Guvernul raspunde la acuzatiile de mita electorala si privatizare a CupruMin

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 18:02
3339 citiri
Guvernul raspunde la acuzatiile de mita electorala si privatizare a CupruMin
Foto: TVR Info

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a explicat ca alocarile de bani asupra carora premierul Ungureanu a convenit luni cu liderii coalitiei se vor face dupa principii clare si intr-un mod transparent. Totodata, el a respins acuzatiile USL referitoare la privatizarea frauduloasa a Cupru Min.

Dan Suciu a precizat, la TVR Info, ca nu poate comenta, in calitatea sa de purtator de cuvant, speculatiile potrivit carora premierul Ungureanu ar fi refuzat saptamana trecuta sa aloce sume suplimentare pentru anumite autoritati locale, dar a facut o remarca importanta: "Toata discutia initiala la nivelul coalitiei era pe alte coordonate. Acum 's-a cazut la pace', s-au convenit aceste doua principii de alocare a banilor: cofinantari si fondurile pentru primariile in dificultate".

Purtatorul de cuvant al Guvernului a explicat ca unul dintre principiile de care se va tine cont in alocarea de bani pentru comunitatile locale este legat de necesitatea cofinantarii unor proiecte europene, caz in care fondurile sunt deja prevazute in capitolul de investitii bugetare.

Totodata, Dan Suciu a mai precizat ca vor mai fi alocati bani pentru primariile sarace, ale unor comunitati mici, care nu mai sunt capabile sa plateasca facturi pentru servicii de genul gaze sau electricitate.

De asemenea, el a respins acuzatiile USL potrivit carora banii vor fi dati cu precadere pentru ajutorarea primarilor Puterii, inainte de alegerile locale. El a spus ca Guvernul va prezenta public listele cu primariile care vor primi bani, pentru a se dovedi ca actiunea nu este politizata.

Totodata, el a precizat ca sunt si situatii in care, din cauza lipsei de colaborare intre primarii si Consiliile Judetene, de multe ori generata de dispute politice, unele comunitati locale sunt vaduvite de banii necesari, existand "un decalaj de interese" intre autoritatile locale si cele judetene. Si in acest caz, Guvernul va incerca sa compenseze financiar autoritatile locale pentru restabilirea echilibrului.

In concluzie, Guvernul asteapta in perioada urmatoare solicitarile primariilor. Acestea vor fi centralizate la MAI, dupa care se va stabili si anunta suma totala necesara si provenienta banilor. "Maine probabil vom avea, daca sunt suficiente cereri centralizate, o Hotarare de Guvern, daca nu, saptamana viitoare", a punctat Dan Suciu.

Guvernul Tariceanu a incercat fara succes sa privatizeze CupruMin de doua ori

Purtatorul de cuvant al Guvernului a respins si acuzatiile USL privind privatizarea CupruMin in favoarea unor interese externe.

Dan Suciu a spus ca in opinia guvernantilor privatizarea este un succes si a reamintit ca Guvernul Tariceanu a esuat de doua ori in aceasta actiune, prima oara in mai 2008, a doua oara in toamna aceluiasi an. Motivul a fost acela ca atunci nu s-a facut licitate cu strigare, ca acum, iar Romania risca proceduri de infrigement.

De asemenea, el a explicat ca exista licenta de exploatare pana in 2019, iar daca castigatorul licitatiei nu e in stare sa o reinnoiasca, statul roman nu pierde. "Nu pleaca nimeni cu zacamantul din tara", a spus Dan Suciu, respingand inca o data acuzatiile USL.

Purtatorul de cuvant a reamintit ca aceasta privatizare era foarte bine cunoscuta si anuntata inca de anul trecut. Ea figura in programul de guvernare a fostului Executiv, a fost preluata in actualul program de guvernare, si, mai mult, a fost negociata cu FMI si se afla in acordurile semnate de Romania cu institutiile internationale.

"Nu a fost o surpiza, calendarul era prevazut. (...)Vom vedea in zilele urmatoare. Castigatorul licitatiei are 10 zile la dispozitie sa puna banii in cont, abia atunci putem vorbi despre finalizarea procesului de privatizare", a mai subliniat Dan Suciu, in replica la acuzatiile conform carora castigatorul licitatiei nu ar dispune de fapt de banii necesari.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#guvern bani primarii, #Guvern privatizare CupruMin , #guvern
Comentarii
Poza John the true
John the true
rank 5
Mai doreste presa lui Voiculescu si USL ceva de la guvern ?
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5