Guvernul s-a razgandit cu privire la vanzarea unor companii de stat

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 14:36
3914 citiri
Guvernul s-a razgandit cu privire la vanzarea unor companii de stat
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul renunta la intentia de a ceda pachetele majoritare de actiuni detinute la companiile din industria de aparare, stabilind totodata ca in procesul privatizarii vor avea prioritate investitorii strategici care detin tehnologii si know-how performante.

Intentia Guvernului de a-si securiza cel putin jumatate din actiunile companiilor din aparare, la momentul privatizarii acestora, este indicata in noul proiect de lege privind industria de aparare, obtinut de Mediafax.

In proiectul anterior, prezentat in dezbatere publica in primavara acestui an, intentia era ca statul sa mai pastreze doar 20% din capitalul social al companiilor din aparare, in momentul privatizarii.

Modificarea de strategie este operata in contextul in care Guvernul a decis sa acorde o atentie mai mare sectorului respectiv, avand in vedere conflictele militare recente din regiune.

Ponta: Bugetul pentru aparare va ajunge la 2% din PIB in 2017. NATO ne-a felicitat (Video)

"Privatizarea operatorilor economici se face prioritar cu investitori strategici, detinatori de tehnologii si know-how performant, care pot mentine profilul de fabricatie si pot asigura furnizarea de produse si servicii performante", se arata in noul proiect.

De asemenea, acelasi document prevede ca "privatizarea operatorilor economici se face cu mentinerea cotei de participatie a statului, la un procent de minim 50% din capitalul social".

Ce inseamna investitor strategic

Investitorul strategic este definit in legislatia actuala ca fiind acel investitor/grup de investitori care dispune de resursele financiare, tehnice si organizatorice necesare in vederea atingerii anumitor obiective de dezvoltare a societatii si care isi manifesta intentia de a cumpara un pachet de actiuni prin care isi asigura controlul.

Prin control se intelege capacitatea investitorului respectiv de a exercita cel putin o treime din totalul drepturilor de vot in adunarea generala a actionarilor.

Conditii in plus impuse in momentul privatizarii

Guvernul va innaspri si conditiile impuse investitorului pentru pastrarea obiectului de activitate al companiei din aparare, urmand sa decida ca obiectul principal de activitate si capacitatile de productie si/sau servicii trebuie mentinute pentru o perioada de minimum 5 ani de la privatizare.

Daca dupa trecerea perioadei de 5 ani de la privatizare se urmareste schimbarea activitatii, investitorul este obligat sa mentina capacitatile de productie si/sau servicii specifice industriei nationale de aparare si securitate la un nivel de minimum 50 % din cel existent la data privatizarii.

Schimbarea obiectului principal de activitate si/sau a destinatiei capacitatilor de productie si/sau servicii va fi posibila numai cu aprobarea CSAT.

Investitorul va prelua personalul existent la data privatizarii, cu toate drepturile si obligatiile prevazute in contractele de munca, si ar trebui sa pastreze angajatii cel putin 5 ani.

Proiectul stabileste insa si procedura de concediere colectiva a salariatilor, respectiv in baza unui plan de disponibilizare si cu masuri de protectie sociala.

In luna mai, Guvernul a decis anularea obligatiilor fiscale de 1,1 miliarde lei, datorate de 15 companii din industria de aparare care produc sau comercializeaza armament, munitie si material de razboi, invocand inclusiv actualul context regional geopolitic care "impune intarirea capacitatii de aparare" a Romaniei.

Astfel, au fost anulate datoriile companiilor Tohan Zarnest, Carfil, Metrom, Uzina Mecanica Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina Mecanica Sadu, Uzina Mecanica Mija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal-Resita, Uzina Mecanica Bucuresti, Electromecanica Ploiesti, Uzina de Produse Speciale Dragomiresti, Pirochim Victoria si ale Fabricii de Pulberi Fagaras.

Premierul Victor Ponta a argumentat atunci ca toate fabricile de tehnica militara din Romania erau condamnate la faliment fara stergerea datoriilor istorice.

Ministrul Economiei, Constantin Nita, declara la momentul respectiv, ca industria de aparare trebuie revigorata astfel incat "sa existe mijloacele necesare de a apara tara".

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#guvern privatizare companii aparare, #guvern decizie privatizare, #industrie aparare decizie , #guvern