresc ca Parlamentul si Guvernul sa isi faca datoria fata de tara", a declarat Victor Ponta.

18:20 - Premierul Victor Ponta sustine din nou un discurs.

18:17 - "Suntem chemati sa validam astazi Guvernul Apocalipsa", si-a inceput fostul premier discursul, argumentand ca in aceasta perioada de criza economica in Uniunea Europeana, dar si in plan intern, lista de ministri propusa de primul-ministru desemnat Victor Ponta "arata cu totul invers fata de Guvernul de care avem nevoie".

18:14 - Mihai Razvan Ungureanu vorbeste de la tribuna Parlamentului.

18:07 - "Pentru mine o Romanie puternica inseamna o Romanie a diversitatii, a dezvoltarii si a creativitatii. Atunci cand vorbesc despre diversitate, ma refer atat la diversitatea etnica, cat si la diversitatea regionala si cred ca amandoua din aceste chestiuni au fost prinse in programul dvs de guvernare. In ceea ce priveste diversitatea etnica am regasit in program majoritatea chestiunilor pe care le-am discutat, in timp, grupul nostru parlamentar cu dvs, si lucrul acesta il consideram de bun augur.

De la legea minoritatilor - pe care sper ca de data aceasta chiar sa o avem trecuta prin Parlament, mai ales ca aveti o majoritate confortabila - pana la chestiuni care tin de detalii institutionale sau de aplicare a legii invatamantului", a declarat Pambuccian.

18:01 - Reprezentantul minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a luat cuvantul la tribuna Parlamentului.

17:59 - Laszlo Borbely si-a incheiat discursul. El a prezentat tristetea membrilor UDMR ca dupa 23 de ani nu mai sunt la guvernare, insa a subliniat ca exista si masuri ale Guvernului pe placul Uniunii. In final, Borbely a precizat, insa, ca UDMR nu va vota Guvernul Ponta.

17:50 - Laszlo Borbely prezinta punctul de vedere al UDMR de la tribuna Parlamentului.

17:45 - Liderul senatorilor PP-DD Tudor Barbu sustine un discurs.

17:42 - "PDL nu poate sa isi dea girul pentru o guvernare nascuta din manipulare.(...) Ceea ce socheaza astazi este ca acelasi prim-ministru vine in fata noastra cu mai multi oameni si ne cere din nou sa le acordam incredere.

Ani de zile ati spus ca PDL sunt romanii rai, iar USL sunt romanii buni. Acum ca ati castigat guvernarea spuneti ca austeritatea va continua. Ati castigat alegerile prin minciuna", a acuzat liderul PDL.

17:35 - Vasile Blaga sustine un discurs.

17:26 - "Stimati colegi, suntem un Parlament neobisnuit de mare numeric, avem un guvern neobisnuit de mare, numeric, e un lucru esential pentru democratie sa fim un Parlament nu doar mare, ci si puternic, sa fiti un Guvern nu doar mare, ci si puternic.

Aveti, domnule premier, in spatele dumneavostra cea mai puternica majoritate care a existat in Romania dupa 1992, izvorata direct si legitim din votul cetatenilor. Va asigur ca veti avea din partea noastra ceva imperios necesar: veti avea parte de exigenta unui control parlamentar autentic, in primul rand din partea propriei majoritati", i-a transmis Antonescu colegului de Uniune.

17:15 - Presedintele Senatului Crin Antonescu sustine un discurs.

17:04 - Victor Ponta isi incheie discursul. Urmeaza dezbaterile, circa 1 ora si jumatate - timpii alocati partidelor parlamentare - plus inca 1 ora alocata Guvernului.

Alte 2 ore ar putea dura votul secret cu bile, desi lipsesc 184 dintre cei 588 de parlamentari alesi la 9 decembrie. In aceste conditii, depunerea juramantului la Palatul Cotroceni ar putea avea loc dupa ora 21:00.

16:20 - Ia cuvantul premierul desemnat, Victor Ponta. El a multumit tuturor celor care au votat pe 9 decembrie si a spus ca astazi, 21 decembrie, se sfarseste o lume si incepe alta.

"Romanii si-au castigat in acest an, intai in strada, apoi la vot, dreptul de a solicita o schimbare fundamentala. Ei si-au pus uriase sperante intr-o noua societate, un nou mod de a conduce o noua societate", a spus premierul desemnat.

Ponta a sustinut ca e nevoie de o noua Constitutie, o reforma administrativa si o noua lege electorala.

"Exista lucruri mult mai importante decat disputa politica", a mai adaugat el, reamintind, printre altele, de romanii care au ales sa munceasca peste hotare, de tinerii care au decis sa nu mearga la vot, artistii "care ne fac mandri", medicii, profesorii sau jandarmii care se lupta acum cu zapezile si care au asteptari mari de la invingatorii in alegerile din 9 decembrie.

Ponta: Votul pentru Guvernul USL poate sfarsi o lume politica a dezbinarii si arogantei

16:05 - Lipsesc de la plenul reunit al celor doua camere 184 de senatori si deputati. Sunt constituite legal comisiile permanente comune, printre care cea de control a SRI, comisia pentru revolutionari si comisia pentru statut.

16:00 - Toti ministrii au fost avizati pozitiv. Premierul Ponta a venit in sala pentru inceperea ceremoniei de investitura. Presedintele Traian Basescu nu este prezent.

Traian Basescu nu merge in Parlament

15:25 - Dan Sova a primit aviz favorabil. Dan Nica (Comunicatii) este inca audiat.

15:04 - Deputatii asteapta nerabdatori ca audierile sa se incheie si premierul Ponta sa vina sa isi prezinte programul de guvernare pe care sa primeasca votul de investitura. Este prezent si Nicolae Vacaroiu, presedinte al Curtii de Conturi si fost premier al Romaniei, dar si Avocatul Poporului, Valer Dorneanu.

15:02 - Relu Fenechiu (Transporturi) a primit aviz favorabil.

15:00 - Dan Sova (delegat pentru Infrastructura) este inca audiat in comisia de Industrii.

14:45 - Relu Fenechiu (Transporturi) este inca audiat in comisiile de specialitate. El a declarat in comisie ca 20% din CFR Marfa va fi privatizat.

14:44 - Nicu Banicioiu (Tineret si Sport) si Mihnea Costoiu (delegat pentru Cercetare) au primit aviz favorabil.

14:42 - Remus Pricopie (Educatie) a primit aviz favorabil. Crin Antonescu intra in sala de plen.

14:40 - Senatorii, deputatii si ministrii deja audiati se strang in sala de plen unde va urma ceremonia de investitura, sala Alexandru Ioan Cuza, una dintre cele mai mari din Palatul Parlamentului.

Patriarhul Daniel a raspuns invitatiei adresate de Parlament si este prezent in sala. Din partea BNR este prezent Bogdan Olteanu. A sosit si presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.

Presedintele Traian Basescu a primit invitatie, dar nu a confirmat pana acum prezenta. Niciun presedinte al Romaniei nu a participat dupa 1989 la votul pentru investirea unui guvern.

14:23 - Liviu Dragnea a primit aviz favorabil. Relu Fenechiu (Transporturi) este inca audiat.

14:15 - Mona Pivniceru a declarat in fata jurnalistilor ca va trimite propunerile de procurori sefi, Ioan Irimie si Tiberiu Nitu, la presedintie, in ciuda avizului negativ al CSM, pentru ca "renuntarea la aceasta procedura trebuie convenita atat de presedintie, cat si de premier si CE".

"Am ajuns in aceasta extindere, la limita legii, a procedurilor, consecinta a ultimului raport al CE care a sugerat procedura transparenta si pasii procedurali(...) Statul roman se afla intr-un proces de monitorizare, CE analizeaza", a declarat ministrul, spunand ca asteapta ca la nivel politic sa se stabileasca faptul ca "procedura actuala nu a dat rezultate".

