Ziare.com

Guvernul Tudose are "cod de conduita": ce trebuie sa faca ministrii atunci cand au o opinie personala

Joi, 20 Iulie 2017, ora 18:50

   

Guvernul Tudose are "cod de conduita": ce trebuie sa faca ministrii atunci cand au o opinie personala
Codul de conduita a membrilor Guvernului a fost aprobat, joi, de Cabinetul Tudose, iar acesta prevede ca principiile generale care guverneaza conduita membrilor Executivului sunt suprematia Constitutiei si a legii, prioritatea interesului public, profesionalismul, integritatea morala si transparenta in exercitarea demnitatii publice.

Codul reglementeaza norme de conduita si etica pentru ministri, iar obiectivul principal al acestuia il constituie asigurarea exercitarii demnitatii publice de membru al Guvernului in conditii de integritate, impartialitate si transparenta, ca mijloc de promovare a unei bune guvernante, element important al democratiei.

Astfel, membrii Guvernului au obligatia sa declare, prin orice mijloc, orice situatie de natura celor care genereaza conflict de interese sau incompatibilitate. De asemenea, le este interzis sa permita utilizarea numelui sau imaginii proprii in actiuni publicitare pentru promovarea unei activitati comerciale.

Membrii Guvernului au obligatia de a asigura, in conditiile legii, transparenta administrativa, "in vederea mentinerii increderii publicului in integritatea, impartialitatea si eficacitatea autoritatilor si institutiilor publice pe care le reprezinta", prevede Codul de conduita aprobat joi.

In activitatea publica, membrii Guvernului invitati la dezbateri publice de orice natura, in calitate oficiala, au obligatia sa prezinte pozitia oficiala asumata de Guvernul Romaniei. De asemenea, in cazul in care nu exista o pozitie oficiala a Guvernului, au obligatia sa faca cunoscut faptul ca opinia exprimata nu reprezinta punctul de vedere oficial al Guvernului, mai arata documentul.

Sesizarile privind incalcarea Codului de conduita de catre membrii Guvernului se aduc la cunostinta premierului, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, iar prim-ministrul pune in discutia membrilor Cabinetului sesizarea, hotarandu-se prin consens asupra cailor de solutionare. Abaterile grave de la conduita etica fac obiectul analizei in cadrul Guvernului, arata sursa citata.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre cod conduita guvern Tudose
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2730 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mi se pare cat se poate de firesc.

Măcar declarativ și tot e mai bine decat cu ce-am avut pină acum.

Deasemenea, nici un ministru nu ar mai trebui să emită declarații, inainte ca mesajul să fie armonizat intre toți membri cabinetului.

Altfel, Soros și oficinele sale, au un festival.

 

shtrembelimish

lui soros !

Nu am inteles din acest vade-mecum socialist, in ce faza semneaza

Dracnea ca este sau nu de acord?

Nu am inteles nici daca se poate turna un coleg, prins cu fulgi pe botic. In speranta unui tratament preferential pentru sine insusi.

Si in fine, nu am inteles de ce Tudose crede ca vor fi matrapazlacuri in guvern, care nu trebuie dezbatute decat cu usile inchise, atata vreme cat guvernul sau este stampilat de Daddy cu mentiunea OKEY :-), deci dat cu Teflon si insolubil in mocirla ambianta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor