Guvernul va avea un departament care ofera online date de interes public

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 20:50
1759 citiri
Guvernul va avea un departament care ofera online date de interes public
Foto: Arhiva

Guvernul va avea, pana la finalul lunii martie, un departament de servicii online si design, care va integra datele de la diferite institutii si va oferi informatii de interes public, a anuntat, miercuri, Radu Puchiu, consilier al premierului Victor Ponta.

Departamentul de servicii online si design va avea sub 30 de angajati si va reuni personalul care in acest moment lucreaza la departamentele IT ale Executivului.

"Este vorba despre un departament pentru servicii online caruia i-am adaugat si componenta de design doar din dorinta de a crea aceasta identitate vizuala sub umbrela datelor. Date exista la nivelul fiecarei institutii publice in diferite formate. Trebuie sa infiintam un mecanism pentru a valorifica datele pe care le avem in acest moment, totul pentru a le putea pune la dispozitia publicului.

Dorinta noastra ca si departament ca si zona centrala este sa punem presiune pe administratiile locale sa stranga aceste date, sa le standardizam pentru a putea lucra cu ele, noi urmand sa le deschidem catre public.

Componenta principala a acestui departament este sa ofere servicii online de date. Designul este un lucru aditional, care a venit ca si o componenta mai veche. Noi ne propunem sa avem in jur de 15 oameni in aceasta structura, in acest departament, la care se vor adauga, in masura in care vom face structurarea pe zona aparatului central de lucru, inca 15 persoane pentru a se putea construi pagina de web si asa mai departe, practic pentru a putea construi corect", a declarat Radu Puchiu, la un eveniment organizat de catre Fundatia Soros Romania, care a avut ca principal subiect planul national de actiune pentru implementarea "Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisa".

Ce date vor fi oferite online

Vorbind despre infiintarea acestui departament in premiera pentru Romania, Puchiu a punctat faptul ca toate datele pe care conducerea centrala a tarii le va avea vor fi transmise prin intermediul unui site.

"Ar trebui sa construim un mic site sau sa preluam site-ul colegului nostru Cristian Botan (consilier pentru transparenta, cel care a lansat anul trecut un site de recrutare care centralizeaza toate posturile vacante din institutiile statului - n.red.) si sa-i aducem niste imbunatatiri si de a-l face disponibil online catre public. Ar putea fi date precum cate posturi sunt vacante in sectorul public. De ce sa nu ne gandim la o modalitate de a aplica sau de a tine concursurile de angajare tot online?

De asemenea, un alt tip de date pe care le strangem si le putem face publice sunt de exemplu cati angajati sunt in sistemul public, pe toate cele trei categorii, demnitari, functionari publici si personal contractual. Le vom prezenta cu filtrarea de rigoare necesara. Acest departament pe care il vom infiinta va reuni practic toti angajatii din sistemul IT al Guvernului Romaniei. Site-ul credem ca va fi operational cat de curand", a declarat Puchiu.

Noua structura va fi prezentata in mod oficial in urmatoarele zile

"Incercam niste metode pe care le vom prezenta in zilele urmatoare prin care sa scurtam acest proces al proiectului. Eu cred si sper ca la sfarsitul lunii martie vom avea in picioare aceste proiecte. Un alt proiect pe care vreau sa il anunt si pe care vrem sa il construim aeste acela de petitii pe zona de Guvern", a declarat Radu Puchiu.

Consilierul a precizat ca ideea infiintarii unui asemenea departament a fost propusa la finalul anului 2012, cu ocazia redactarii noului program de guvernare.

"La finalul anului trecut, cu ocazia scrierii noului program de guvernare, am propus si am introdus in programul de guvernare infiintarea unui departament pentru servicii online si design, care se refera la acea parte de identitate vizuala a administratiei. Am inclus in acel program principalele directii in care dorim sa lucram", a adaugat Radu Puchiu.

Cristian Botan, numit de premierul Ponta drept consilier pentru transparenta in administratia publica, declara, in decembrie 2012, ca, in viitor, toate institutiile publice vor anunta pe un site unic toate posturile scoase la concurs, iar recrutarea va trebui realizata in functie de competente, dupa model european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Guvern departament date online, #Guvern servicii online , #guvern