"Aceasta procedura deresponsabilizeaza ministrul, nu ii mai apartine lui procedura", a subliniat ministrul, anuntand ca va trimite cele doua propuneri la presedintele Romaniei si va asteapta un raspuns.

De asemenea, Mona Pivniceru a anuntat ca schimbarea procedurii de numire a procurorilor va face parte dintr-un pachet legislativ mai amplu si a declarat ca "in spiritul legii" numirea ar trebui sa apartina CSM.

14:10 - Audierile sunt pe final, se asteapta inceperea votului de investitura.

Pentru a fi investit, Guvernul Ponta2 trebuie sa primeasca 295 voturi, in conditiile in care USL si grupul minoritatilor nationale, care a anuntat ca sustine Guvernul, detin impreuna cu 118 mandate de parlamentar in plus.

ARD, UDMR si PP-DD au anuntat ca nu voteaza Guvernul, dar numarul lor de mandate este foarte mic.

14:07 - Mona Pivniceru (Justitie) si Mariana Campeanu (Munca) au primit avize favorabile.

14:03 - Audierile nu s-au incheiat, prin urmare votul de investitura intarzie. A fost pregatita o sala speciala in Palatul Parlamentului, alta decat cea obisnuita, din cauza numarului foarte mare de noi parlamentari - 588.

14:02 - Liviu Voinea (delegat pentru Buget) a primit aviz favorabil. La fel si Eugen Teodorovici (Fonduri Europene) si Daniel Chitoiu (Finante).

13:59 - Deputatul Ion Stan a demisionat din PSD. In scrisoarea de demisie el arata ca a fost membru al acestui partid din 1995 si a detinut 4 mandate de parlamentar. "Demisia mea este definitiva, irevocabila si neconditionata", se mai arata in scrisoare.

Ion Stan nu a demisionat si din Parlament, asa cum i-a cerut Victor Ponta, prin urmare el nu poate fi arestat preventiv din cauza ca Parlamentul a avizat negativ, vineri, cererea Ministerului Justitiei.

13:48 - Radu Stroe (Interne) a primit aviz favorabil. Parlamentarii PDL, in frunte cu Vasile Blaga, au votat impotriva.

13:45 - Eugen Nicolaescu (Sanatate) a primit aviz favorabil. El a declarat la final ca inca nu are un punct de vedere cu privire la Legea Sanatatii, spunand ca are in analiza trei variante.

13:33 - Maria Grapini si Rovana Plumb au primit aviz favorabil. Liviu Dragnea (vicepremier si ministru al Administratiei si Dezvoltarii Regionale) e audiat.

13:12 - Varujan Vosganian (Industrie si Comert) si Daniel Barbu (Cultura) au primit aviz favorabil.

"Oltchim va incepe sa aiba probleme de luna viitoare, luna aceasta se descurca. Statul nu-si permite. In februarie - martie trebuie sa incepem actiunea de privatizare a Oltchim", a afirmat Vosganian, conform Agerpres.

El a mai declarat: "Nu ma numar printre cei care cred ca ar trebui sa vindem pachete majoritare la Hidroelectrica sau Transgaz, dar cred ca putem vinde actiuni".

In ceea ce priveste derularea unor proiecte mari, precum Rosia Montana, reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda sau explorarea gazelor de sist, acesta a spus ca "este nevoie de acord de mediu si de increderea populatiei".

13:03 - Mihai Voicu a primit aviz favorabil. In ritmul acesta, exista toate sansele ca audierile sa se incheie la ora 14:00, asa cum s-a decis in BPN, si sa se ajunga la votul de investitura la ora programata.

13:00 - Toti ministrii sunt audiati in acelasi timp, chiar daca in comisii diferite. Desi unii parlamentari fac parte din mai multe comisii de audiere si nu pot fi in toate in acelasi timp, datorita faptului ca avizele sunt consultative si precedentului creat la investirea Guvernului Ungureanu, cand audierile au decurs fara cvorum, nu exista niciun impediment ca audierile sa se desfasoare simultan.

