Iar a enervat Ponta America (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 10:30
8782 citiri
Iar a enervat Ponta America (Opinii)

Critica severa a Camerei de Comert Americane din Romania ar trebui sa ii arate lui Victor Ponta, daca nu s-a convins pana acum, ca se indreapta spre zid cu o viteza ametitoare. Cel mai mare si mai dur dintre ziduri. Economia.

AmCham atrage atentia supra faptului ca majorarile de fiscalitate anuntate de guvern vor determina "cresterea evaziunii fiscale, diminuarea drastica a volumului de investitii, scaderea locurilor de munca si dificultati economice in cascada. (...) se vor reflecta in cresterea costurilor de productie si implicit a preturilor produselor romanesti diminuand competitivitatea acestora pe pietele externe.Nu in ultimul rand, aceste propuneri vor atrage cel mai probabil deschiderea unei noi proceduri de infringement impotriva Romaniei, nefiind in linie cu prevederile directivelor europene.

Consideram ca adoptarea de modificari ale legislatiei fiscale si introducerea de noi impozite si taxe fara consultari cu mediul de afaceri si prin ignorarea semnalelor de alarma transmise (...) pot duce la pierderea increderii mediului de afaceri in corectitudinea si transparenta institutiilor statului, mai ales ca aceste masuri vin in pripa, fara analize de impact, ca urmare a ineficientei autoritatilor in colectarea resurselor preconizate."

Cand Camera de Comert Americana iti trimite un astfel de mesaj poate sa iti fie clar ca picior de investitor american nu va mai calca in Romania daca nu te corectezi. Si nu este vorba numai despre investitorii americani. Nu va imaginati ca exista vreo comunitate de afaceri serioasa din lume care in fata smucelilor disperate ale unui Victor Ponta ajuns la fundul sacului care sa nu gandeasca fix la fel si sa nu reactioneze fix la fel in fata neroziei unui executiv care isi imagineaza ca sufocand mediul de afaceri ai cea mai mica sansa sa performezi.

Ca dovada, acuzatii asemanatoare auzim de la Romtelecom, Orange si Cosmote, toate companii straine, care acuza guvernul de impredictibilitate si instabilitate a legislatiei fiscale. Adica tot ceea ce, alaturi de coruptie, inspaimanta mai tare mediul de afaceri. Pentru ca problema cea mai mare nici macar nu este fiscalitatea foarte mare, ci instabilitatea ei.

Nicio companie serioasa nu isi face planurile de azi pe maine. Toate politicile de preturi si de dezvoltare au la baza strategii pe termen mediu, iar and tu ii schimbi fiscalitatea peste noapte ele nu mai sunt valabile. De aici costuri mai mari si pierderi. Felul in care a raspuns, obraznic, criticilor AmCham, invocand fiscalitatea mai mare din SUA, arata ca Victor Ponta chiar nu intelege nimic din lucrurile acestea. Si daca nu le intelege, degeaba s-a dus sa se gudure la Washington, ca tot nu va vedea niciun dolar.

Semnalele sunt demolatoare pentru imaginea Romanei in mediul de afaceri. Si cand se intampla asta? Cand nivelul investitiilor straine in Romania a atins cel mai scazut nivel din perioada Vacaroiu incoace, este la un minim istoric dupa intrarea in UE. Cand Romania are o imensa gaura la incasarile de la buget, cand economia depinde de agricultura si exporturi.

Sistematica demonizare a FMI poate tine pentru o parte a publicului romanesc. Dar nu tine in fata marilor oameni de afaceri care stiu foarte bine care este treaba FMI - tintele macroeconomice si fiscale - si care este treaba guvernului - politicile economice care, cu respectarea acestor tinte, sa stimuleze economia. Daca doctorul te pune la regim, numai un prost bucatar te omoara prin inanitie.

Care ar fi solutia spune tot comunicatul AmCham: "masuri reale de combatere eficace a evaziunii fiscale, accelerarea reformei ANAF si ridicarea gradului de conformare voluntara a contribuabililor". Adica acele solutii pe care nicio putere politica din Romania nu a avut pana acum curajul sa le ia cu adevarat in piept. Insa niciuna nu le-a compensat atat de lamentabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grindeanu ademenește Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
Grindeanu ademenește Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
România este interesată de un parteneriat şi de atragerea finanţărilor pe toate sectoarele de transport, le-a spus Sorin Grindeanu, miercuri, 17 aprilie, autorităţilor din Qatar, într-o...
Oamenii de afaceri din Qatar, invitați de premierul Ciolacu să facă investiţii majore în România. Proiectele menționate în discuții
Oamenii de afaceri din Qatar, invitați de premierul Ciolacu să facă investiţii majore în România. Proiectele menționate în discuții
Marcel Ciolacu s-a întâlnit în Qatar, în cadrul vizitei sale oficiale, nu doar cu politicieni, ci și cu reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din această ţară, precum şi cu...
#Ponta fiscalitate, #Ponta taxa pe stalp, #Ponta AmCham, #investitii straine Romania , #guvern