In prag de alegeri, primarii primesc de la guvern peste 2 miliarde de lei. Se iau bani de la fondurile UE

Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 09:10
5453 citiri
In prag de alegeri, primarii primesc de la guvern peste 2 miliarde de lei. Se iau bani de la fondurile UE

Cu numai o luna inainte de alegerile prezidentiale, primarii vor primi peste 2 miliarde de lei la rectificarea bugetara ce va avea loc saptamana viitoare. Banii vor fi luati, in mare parte, din cofinantarea fondurilor atrase de la UE.

Astfel, potrivit proiectului de rectificare bufetara, primarii ar urma sa primeasca peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adauga inca 1 miliard de lei (prin PNDL), informeaza Mediafax.

Executivul argumenteaza ca banii sunt necesari pentru desfasurarea normala a activitatii unitatilor administrativ-teritoriale, pana la finele anului.

Sumele alocate la rectificare pentru primari sunt mult mai mari decat cele alocate in 2013, cand Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a primit circa 300 de milioane lei la cele doua rectificari care au avut loc. In schimb, primarii au mai primit sume mari de bani, peste 1 miliard de lei, la rectificarea din 2012, inainte de alegerile parlamentare.

Unde se duc banii

Din cele peste 2 miliarde de lei primiti suplimentar la rectificare, 50,6 milioane lei ar urma sa mearga la finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, 194,5 milioane lei la finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti si 542 milioane lei vor satisface "solicitarile unitatilor administrativ-teritoriale si a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice". In plus, 380 de milioane de lei sunt alocate pentru "echilibrarea bugetelor locale".

Decizia de suplimentare a fondurilor alocate primarilor vine la mai putin de o luna de la adoptarea ordonantei prin care se da liber migratiei primarilor de la un partid la altul, fara pierderea mandatului.

Traseismul, legalizat. Ordonanta privind migratia primarilor a fost adoptata

In schimb, sunt prevazute reduceri ale sumelor rezervate pentru cofinantarea programelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare, de unde vor fi taiate 950 de milioane de lei.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca a doua rectificare bugetara din acest an va fi efectuata saptamana viitoare, precizand ca este vorba de o rectificare pozitiva.

Rectificarea bugetara: Guvernul ia bani de la Educatie si presedintie si da la servicii

El a insistat asupra faptului ca Guvernul are bani pentru plata salariilor. "Restul, vedem ce putem sa sprijinim si ce putem sa dam si pentru Sanatate si pentru dezvoltare locala", a mai spus Victor Ponta.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...
Comentarii