12:40 - Au inceput audierile ministrilor. Simultan, Mariana Campeanu (Munca), Radu Stroe (Interne), Daniel Barbu (Cultura), Mircea Dusa (Aparare), Daniel Chitoiu (Finante), Eugen Teodorovici (Fonduri Europene) isi prezinta proiectele in fata parlamentarilor.

Gigi Becali, membru in comisia juridica, participa la audierea ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, si a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu.

12:30 - Victor Ponta a anuntat ca Ion Stan a fost exclus din grupul parlamentar al PSD si va fi exclus din partid. El i-a cerut lui Stan sa isi dea demisia din Parlament, asa cum a facut si Alin Trasculescu, pentru a permite justitiei sa isi urmeze cursul.

"Nu pot sa il exclud pe loc, daca domnia sa nu pleaca din PSD, organizatia Dambovita, va face acest lucru. Eu i-o cer in mod public (demisia din PSD, n.red.)", a mai spus liderul PSD.

Victor Ponta a sustinut ca nu a vazut dosarul lui Stan, dar "i-am intrebat pe cei din Comisia Juridica atunci cand au facut raportul, mi-au spus 'Da, sunt probe clare pentru comiterea acelor fapte'".

"Eu am votat in favoarea cererii si am transmis acest mesaj si colegilor. Fiecare a votat cum a vrut, votul a fost secret. Sper ca domnia sa sa isi dea demisia din functia de deputat(...) Ne va afecta clar in rapoartele internationale(...) Domnul Stan e cercetat, doar ca nu poate fi arestat. Probabil va fi trimis in instanta", a mai spus el.

Victor Ponta a sugerat ca e posibil ca o parte dintre colegii din USL nou intrati in parlament sa nu fi stiut cum sa voteze cu bile, desi el le-a explicat cum se pun bilele in urna neagra si cea alba.

12:24 - Georghe Ionut Dumitrica a fost votat ca secretar adjunct al Camerei Deputatilor. Din totalul de 411 deputati au fost prezenti 382, voturi anulate 0, 375 pentru numire. De asemenea, Cristian Adrian Panciu a fost votat secretar general, el primind 343 de voturi pentru numire.

12:16 - Parlamentul nu a avizat cererea Ministerului Justitiei de arestare a lui Ion Stan. Astfel, din totalul de 411 deputati care au depus juramantul, au fost prezenti 382. Voturi exprimate - 379, voturi anulate - 8, voturi valabile 371.

Pentru avizarea cererii de arestare au fost 145 de voturi, iar contra - 226 voturi.

"Nu a fost intrunita majoritatea de voturi necesara pentru incuviintarea arestarii preventive a lui Ion Stan", a anuntat de la tribuna Parlamentului deputatul Andrei Gerea, membru al comisiei de numarare a voturilor.

12:12 - Valeriu Zgonea a anuntat ca BPN-urile au decis prin vot programul zilei. La ora 12:30 incep audierile ministrilor in comisiile permanente reunite Camera-Senat, iar la ora 14:00 incepe sedinta plenului reunit pentru votul de investitura.

El a adaugat ca USL a decis sa faca audierile in comisii, desi, conform deciziei CCR, avizele sunt consultative, iar plenul suveran. Birourile permanente au mai decis ca fiecarui senator i-a fost alocat pentru dezbateri un timp de 10 secunde, timpii cumulandu-se, ca de fiecare data, la nivel de grup.

Zgonea a mai spus ca presedintele Traian Basescu va fi informat cu privire la programul de azi, de la parlament.

12:00 - Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor s-au reunit pentru a stabili programul audierilor ministrilor propusi in Guvernul Ponta.

11:28 - Sambata, la ora 10:00, va avea loc prima sedinta a noului Guvern.

11:15 - In plenul Camerei Deputatilor se voteaza ridicarea imunitatii deputatului PSD Ion Stan, fiind vorba despre un vot secret cu bile.

11:13 - Crin Antonescu a subliniat ca nu sunt dispute in USL si ca nu este adevarat ca ar fi fost batalii pe resurse sau pe fonduri. Totodata, a transmis ca juramantul ministrilor urmeaza sa fie depus vineri seara, intre orele 19:30 si 20:00.

