Opinii: Iarta-i, Doamne, ca au innebunit!

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 28 Septembrie 2010, ora 18:20
9699 citiri
Opinii: Iarta-i, Doamne, ca au innebunit!

Am ajuns sa o vedem si pe asta - Blaga, probabil singurul ministru competent din Guvern, a fost sacrificat pentru a se da o lectie. Orgolii ranite. Nu mai este vorba despre subminarea statului, despre batjocorirea insemnelor oficiale sau despre cei care ar trebui sa respecte legea si nu au respectat-o.

Demisia lui Vasile Blaga reflecta un fapt pana acum doar banuit sau imaginat - in statul roman conteaza si functioneaza o singura vointa. Iar aceasta nu este Legea.

Sa iti impingi spre demisie singurul ministru care se bucura de o imagine buna, atat in randul populatiei, cat si in randul Opozitiei, pentru a ramane cu un Executiv si mai slabit si erodat in fata increderii electoratului, trebuie sa iti fi scapat cu totul lucrurile de sub control. Sa fii ori prost, ori nebun.

Cazul votului Legii pensiilor din Parlament, suspectat de frauda cu ajutorul direct al Robertei Anastase, nu ridica nicio suspiciune de ilegalitate in ochii presedintelui, insa o sapca de politist aruncata in curtea Cotroceniului ii trezeste brusc toate valorile morale. Suspiciunile legate de cheltuirea banului public aiurea si clientelar din Executivul lui Boc nu au iscat vreun semn de intrebare presedintelui. Ele nu au fost puse in legatura cu subminarea autoritatii Guvernului.

Un mars ilegal si o injuratura ordinara l-au adus instant pe Traian Basescu la judeca morala si la dorinta de a aplica Legea si a sanctiona incalcarea ei. Este bine ca presedintelui nu ii scapa derapajele politistilor, insa de ce toate celelalte fapte se deruleaza ca si cum ar fi operele ingerilor? Contrastul e evident.

E ca si cum presedintele ar avea ochi doar pentru unele incalcari ale Legii. Cele care il afecteaza. Restul nu conteaza. Asta ar insemna insa ca iti tratezi poporul ca pe o masa de ignoranti, fara judecata si rupti de realitate. Ceea ce, daca tot ii sfatuiesti sa renunte la citit si urmarit presa, pentru a putea percepe "adevarata realitate", s-ar putea sa fie adevarat.

Tot ceea ce face actuala putere este parca o incercare de a ne convinge ca la guvernare raman cei mai prosti, cei mai slabi si cei mai hoti dintre toti membrii partidului democrat liberal. E ca si cum ai spune ca Udrea e mai valoroasa decat Blaga (cine stie daca nu si este considerata astfel, din moment ce a fost data ca exemplu Ancai Boagiu tocmai de catre presedintele Basescu).

Demisia lui Vasile Blaga poate fi citita si asa - "buldogul" lui Traian Basescu nu a fost de acord cu interpretarea pe care presedintele a dat-o faptelor din timpul mitingului politistilor. Intre orgoliul ranit al lui Traian Basescu si adevarul pe care Vasile Blaga il cunostea si il judeca nu cred ca este foarte greu de ales.

Cu un guvern ramas fara nicio credibilitate, cu un premier care in sondaje se afla undeva sub 10 procente, cu Elena Udrea ramasa singura voce autoritara in Executiv, Traian Basescu isi poate lua adio de la liniste si normalitate. Poate doar sacrificarea lui Emil Boc ar mai putea elibera din frustrarile si nemultumirile romanilor. Desprinderea de ascultatorul Boc este singura carte pe care presedintele o mai poate juca.

Altfel, nu-i ramane decat sa ne sfatuiasca pe toti sa inchidem televizoarele, sa ardem ziarele, sa ne uitam la desene animate, sa plecam la cules capsuni in Spania si Italia, sa ne mai luam doua trei job-uri si sa vorbim frumos si elegant, in timp ce ni se recunoaste din cand in cand ca suntem mintiti si prostiti pentru voturi. Iar pentru ca si-au dorit sa castige musai alegerile au intarziat si au adancit criza economica peste puterile lor de a-i mai controla efectele.

O perspectiva de-a dreptul reconfortanta pana la urma. Nu mai ramane doar privilegiul de a fi martorii scindarii populatiei, falimentarii economiei si autoritatii tuturor institutiilor statului, falimentului intregii clase politice si, in final, colapsul statului de drept. Invocarea mineriadelor de catre presedinte este la fel de iresponsabila, in contextul protestelor actuale, pe cat de usor de inteles este dorinta sa de a avea un raport asupra evenimentelor din 24 septembrie.

Trebuie sa ne fortam sa credem ca nu dorinta de razbunare impotriva celor care au strigat "iesi afara, javra ordinara!" il urmareste pe Traian Basescu acum, ci urmareste doar implinirea Legii, instaurarea valorilor fundamentale ale democratiei, stabilirea adevarului si impunerea dreptatii si Justitiei. Asa sa le ajute Dumnezeu!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vasile Blaga Traian Basescu, #Emil Boc Guvern Blaga, #proteste politisti Blaga demisie , #guvern
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Toarshu' Leca , matale , liberal de extrema , sa plangi de mila lui Blaga !?? Tocmai ce l-ai trecut si mai mult in fundul depoului .