11:10 - "Ca nu era vorba de vreun scandal, v-am zis si aseara (joi seara - n.red.), v-a zis si domnul Ponta. Sigur ca sunt asperitati, dar nu acelea pe care le-ati presupus dumneavoastra sau cele pe care le-ati precizat. Nu sunt obligat sa va fac dumneavoastra munca, asa cum nu sunteti dumneavoastra obligati sa imi faceti munca. (...) Intre mine si domnul Ponta lucrurile au fost clare aseara, sunt clare si azi si vor fi clare patru ani de zile", a precizat Antonescu.

La ora 11:30, birourile reunite ale celor doua Camere decid calendarul audierilor ministrilor, care ar urma sa inceapa la ora 12:30.

Crin Antonescu: N-a fost vorba de vreun scandal, noi am fost cei mai linistiti

11:05 - "Dan Sova si Radu Stroe nu puteau fi in birou cu mine, in care ma aflam cu premierul. (...) Lucrurile sunt pe fagasul pe care erau. N-a fost nicio discutie referitoare la ANAF, ANAF este la Ministerul Finantelor. N-au fost nici discutii cu CNADNR", a declarat presedintele PNL Crin Antonescu, dupa intalnirea cu premierul Ponta.

10:50 - Petre Roman depune juramantul in plenul Camerei, dupa ce joi nu a fost la sedinta.

10:40 - Conducerea Parlamentului se va reuni la 11, audierile ministrilor in comisii vor incepe la ora 12.

10: 35 - Premierul desemnat Ponta a sustinut ca nu a negociat deloc cu UDMR si PP-DD, ci s-a inteles cu Crin Antonescu asupra structurii Guvernului.

10:26 - Ponta a explicat ca, asa cum a gandit el structura Guvernului si cum va ramane, ANAF nu are alt loc decat la Ministerul Finantelor, CNADNR merge la ministrul pentru Proiectele de Infrastructura, in timp ce prefectii trec in coordonarea sa directa, ramanand la Interne.

Ponta: Guvernul este 100% modul in care eu am gandit structura centrala

10:20 - Victor Ponta a declarat la finalul discutiilor cu Crin Antonescu ca azi incep audierile ministrilor, apoi se va vota Guvernul in Parlament, iar diseara vor depune toti juramantul la Cotroceni.

Intai se vor reuni Birourile Permanente si vor stabili audierile ministrilor, iar dupa audieri, in jurul orelor 15-16, va avea loc plenul Parlamentului in care Ponta va cere investirea noului Guvern. Intrebat daca va avea loc vineri votul de investitura, Ponta a raspuns: "Categoric da".

El a mai spus ca vineri seara, "tarziu", noul Guvern va depune juramantul la Palatul Cotroceni.

10:14 - Liderii USL continua negocierile in biroul lui Crin Antonescu.

10:12 - Radu Popa (PP-DD): "Vin din Dambovita de unde este domnul Stan deputat. Nu stiu daca stiti, a facut 67 de biserici(...)Am vazut cum tot dumneavoastra ati votat pentru arestarea lui Catalin Voicu si dupa aia va plangeati ca DNA va vaneaza. PP-DD va vota pentru ridicarea imunitatii".

10:11 - Ion Stan se apara in fata colegilor. "Ma intreb daca Romania a devenit un stat de drept sau daca, asa cum spunea un coleg - Funzaverede - a ramas un stat politienesc.(...) Constat ca, desi am vorbit doua ore la audieri, nu s-a retinut in raport decat o fraza. Inteleg ca informatiile clasificate puse la dispozitia Comisiei Juridice nu au putut fi redate, ar fi trebuit sa avem o sedinta secreta a plenului. Nu au fost retinute documente care sa imi demonstreze nevinovatia si dovedesc abuzuri ale institutiilor statului. Sunt obiectul unei inscenari judiciare puse la cale de institutii ale statului cu sprijinul unor delatori", a sustinut Ion Stan de la tribuna parlamentului.

"S-a dorit executia mea politica. Cine a vrut si de ce a vrut - cititi declaratiile mele pe site-ul Camerei Deputatilor, care ii vizeaza pe adevaratii vinovati. Astazi sunt umilit si improscat cu noroi, pentru ca s-a dorit ca Ion Stan sa nu mai ridice glasul", a mai sustinut deputatul PSD.

10:06 - Ministrul propus pentru portofoliul Internelor, liberalul Radu Stroe, a venit, vineri dimineata, la biroul presedintelui Senatului, unde discuta liderii USL Ponta si Antonescu, declarand presei ca prefecturile vor ramane la Interne, informeaza Mediafax.

10:01 - Incep dezbaterile pe cazul Ion Stan. Bogdan Ciuca citeste raportul Comisiei Juridice din 3 decembrie, raport redactat inainte de alegerile din 9 decembrie, adica in vechiul Parlament, care incuviinta arestarea lui Stan. Liderul grupului PSD, Marian Neacsu, afirma ca social-democratii au adoptat la 6 decembrie, cu majoritate de voturi, un punct de vedere favorabil arestarii colegului lor. Urmeaza ca Ion Stan sa isi sustina punctul de vedere si sa se treaca la vot secret cu bile.

10:00 - Liderii de grup cad de acord cu privire la depunerea juramantului de catre deputatul PDL Geanta Daniel, care nu a putut fi prezent "din motive obiective" joi la Parlament.

09:50 - Plenul Camerei Deputatilor a votat mai intai legea care prevede abilitarea guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare.

09:30 - Crin Antonescu si Victor Ponta au o intalnire in biroul presedintelui Senatului. Liderii USL negociaza si subordonarea DSP si SMURD, au declarat surse pentru Realitatea TV.

09:15 - Deputatii s-au reunit in plen pentru a vota avizul cerut de procurorii DNA pentru arestarea preventiva a deputatului PSD Ion Stan, acuzat de fapte de coruptie. In sala sunt prezenti 268 de deputati dintre cei 409 care au depus juramantul.

09:00 - Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au fost convocate la ora 9:00 pentru a stabili audierile ministrilor propusi pentru Cabinetul Ponta, a anuntat, joi seara, chestorul senatului Ioan Chelaru.

O iesire in decor

Programul anuntat de Victor Ponta pentru instalarea noului guvern a mers ca pe roate pana joi dupa amiaza cand lista Cabinetului Ponta2 expediata pe mail de la Guvern continea o modificare: trei ministri plini deveneau ministri delegati. Doi dintre acestia, Maria Grapini si Lucia Varga, ambele de la ACD. Liberalii au fost nemultumiti de situatie si de faptul ca premierul Ponta a anuntat ca CNADNR va fi rupta de Ministerul Transporturilor si mutata in subordinea ministrului delegat Dan Sova la Marile Proiecte de Infrastructura.

Joi seara, deputatii asteptau constituirea comisiilor si inceperea audierilor ministrilor. La Senat formalitatile se incheiasera inca de la amiaza. Nemultumirile PNL si PC s-au soldat cu o intalnire intre Crin Antonescu si Victor Ponta. Nu se stie ce s-a discutat in spatele usilor inchise, dar pe surse au aparut informatii ca s-a negociat trecerea ANAF si DGIPI de la ministerele conduse de liberali in subordinea Guvernului. De asemenea, Victor Ponta ar fi dorit sa treaca prefecturile in subordinea lui Liviu Dragnea, viitor vicepremier si ministru al Administratiei.

Victor Ponta a plecat singur de la sedinta la care se pare ca au mai participat si Eduard Hellvig si Liviu Dragnea, iar Crin Antonescu i-a anuntat pe jurnalisti ca nu sunt mari tensiuni in USL, dar audierile ministrilor au fost amanate pentru vineri, la o ora neprecizata.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#audieri ministri Ponta2, #investitura guvern Ponta2 , #guvern